Ce se intampla in tara care si-a vaccinat cei mai multi cetateni: Efectul vaccinului este profund
israelcampanie de vaccinare
Israel are cea mai avansata campanie de vaccinare din lume. Aici au fost vaccinati 54,7% din populatie (care insumeaza aproximativ 9 milioane de oameni). De asemenea, circa un milion dintre cetateni au primit deja si a doua doza de vaccin. Insa ce se intampla acolo? Medicii constata ca epidemia face pasi inapoi.
Vaccinul are un efect semnificativ asupra evolutiei epidemiei din Israel. Ministrul Sanatatii, Iuli Edelstein, a explicat ca se constata o rata tot mai mica atat in ceea ce priveste noile imbolnaviri, cat si spitalizarile, dar si formele grave de Covid-19.
''Reproducere de baza a virusului este sub 1, ceea ce inseamna ca in fiecare zi tot mai putini oameni se infecteaza”, a declarat Segal, care spune ca e important sa masuram succesul de acum incolo in numarul persoanelor care vor mai manifesta o forma severa a bolii.
Exista o scadere cu 50% a cazurilor confirmate, o scadere cu 40% a spitalizarilor si cu 15% pacienti mai putin cu forme grave
''In urma analizei noastre, am constatat ca vaccinurile au avut un impact imens.
In orasele in care s-a inregistrat o prezenta la vaccinare ridicata pentru persoanele cu varsta peste 60 de ani, exista o scadere cu 50% a cazurilor confirmate, o scadere cu 40% a spitalizarilor si cu 15% pacienti mai putin cu forme grave.
Acest efect nu apare in comunitatile cu participare scazuta la vaccinare.
Efectul vaccinului este profund, dar trebuie insotit si de respectarea masurilor pentru evitarea infectarii", a spus ministrul Sanatatii din Israel.
Citeste si: Sefa Comisiei Europene: Vaccinarea a 70% din populatia UE pana in vara e un proiect ambitios, dar posibil
Putine persoane vaccinate se reinfecteaza
Cifrele Ministerului Sanatatii din Israel (Ministerul Sanatatii) arata ca 531 de persoane peste 60 de ani, din aproape 750.000 complet vaccinate, au fost testate pozitive pentru coronavirus (0,07%).
Si mult mai putini s-au imbolnavit, respectiv 38 au fost spitalizati cu boli moderate, severe sau critice.
''Ministerul Sanatatii a evaluat inregistrarile medicale a aproape un milion de persoane - 743.845 dintre care au depasit varsta de 60 de ani - pana la cel putin sapte zile dupa ce au primit a doua doza de vaccin. Au existat trei decese la persoanele peste 60 de ani vaccinate - desi este posibil sa fi contractat infectia mai devreme, inainte ca imunitatea lor sa aiba timp sa se construiasca. Inainte ca vaccinul sa aiba timp sa isi faca efectul, au fost inregistrate peste 7.000 de infectii, putin sub 700 de cazuri de boli moderate pana la critice si 307 decese. Datele Ministerului Sanatatii sugereaza ca infectiile si bolile au scazut in mod constant de la 14 zile dupa primirea primei doze'', scrie
BBC.
Se pare ca prima doza de vaccin este asteptata sa ofere protectie dupa aproximativ doua saptamani, in timp ce protectia maxima este atinsa la circa o saptamana dupa administrarea rapelului.
In Israel, campania de vaccinare s-a desfasurat respectandu-se o perioada de trei saptamani intre prima doza si rapel.
Citeste si:
Sursa foto: freepik.com