Iata niste strategii care te pot ajuta sa vinzi in circumstante dificile
- Asculta-ti consilierii. Acesta este momentul in care trebuie sa adresezi intrebari si in care poti solicita sfaturi de la profesionisti. Avocatul, contabilul, oamenii din jurul tau iti stiu situatia si iti vor propune solutii sa iesi cat mai bine din ea.
- Stabileste-ti un plan. Multe dintre greselile venite din disperare ar putea fi evitate daca ai la tine planul de rezerva. Planificarea, chiar si in situatii de urgenta te poate ajuta sa intelegi ce se intampla si sa vezi clar unde poti interveni. Un plan de iesire, formulat corect ar trebui sa implice toti consilierii si sa cuprinda planurile primare, pe cele contingente si pe cele care vizeaza calea de iesire.
- Pastreaza confidentialitatea. In afara situatiilor in care tranzactia este directa si publica, nu trebuie sa spui decat familiei si staff-ului, ca intentionezi sa vinzi catre terti.Ia in calcul posibilitatea de a colabora cu un broker de afaceri care sa va poata conserva caracterul confidential al afacerii pe care o detii.
- Mentine-te concentart pe obiective. In momentul in care te hotarasti sa iti vinzi afacerea, in momentul acela de fapt esti cel mai interesat ca afacerea sa mearga. Poate fi greu sa eviti operatiunile zilnice dedicate procedeului de vanzare dar incearca sa iti pastrezi atentia catre task-urile zilnice.
Te intrebi ce rost are sa ramai angrenat in afacere, daca oricum o vinzi? Rolul este acela de-a-ti pastra starea de spirit si de-a ramane la conducere. Ramanand implicat tu si angajatii tai, in momentul negocierii, vei pastra atitudinea antreprenoriala si aceasta va face o diferenta semnificativa in rezultatul tranzactiei.
- Trebuie sa ai mai multi cumparatori. Daca ai doar un cumparator, e ca si cum nu ai avea nici unul. Este important ca un numar mare de persoane sa afle ca iti vinzi afacerea. Cu cat ai mai multi cumparatori, cu atat afacerea este cotata mai bine. Daca apelezi la un broker, el ar trebui sa vina cu o baza de date cu posibili cumparatori. Firma de brokeraj ar trebui sa va reprezinte si in mediul online, sa atraga cumparatori de acolo si sa isi foloseasca personalul profesionist in obtinerea celei mai bune negocieri. Ei trebuie sa obtina cele mai bune preturi si conditii. Daca nu apelezi la un broker, atunci tu ar trebui sa fii cel care sa actioneze ca o echipa de brokeraj.
- Da pretul corect. In criza economica, nu este momentul sa testezi. Nu va merge sa iti supraevaluezi afacerea ca pret sperand ca cineva va musca momeala. Exista totodata si intrebari cheie pe care cumparatorii le pot pune sa iti vada gradul de disperare si sa castige la pret. Intereseaza-te unde poti, sau la firme specializate, care sunt aceste intrebari posibile, Fii pregatit si informat.
- Stabileste-ti planuri de urgenta, am zis planuri si nu plan.Ia in calcul contextul economic actual si fii pregatit ca situatia de fata sa nu fie una reusita. E greu sa actionezi in momentul in care discutia si negocierea castiga teren in defavoarea voastra.
Articol adaptat dupa articolul lui Domenic Rinaldi, din Revista Entrepreneur, USA.
Sursa: Manager.ro
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
PatrimVen: Ce este, cum functioneaza si cine are acces la datele tale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si