Turismul reprezinta in continuare un subiect delicat pentru autoritatile din tara noastra, niciun guvern al istoriei recente nereusind sa faca pasi concreti in vederea implementarii unei strategii nationale care sa faca din Romania o destinatie populara printre calatorii straini. Subiectul este cu atat mai delicat pentru noi cu cat tarile vecine Romaniei reusesc sa atraga an de an un numar tot mai mare de turisti straini. Un exemplu foarte bun in acest sens este reprezentat de Bulgaria, o tara mult mai mica si cu mai putine obiective turistice in raport cu Romania, dar care atrage de ani buni un numar foarte mare de turisti europeni.
Conform unui raport publicat recent de Institutul National de Statistica, numarul de sosiri al vizitatorilor straini inregistrati la punctele de control de la frontierele Romaniei a fost in anul 2019 de peste 12.8 milioane. Astfel, vorbim despre o crestere in raport cu anul 2018 de 9.3 procente. Dintre acestia, 6.25 milioane, adica aproape 49% din total, au provenit din tarile Uniunii Europene. Conform datelor INS, si la acest capitol avem in fata o crestere in comparatie cu anul precedent de 8.4 procente, ceea ce nu este rau. Totodata, conform datelor INS, aproape 93% dintre turistii straini ajunsi in Romania in 2019 au provenit din Europa.
Companiile low-cost au un rol important in toate aceste cifre, preturile mici practicate de acestea pe unele segmente de zbor contribuind la cresterea numarului de turisti straini ajunsi in tara noastra in ultimii ani. In conditiile unor zboruri extrem de ieftine, multi europeni au luat in calcul in ultimii ani varianta unui city-break in Romania! Din pacate, sederile acestora in Romania nu se dovedesc a fi prea lungi, infrastructura precara din tara noastra facandu-i pe multi turisti sa renunte la unele drumuri prin tara.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cifrele nu sunt tocmai bune pentru tara noastra in contextul in care multi dintre acesti turisti straini inregistrati la punctele de frontiera ale tarii noastre nu sunt tocmai “turisti” in adevaratul sens al cuvantului. Spre exemplu, dintre cele peste 12 milioane de turisti intrati in Romania in 2019, 19.7% au provenit din Republica Moldova. Totodata, 14.5% dintre turistii straini ajunsi in Romania in 2019 au provenit din Bulgaria, in timp ce alte 13.7 procente dintre acestia au provenit din Ucraina. Mai departe, aproape 12% dintre turistii straini intrati in Romania in 2019 au provenit din Ungaria.
Ce este insa interesant este ca in raport cu anul 2018, s-au inregistrat cresteri semnificative si ale numarului de sosiri de pe alte continente. Spre exemplu, numarul turistilor straini proveniti din Africa a crescut in 2019 cu 11.6 procente, in timp ce numarul turistilor proveniti de pe continentul american a crescut cu aproape 8 procente.
Ultimele NOUTATI
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?