Romanii care vor sa isi schimbe pasaportul trebuie sa stie ca il vor putea primi acasa, prin intermediul Postei Romane. Noua modificare anuntata la inceputul lunii august vizeaza inclusiv pasapoartele electronice, aproximativ 250.000 de documente urmand sa fie expediate in perioada urmatoare prin Posta Romana la domiciliul romanilor care au solicitat aceste acte.
“In functie de optiunea solicitantilor exprimata la depunerea cererii sau, ulterior, printr-o cerere formulata in scris transmisa pe adresa de e-mail a serviciului public comunitar de pasapoarte unde a fost depusa cererea, care va contine inclusiv datele pentru identificarea documentului sau a titularului, precum si datele de livrare (adresa de domiciliu/resedinta din tara si numarul de telefon), pasaportul simplu electronic poate fi expediat, prin servicii de curierat, la domiciliul sau la resedinta titularului ori ale persoanei care a formulat cererea, cu suportarea de catre acestia a contravalorii serviciului prestat”, a anuntat Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Romanii care aleg sa primeasca pasaportul acasa prin Posta Romana vor fi nevoiti sa achite cheltuielile de expeditie. Costul nu este insa unul deloc ridicat, expedierea prin Posta avand un cost de numai 15 lei. Posta Romana a castigat prin licitatie un contract pe 12 luni cu Directia Generala de Pasapoarte din cadrul MAI. Potrivit datelor existente, valoarea contractului este estimata la 3.5 milioane de lei, fara TVA.
Contractul a fost scos la licitatie de Ministerul Afacerilor Interne chiar la inceputul acestei veri, prin procedura simplificata. Posta Romana a fost singura companie care a trimis o oferta in acest sens, insotita initial de cateva intrebari legate de cerintele tehnice solicitate in contract. Spre exemplu, reprezentantii Postei Romane au intrebat daca este acceptata incasarea tarifului de expediere la destinatie cu numerar. Potrivit raspunsului oferit de MAI, aceasta modalitate de plata a taxei de curierat a fost exclusa inca de la bun inceput.
Totodata, Posta Romana s-a mai interesat daca preluarea semnaturii fizice a destinatarului pe formulare, scanarea si incarcarea in aplicatia AWB a semnaturii si transmiterea electronica este o metoda care corespunde cerintelor tehnice din caietul de sarcini al licitatiei. Reprezentantii MAI au transmis ca punctajul obtinut in cee ce priveste “capacitatea tehnica” va fi conform gradului de dotare a curierilor cu echipamente de preluare electronica a semnaturii.
Pentru ca totul sa fie facut ca la carte, Posta Romana trebuie sa se asigure ca Directia de Pasapoarte este informata ca plicul a fost livrat persoanelor in cauza si va transmite electronic confirmarea primirii documentului in termen de 24 de ore de la momentul predarii plicului catre destinatari.
Sursa foto: Directia Generala de Pasapoarte
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii