Dacha lui Stalin, un simbol al omului care a construit Soci
dachastalinvilaghidcovoarefantoma
"Nu-si dorea covoare, prefera sa auda pe parchet pasii celor care il vizitau", povesteste Anna Hovantseva, ghidul vilei lui Stalin, discutand, totodata, si despre preferintele unuia dintre cei mai mari criminali din istorie.
Stalin reprezinta o curiozitate pentru multi dintre noi. El a ajutat cumva la infiintarea Sociului modern, gazda din 2014 a Jocurilor Olimpice de Iarna, dupa ce si-a construit aici o vila, in anul 1937.


Casa poate fi vizitata de curiosi si in curand va oferi si cazare pentru cei dornici sa doarma in dormitorul lui Stalin, pentru 200 de dolari/noapte. Bine ati venit in "cuibusorul" lui Stalin!
Beneficiind de racoarea Marii Negre, vila ("dacha", cum este denumita de localnici), a fost aleasa de Stalin pentru imprejurimile sale naturale.
Vila este situata in padurea din zona Matesta si "calca pe urmele" Muntilor Caucaz, reprezentand locul unde se relaxa sangerosul dictator sovietic.
Exteriorul verde atrage atentia. "Culoarea reprezinta un camuflaj", a adaugat Hovantseva - "un element functional, daca ai multi dusmani".
Cei care vor dormi aici peste noapte nu vor beneficia insa de confortul destinat unui dictator sovietic. Fiecare camera este sobra. Portretele lui Stalin si semineul au fost adaugate dupa moartea sa, deoarece dictatorul detesta sa-si vada chipul atarnat pe pereti.
Piscina lui Stalin era foarte ingusta si dictatorul prefera "sa mearga" prin apa, deoarece nu stia sa inoate.
Stalin urmarea filmele preferate cu Charlie Chaplin in mini-cinematograful sau, dar avea si o sala de biliard, unde se relaxa dupa program. Datorita afinitatii sale pentru motivele americane, Stalin a fost poreclit "Unchiul Joe".
Ghidul ii sfatuieste insa pe turisti sa se cazeze vara la conacul lui Stalin, deoarece incinta nu beneficiaza de incalzire.
In cinematograful personal al dictatorului, unde troneaza statuia lui din ceara, intalnim si un birou, cateva copii din Pravda si o canapea antiglont.
Cei care au grija de vila tiranului exclud orice zvon legat de aparitia "fantomei lui Stalin": "Nici vorba de asa ceva. Este frig din cauza constructiei in sine. Peretii subtiri nu se pot incalzi asa usor. Iarna, in dacha este racoare, dar vara, sederea reprezinta o adevarata incantare".
Casa a fost proiectata de arhitectul Miron Merzhanov, caruia Stalin i-a cerut un singur lucru: sa nu monteze nicio fantana in perimetrul casei sale, precizeaza CNN.
Prezenta liderului sovietic in micul Soci a reprezentat un beneficiu pentru oras. "Cand Stalin a inceput sa viziteze Sociul, zona a beneficiat de o dezvoltare semnificativa", povesteste Hovantseva.
Orasul pe care "l-a construit" Stalin a fost ales de presedintele rus Vladimir Putin - care detine o casa de vacanta in Soci - pentru a gazdui Jocurile Olimpice de Iarna.
In cinematograful lui Stalin este mai frig decat intr-un frigider; acolo exista o fotografie cu a doua sa sotie, Svetlana, care a murit de tanara - oficial, ar fi decedat in urma unei peritonite; neoficial, s-ar fi sinucis... In incapere un exista insa nicio fotografie cu fiul lui Stalin, Yakov, care a murit intr-un lagar german pentru prizonierii de razboi.