Au fost publicate REGULILE pentru INVATAMANTUL ONLINE: Se pun note fara acordul parintilor
scoala online
In baza unui ordin emis joi de ministrul Educatiei, au fost publicate in Monitorul Oficial vineri seara regulile pentru predarea online, in pandemie. Cele mai importante reguli sunt: parintii pot participa la ore daca elevii sunt minori, dar nu mai e nevoie de consimtamantul lor pentru ca profesorii sa ii noteze pe copii. De asemenea, elevii vor primi absente daca nu sunt prezenti in momentul desfasurarii cursurilor online. Legat de cursuri, trebuie sa stiti ca e interzis ca orele sa fie inregistrate. O premiera este faptul ca Ministerul recomanda profesorilor ca temele copiilor sa le solicite creativitatea si sa nu ia mult timp copilului pentru a le rezolva si nici sa nu il oboseasca pe elev.
Cu foarte putin timp inainte de inceperea celui mai dificil an scolar din ultimele decenii, autoritatile guvernamentale au emis ordinul care stabileste regulile de desfasurare a cursurilor online.
Spre deosebire de cursurile online facute in primavara, de data asta elevii vor fi notati, fara ca profesorul sa ceara acordul parintelui copilului.
''In cadrul activitatilor de predare-invatare-evaluare prin intermediul tehnologiei si al internetului, progresul educational al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative, in conformitate cu legislatia in vigoare, utilizand instrumente specifice de evaluare'', se arata in documentul Ministerului Educatiei.
De asemenea, elevii trebuie sa stie ca nu pot absenta de la ore. Se pun absente daca nu sunt prezenti la cursurile online.
Aceste cursuri nu pot fi inregistrate, pentru ca documentul face referire la GDPR, astfel ca, pentru protectia datelor, activitatile online se transmit in timp real, nu pot fi stocate, inregistrate.
Important: participantii la cursurile online au urmatoarele obligatii:
a) raspund pentru toate mesajele, videoclipurile, fisierele expediate sau pentru orice alte materiale prelucrate prin utilizarea aplicatiei/platformei educationale informatice;
b) de a utiliza aplicatia/platforma educationala informatica doar in conformitate cu prevederile legale;
c) de a nu inregistra, disemina, folosi informatii, care contin date cu caracter personal, in alt mod care excede scopului prelucrarii acestor date.
Atentie: Conform documentului emis de Ministerul Educatiei, ''Prin participant la activitatile desfasurate prin intermediul tehnologiei si al internetului se intelege: cadrul didactic, prescolarul, elevul, parintele, tutorele legal instituit sau sustinatorul legal al elevului minor sau un membru al familiei in grija/supravegherea caruia este incredintat elevul minor''.
O alta regula prevede ca ''In elaborarea sarcinilor de lucru trebuie sa se urmareasca respectarea particularitatilor de varsta ale elevilor in ceea ce priveste resursa de timp, nivelul de intelegere al acestora si gradul de dificultate a itemilor.
Sarcinile de lucru trebuie sa fie creative, sa nu conduca la pierderea interesului elevilor fata de invatare, la oboseala fizica si emotionala, la reducerea timpului destinat unor activitati recreative, familiale sau comunitare, inclusiv a timpului destinat somnului, alimentatiei etc''.
Din acest punct de vedere, vorbim de o premiera. Pentru prima daca, Ministerul Educatiei recomanda ca temele copiilor sa nu fie solicitante, sa nu le ocupe mult timp si, mai ales, sa fie creative.
Documentul prevede si obligatii pentru parinti, scoli, dar si responsabilitatile elevilor pentru scoala online. Despre toate acestea puteti citi pe
Edupedu.ro