Razboiul nevazut din Ucraina: luptele nu se dau numai pe teren, cu arma in mana. Asa ceva se intampla IN PREMIERA in ISTORIE
razboi hibridhackeriatacuri ciberneticerazboi ucraina
Autoritatea de securitate cibernetica a Ucrainei a lansat vineri un avertisment care ne arata cat de profunde sunt implicatiile actualului conflict militar desfasurat de Rusia in tara vecina.
Oficialii ucraineni dezvaluie ca luptele cu
rusii nu se dau doar "in teren", cu arma in mana. In spatele a ceea ce vedem noi se mai duce un razboi, unul digital. Acestia spun ca se confrunta cu atacuri cibernetice constante impotriva retelelor guvernamentale si de infrastructura. Mai mult, sunt vizati de atacatorii cibernetici si in persoana, daca detin functii inalte.
Pentru prima data in istorie, se poarta un "razboi hibrid"
Potrivit lui Viktor Zhora, vicepresedintele Serviciului de Stat pentru Comunicatii Speciale, conflictul cibernetic cu Rusia a fost fara precedent, descriindu-l drept un "razboi hibrid", unul in teren, altul digital: "Aceste doua razboaie [in care ne luptam] fac parte din acest razboi hibrid", spune oficialul ucrainean.
"Acest lucru se intampla pentru prima data in istorie si cred ca razboiul cibernetic poate fi incheiat doar cu sfarsitul razboiului conventional si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a aduce acest moment mai aproape", a completat el.
Oficialul a mai spus ca echipele sale de securitate cibernetica au depus eforturi pentru a apara cu succes serviciile web cele mai importante din Ucraina si ca "nu se tem de atacurile rusesti" asupra retelelor lor electrice sau a site-urilor nucleare.
Totusi, ucrainenii au experiente neplacute cu hackerii inca din anii 2015-2016, cand acestia din urma au cauzat intrerupei de curent electric in mai multe orase din tara vecina. Se crede ca atacul ar fi venit atunci din Rusia. Trebuie mentionat ca serviciile de informatii occidentale au dat vina pe Rusia pentru mai multe atacuri asupra Ucrainei, cum ar fi NotPetya din 2017.