In plina pandemie, au disparut de acasa aproape 6.000 de minori. Neglijenta adultilor, principala cauza
disparitii copiicopiiminori
Anul 2020 ne-a adus tuturor momente de cumpana dificil de gestionat, insa pentru unele familii din Romania, anul pandemic s-a dovedit a fi cu mult mai tragic. Aproape 6.000 de minori au disparut in 2020 de acasa, sau din centrele de ocrotire a copiilor de pe teritoriul Romaniei. Din pacate, reprezentam o pondere importanta in cele aproximativ 200.000 de disparitii anuale raportate in Europa.
Cei mai multi copii disparuti au varste mai mari de 14 ani, dar 206 sunt mai mici de 10 ani
-
206 au varsta mai mica de 10 ani;
-
1.453 au varsta cuprinsa intre 10-14 ani;
-
4.263 sunt mai mari de 14 ani;
Datele arata ca, din 2015 pana in prezent, numarul sesizarilor disparitiilor de copii aproape s-a dublat. Concret, in 2015 erau 3.736 de sesizari, iar astazi am ajuns la 9.924.
De asemenea, in plina pandemie, s-a inregistrat o crestere de 17% a cazurilor raportate la linia de asistenta telefonica 116000 din Europa. In cifre, in 2020, la linia telefonica 116000 pentru copii disparuti au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri.
Neglijenta adultilor, anturajul sau plasarea copiilor in familia extinsa, pentru ca parintii sa plece in strainatate - printre cauzele care stau la baza disparitiilor de copii
Expertii au intocmit si un tablou al principalelor cauze care stau la baza acestui fenomen nefericit. Din pacate, se pare ca, desi cei mici sunt in responsabilitatea adultilor, fie ca vorbim de familii sau de centre de institutionalizare, tocmai comportamentul iresponsabil al adultilor e principalul factor favorizant al disparitiilor de minori.
Astfel, politistii spun ca minorii dispar de acasa in special din cauza ca parintii sau adultii, care ar trebui sa ii ocroteasca, sunt de fapt neglijenti si neimplicati.
Totodata, un factor important il reprezinta si lasarea copiilor in grija familiei extinse, pentru ca parintii sa poata pleca la munca peste hotare.
Nu in ultimul rand, si influenta anturajului poate favoriza astfel de fenomene, mai spun specialistii.
Iata lista completa a motivelor identificate de experti, care stau la baza disparitiilor minorilor: neglijarea si lipsa de supraveghere din partea adultilor responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice si/sau emotionale; lasarea lor in grija bunicilor sau a altor rude, odata cu plecarea apartinatorilor legali la munca in strainatate; blocaje in comunicarea cu parintii, cu precadere in situatii dificile; abandonul scolar si influenta/presiunea anturajului; consumul de alcool si substante halucinogene; situatia economica precara a familiei.
"Salvati Copiii Romania si-a intensificat eforturile pentru a oferi sprijin psihologic parintilor si copiilor, atat prin intermediul liniilor telefonice, cat si online, in aceasta perioada de restrictii sociale, cand copiii au fost expusi atat formelor de hartuire online, cat si abuzurilor domestice. Este vital sa le observam comportamentul si sa intervenim prompt”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.