Pentru prima data in istorie, oricine se poate alatura unui razboi - Cum e posibil si ce inseamna acest lucru
razboi ucrainarazboi hibridhackeriatacuri cibernetice rusia
Razboiul din Ucraina nu este unul care se da doar cu bombe, tancuri si gloante. Vorbim despre un razboi hibrid, care se poarta si in spatiul digital. Atacurile cibernetice au luat amploare in numele Ucrainei si Rusiei, in ultima perioada si, cu siguranta, pentru prima data in istorie, oricine se poate alatura unui razboi, pentru ca tot mai multi hackeri se ofera voluntar sa contracareze ofensiva rusa in plan cibernetic.
Autoritatile ucrainene estimeaza ca aproximativ 400.000 de hackeri multinationali s-au oferit voluntari pentru a ajuta la contracararea atacurilor digitale ale Rusiei, a declarat Yuval Wollman, presedintele CyberProof.
"Pentru prima data in istorie oricine se poate alatura unui razboi", a spus Lotem Finkelstein, unul dintre sefii Check Point Software.
"Este mult haos cibernetic", a completat el.
In primele trei zile dupa invazie, atacurile online impotriva sectoarelor militare si guvernamentale ucrainene au crescut cu 196%, potrivit Check Point Research (CPR). De asemenea, au crescut modest fata de organizatiile rusesti (4%) si ucrainene (0,2%), potrivit datelor, in timp ce au scazut in majoritatea celorlalte parti ale lumii.
De atunci, autoritatile ucrainene estimeaza ca aproximativ 400.000 de hackeri multinationali s-au oferit voluntari pentru a ajuta Ucraina, a declarat Yuval Wollman, presedintele companiei de securitate cibernetica CyberProof si fostul director general al Ministerului de Informatii din Israel.
"Voluntarii de la baza au creat perturbari pe scara larga – au facut graffiti cu mesaje anti-razboi in mass-media din Rusia si au scurs date din operatiunile de hacking rivale", a explicat specialistul.
Moscova a negat in mod constant ca se implica in razboi cibernetic sau ca asista la atacuri cibernetice. Pe 19 februarie, ambasada Rusiei la Washington a declarat pe Twitter ca "nu a efectuat niciodata si nu efectueaza nicio operatiune "rausitoare" in spatiul cibernetic".
Oficialii ucraineni spun ca duc si un razboi hibrid
Desi Moscova neaga, in opinia lui Viktor Zhora, vicepresedintele Serviciului de Stat pentru Comunicatii Speciale, conflictul cibernetic cu Rusia a fost fara precedent si il descrie drept un "
razboi hibrid", unul in teren, altul digital:
"Aceste doua razboaie [in care ne luptam] fac parte din acest razboi hibrid", spune oficialul ucrainean.
"Acest lucru se intampla pentru prima data in istorie si cred ca razboiul cibernetic poate fi incheiat doar cu sfarsitul razboiului conventional si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a aduce acest moment mai aproape", a completat el.
Oficialul a mai spus ca echipele sale de securitate cibernetica au depus eforturi pentru a apara cu succes serviciile web cele mai importante din Ucraina si ca "nu se tem de atacurile rusesti" asupra retelelor lor electrice sau a site-urilor nucleare.