Daca vaccinarea devine obligatorie, firmele romanesti vor fi luate cu asalt de DEMISII in masa: romanii prefera sa stea acasa, fara bani, decat sa munceasca vaccinati
angajativaccinare obligatorie
Suntem codasii Europei la imunizare si continuam sa preferam orice consecinta, numai sa nu vedem "la fata" vaccinul. Am prefera, arata sondajele de opinie, mai degraba sa ramanem fara loc de munca, fara sursa de venit, decat sa ne vaccinam.
In cazul in care angajatii romani ar fi
obligati prin lege sa se vaccineze, atunci numarul celor care ar demisiona ar fi dublu in tara noastra, compartiv cu media europeana. Aceasta este concluzia unui sondaj Ipsos pentru Forumul Economic Mondial, realizat in 33 de tari, inclusiv in Romania.
Per ansamblu, cifrele nu arata deloc rau. Se pare ca 78% dintre angajati sunt de acord ca ei si colegii lor ar trebui sa fie vaccinati cu schema completa. 74% au spus ca sunt de acord ca ei si ceilalti sa fie testati regulat, iar 81% s-au pronunta pentru purtarea mastii.
Te-ar putea interesa si: Managerii romani trag semnalul de alarma: se asteapta la RECESIUNE
Lucrurile se schimba, insa, cand vorbim despre procentele fiecarei tari in parte. Aici se vad diferentele foarte mari.
In cazul in care angajatilor li s-ar impune sa se vaccineze sau sa se testeze gratuit pentru a-si pastra slujba, 68% ar alege vaccinarea si 12% testarea
Daca angajatilor li s-ar impune sa se vaccineze sau sa se testeze gratuit pentru a-si pastra slujba, 68% ar alege vaccinarea si 12% testarea. 9% au raspuns ca ar incerca sa ocoleasca aceste reguli si, in acelasi timp, sa-si pastreze locurile de munca. In schimb, 5% au spus ca ar demisiona. Se pare ca doar 5% % au spus ca ar demisiona.
Numarul persoanelor care ar ocoli regulile e de doua ori mai mare decat media de 9% in tari precum Rusia, Turcia si Olanda. In Romania, Ungaria si SUA, de doua ori mai multi decat media de 5% spun ca ar demisiona daca li s-ar impune sa se vaccineze sau sa se testeze.
Un alt aspect important este ca 38% dintre angajati nu ar avea nicio problema in a merge la serviciu fara respectarea niciunea dintre masurile sanitare.
31% ar fi de acord sa munceasca fara sa se vaccineze si fara sa poarte masca, dar sa se testeze periodic. In aceste conditii, alti 25% ar prefera telemunca, iar 6% ar demisiona.
In Rusia, Polonia, Danemarca, Ungaria, Suedia, Elvetia, Statele Unite avem cei mai multi angajati care n-ar avea nicio problema daca ar merge la munca fara respectarea masurilor de precautie. Nu la fel gandesc, insa, angajatii din China. Aici, doar 12% ar accepta o astfel de situatie la locul de munca.
Studiul a fost desfasurat derulat in perioada 22 octombrie – 5 noiembrie. In cadrul acestuia au fost chestionati 14.401 de angajati din 33 de tari.
Te-ar putea interesa si: Ar trebui sa-ti dai demisia si sa incepi propria afacere? Raspunde-ti intai la aceste 4 intrebari
Sefa Comisiei Europene, despre vaccinarea obligatorie: Cred ca este de inteles si oportun sa mergem cu dezbaterea in aceasta directie
Va amintim ca, la inceputul lunii decembrie, Ursula von der Leyen, sefa Comisiei Europene, a declarat, citata de The Guardian, ca Uniunea Europeana ar trebui sa ia in calcul
vaccinarea obligatorie a cetatenilor. Totusi, ar trebui instituite si anumite exceptii pentru ca, spune sefa CE, nu toti oamenii pot fi vaccinati in mod obligatoriu.
Oficialul, a carui profesie de baza este cea de medic, a facut aceasta declaratie ca reactie la ce se intampla acum in Europa si in mai multe state din lume, unde incep sa apara tot mai multe cazuri de Omicron, noua tulpina a virusului.
"Daca te uiti la cifre, in prezent avem 77% dintre adultii UE vaccinati. Daca iei in calcul intreaga populatie UE, avem 66%. Si asta inseamna ca o treime din populatia Uniunii Europene nu este vaccinata impotriva Covid. Adica 150 de milioane de oameni.
Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu conditii medicale speciale. Insa majoritatea (dintre cei nevaccinati–n.red) pot si, de aceea, cred ca este de inteles si oportun sa mergem cu dezbaterea in aceasta directie", a mai spus sefa Comisiei Europene.
Te-ar putea interesa si: Anul nou bate la usa, iar firmele romanesti vor fi lovite de un tsunami: demisiile vor fi la ordinea zilei in 2022