Studiu stiintific: Exista cinci tipuri de diabet, nu patru
diabettipuri de diabetsimptome diabetcauze diabetstudiu stiintificrecomandari medicaleboala cronica
Potrivit studiului efectuat de cercetatorii de la Centrul Universitar Lund din Suedia si de la Institutul de Medicina Moleculara din Finlanda, publicat in The Lancet Diabetes and Endocrinology, exista cinci tipuri de diabet, nu doua, asa cum stim in prezent.
Desi in prezent, medicina recunoaste patru tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, diabetul gestaţional şi diabetul secundar, oamenii de stiinta de la Centrul Universitar Lund din Suedia si de la Institutul de Medicina Moleculara din Finlanda, au realizat un studiu ce contrazice aceste date. Potrivit lor, exista cinci tipuri de diabet, fiecare cu propriile cauze, simptome si riscuri.
Echipa de cercetare a fost condusa de Leif Groop, profesor endocrinolog la Universitatea Lund din Suedia. Studiul a analizat aproximativ 13.000 de participanti, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 97 de ani.
Iata cum arata clasificarea facuta de oamenii de stiinta:
Diabetul de tip 1: diabet autoimun grav (SAID) - care afecteaza oameni sanatosi de la o varsta frageda. Organismul nu poate produce insulina.
Diabetul de tip 2: diabet zaharat insuficient sever (SIDD) - care este similar cu diabetul de tip 1 in ceea ce priveste persoanele afectate, insa, in cazul diabetului de tip 2, nu este de vina sistemul imunitar.
Diabetul de tip 3: diabet zaharat insulino-sever (SIRD) - care afecteaza persoanele supraponderale, care au dezvoltat rezistenta severa la insulina.
Diabetul de tip 4: diabet zaharat care apare in urma obezitatii "usoare" (MORD) - afecteaza si persoanele supraponderale, insa tinde sa se dezvolte mai devreme in viata. Acesta poate fi gestionat cu modificari ale stilului de viata.
Diabetul de tip 5: diabet zaharat moderat de varsta (MARD) - care afecteaza varstnicii si poate fi, de asemenea, gestionat cu schimbari ale stilului de viata. Este cel mai raspandit tip de diabet.
Citeste si: Toyota investeste in inteligenta artificiala: Masinile se vor pilota singure
Diabetul este o afectiune cronica, care se estimeaza ca afecteaza 425 de milioane de oameni din intreaga lume. Pacientilor le este recomandat sa urmeze tratamentul si indicatiile unui medic specialist, pentru a putea controla simptomatologia bolii si a nu se expune riscurilor unor complicatii.