Proportiile unui dezastru national: aproape jumatate de milion de facturi GRESITE, doar la ENERGIE
facturienergie electricafacturi gresite
Aproape jumatate de milion de facturi au fost emise gresit de furnizori, numai in domeniul energiei. Din fericire, ne spun oficialii, multe dintre erori au fost deja indreptate, iar de la 1 februarie au intrat in vigoare noi masuri de sprijin pentru consumatorii romani, atat persoane fizice, cat si pentru companii.
"Referitor la schema de ajutor pentru plafonarea preturilor la energie si gaz instituita prin OUG 118/ 2021, in urma controalelor facute la toti furnizorii de energie electrica si gaze naturale, la nivel saptamanii trecute au fost identificate 89.195 de facturi gresite, iar la nivelul energiei peste 450. 000 de facturi gresite.
Dupa contoalele ANPC s-au identificat nerespectarea clauzelor contractuale si aplicarea neadecvata a OUG 118/2021, dispunandu-se refacerea facturilor intocmite gresit. Procesul e in desfasurare. Peste jumatate au fost refacute si vom avea datele la finele saptamanii si vom atinge targetul privind refacerea facturilor", conform declaratiilor unui secretar de stat din Ministerul Energiei.
1 februarie a adus noi masuri de sprijin pentru romanii impovarati de pltata facturilor
Din moment ce piata de energie electrica si gaze naturale continua sa fie foarte tulbure si macinata de scumpiri, Guvernul s-a vazut nevoit sa intervina cu noi masuri, a caror valabilitate a inceput de la 1 februarie.
"Nimeni nu va plati mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie electrica, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 500 kwh energie electrica se vor plati 0,68 de lei pentru kWh la energia electrica", a declarat premierul Nicolae Ciuca.
Totodata, in baza noilor masuri, statul va acorda o compensatie in valoare de cel mult 0,29 lei/kWh, in cazul in care consumul nu depaseste 514,9 kwh.
In aceeasi ordine de idei, ne mai spune premierul Ciuca, in cazul facturii la gaze, nimeni nu va plati mai mult de 0,31 lei/kwh pentru kwh pentru gaze naturale indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 300 metri cubi gaze naturale se va plati circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.
In cazul in care criza energetica se prelungeste, statul va interveni din nou
Conform oficialilor guvernamentali, la data expirarii masurilor in vigoare, adica la 31 martie, statul nu va ramane pasiv la eventuala evolutie nefavorabila a pietelor de energie.
Va interveni din nou cu masuri de sprijin, daca situatia o va impune.
"Din pacate, cresterea preturilor energiei a creat un deranj foarte mare din punct de vedere social. Suntem extrem de atenti asupra a ceea ce se intampla cu preturile din energie. Fluctuatia foarte mare de la o luna la alta ne face sa actionam pas cu pas. De aceea vom fi atenti la ceea ce se intampla. Daca va fi nevoie de interventia statului dupa data de 31 martie cu siguranta vom reactiona. Nu vom sta pasivi", a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.
Cu privire la ce masuri ar putea adopta Guvernul la primavara, ministrul Muncii spune ca nu e exclusa nicio varianta, pentru a veni in ajutorul consumatorilor casnici, dar si IMM-urilor.
"Este posibila orice varianta, mai ales in randul consumatorilor vulnerabili, dar si in sprijinul IMM-urilor. Eu am o credinta: cea mai buna protectie sociala este crearea unui loc de munca. Noi suntem pusi in situatia in care IMM-urile sa isi apere locurile de munca, abia dupa aceea sa implementeze masuri economice, sa creeze locuri de munca. Pas cu pas, reactie cu reactie", a mai precizat oficialul.