BOR se opune vehement certificatului digital: Accesul in biserica nu poate fi conditionat
Joi, premierul Nicolae Ciuca s-a intalnit cu reprezentantii cultelor din Romania, in cadrul caruia acestia din urma au cerut sefului Executivului sa nu aplice certificatul verde digital si credinciosilor care vin la biserica. In opinia BOR, biserica ofera niste servicii vitale, la fel ca magazinele alimentare si farmaciile, iar autoritatile statului nu pot conditiona accesul enoriasilor in lacasurile de cult.
"Cine alege sa se vaccineze beneficiaza, temporar, de niste avantaje oferite de certificatul verde. Acest document nu este si nu poate deveni insa restrictiv pentru accesul in spatii ce ofera produse sau servicii vitale", considera BOR.
"Certificatul verde este un document care are o ratiune intrinseca de convingere, nu de constrangere.
Cine alege in mod rational si informat sa asculte sfatul medicilor specialisti si sa se vaccineze, beneficiaza, temporar, de niste avantaje oferite de certificatul verde in anumite spatii (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este si nu poate deveni insa restrictiv pentru accesul in spatii ce ofera produse sau servicii vitale, asa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor", au mai transmis reprezentantii
BOR.
"Accesul intr-un spatiu sacru nu poate fi conditionat"
Conform BOR, "accesul intr-un spatiu sacru, unul al ordinii si decentei prin excelenta, pentru a te ruga, adica pentru a-ti manifesta concret fundamentala libertate religioasa, nu poate fi conditionat, inclusiv din ratiuni practice, nu doar morale, de un document menit sa introduca contextual un plus de protectie si ordine in spatii care chiar au nevoie de acesta".
Totusi, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane spun ca toate cultele religioase respecta si incurajeaza conformarea la masurile de protectie. Cultele religioase, ne spune BOR, "nu doar au pledat, dar au si respectat si vor respecta exemplar masurile de preventie recomandate de autoritatile medicale, deci tot ele se vor ingriji responsabil ca membrii lor sa ramana repere de civism si implicare in protejarea sanatatii aproapelui. E datoria lor morala si spirituala".
De asemenea, preotii care incurajeaza un comportament de nesupunere fata de masurile sanitare si "incita public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravitatii bolii si a consecintelor pandemie", nu reprezinta pozitia Bisericii din care fac parte.
"Libertatea religioasa, care, ca orice libertate responsabila, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului.
Statul trebuie sa ia intelept in considerare toate precautiile care sunt cuprinse in legislatia nationala si internationala cu privire la restrictionarea libertatii religioase, cultivand si promovand astfel, in dialog si parteneriat cu cultele religioase, esentiala pace sociala in comunitate. Avem o enorma nevoie de ea", a mai transmis BOR.