Costurile ascunse ale Educatiei: Cat costa scoala online in Romania
salvati copiii romaniascoala onlineinvatamanteducatie
Legislatia in vigoare prevede ca elevii sunt scolarizati gratuit de statul roman, numai ca actuala pandemie de coronavirus a perturbat inclusiv sistemul de educatie, trecandu-se intr-o varianta online pentru care parea ca nimeni nu a fost pregatit. Nici logistic, nici financiar. Parintii au fost nevoiti sa suporte costurile banesti ale educatiei pe internet, si, conform unui sondaj recent, nu au fost sume de neglijat.
Potrivit unui sondaj realizat de Salvati Copiii Romania, 95% dintre parinti sustin ca, in 2020, au fost nevoiti sa suporte costuri ascunse ale educatiei online pentru copiii lor.
Pusi sa estimeze in general costul educatiei pentru copiii lor in 2020, fara categorii de specifice de cheltuieli, parintii au concluzionat ca au scos din buzunare in jur de 4.200 de lei.
Dupa insumarea raspunsurilor privind cheltuieli specifice, cum ar fi rechizitele sau meditaliile, suma s-a majorat la 6.798 de lei.
Au crescut serviciile de tip "Scoala dupa scoala"
Analiza scoate la iveala ca serviciile de tip "scoala dupa scoala" au crescut de la aproximativ 10% in 2018, la 20% in 2020. Costul mediu pentru cei care acceseaza acest tip de servicii este de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dubla comparativ cu anul 2018.
Cresterea acestor tipuri de servicii poate sa nu insemne neaparat un trend valabil si pe viitor, ci sa fi fost, in anul pandemic, un "colac de salvare" pe fondul inchiderii scolilor fizice.
Asociatia a mai identificat si faptul ca fondul clasei si al scolii, definite exclusiv ca prestatii obligatorii, nu scad ca incidenta, comparativ cu perioada pre-pandemica. Fondul scolii este o contributie obligatorie pentru 13% dintre parinti, la fel cum era si in 2018.
Sondajul de opinie realizat de Salvati Copiii s-a derulat online, in luna februarie 2021, pe un esantion neprobabilistic, in randul parintilor care au cel putin un copil in sistemul public de invatamant preuniversitar.