RAZBOI LIBIA LIVE: Gadhafi crede in steaua lui norocoasa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
RAZBOI LIBIA LIVE: Gadhafi crede in steaua lui norocoasa RAZBOI LIBIA LIVE: Gadhafi crede in steaua lui norocoasa
de Manager.ro la 23 Mar. 2011
Urmareste-ne pe Google News
stiri libialibia stirimuammar gadhafitripolicoalitiebenghazidavid cameronbarack obama

Coalitia isi continua atacurile impotriva regimului Gadhafi, iar acesta inca mai crede in victoria sa. Cititi in Manager.ro ultimele evolutii ale evenimentelor.

16.00 Un doctor din Misrata a declarat pentru BBC ca nu mai sunt tancuri proGadhafi in oras, “fiindca fie tancurile au scapat sau au fost distruse de fortele aliate". Dra a precizat ca spitalul la care lucreaza este inca inconjurat de lunetisti care-i impusca pe toti care intra sau ies din spital. patru civili au fost ucisi.
 
Locuitorii din Ajdabiyah, aflat la 160 de kilometri de Benghazi, au incercat sa fuga, de tema luptelor dintre rebeli si suporterii lui Gadhafi. 
 
Norvegia a trimis sase avioane de lupta in Libia si vor actiona sub comanda SUA, spune primul ministru Jens Stoltenberg.
 
Ambasadorii aliantei se vor intalni din nou in aceasta dupa-amiaza, pentru a decide amploarea implicarii NATO. SUA, Marea Britanie si Franta au cazut de acord marti ca alianta trebuie sa joace un rol operational cheie, dar este nevoie de implicarea tuturor celor 28 de state NATO.

14.20 Un locuitor din Misrata spune ca fortele lui Gadhafi au inceput sa trga in spital si au ucis cel putin trei persoane, informeaza Reuters.
 
Peste 10.700 de persoane din Africa de Vest s-au refugiat in Niger, pentru a scapa de violentele din tara invecinata, Libia. 

14.05 Presedintele Obama l-a chemat la negocierile despre operatiunile din Libia pe Nicolas Sarkozy. Britanicii sunt in tensiune, din cauza faptului ca premierul David Cameron este mana a doua, relateaza The Telegraph.
 
BBC raporteaza ca trei avioane RAF Typhoons si doua RAF Tornados au plecat de la baza aeriana din Gioia del Colle, langa Bari, din sudul Italiei.
 
Luptele din estul Libiei au dus la dinamitarea seviciilor utilitare de aprovizionare cu apa si alimente, spun Natiunile Unite. Exista un nivel ridicat de incertitudine in privinta situatiei umanitare in Libia, unde, in acest week-end, au inceput atacurile aeriene ale Vestului. Peste 335.600 de oameni au fugit din Libia, majoritatea in Tunisia si Egipt. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat:
 
“Situatia civililor din si in jurul oraselor Ajdabiya, Misrata si din alte parti unde au loc lupte active continua sa ramana o preocupare importanta”.
 
Cel putin 45 de oameni, inclusiv civili si copii, au fost ucisi in Misrata luni si marti si alti 189 au fost raniti, spune OCHA. Raportul a avut in vedere declaratiile fortelor rebele conform carora situatia din Misrata e critica, pentru ca “nu exista apa, combustibil sau electricitate".
 
Secretarul Apararii din SUA, Robert Gates, a ajuns in Cairo pentru a purta unele discutii cu privire la conflictul din Libia si pentru a sublinia sprijinul Washington-ului fata de reformele democratice din Egipt.
 
Un locuitor din Misrata le-a spus celor de la Reuters ca fortele lui Gadhafi au incetat sa traga, dupa ce au fost bombardate de doua ori de Vest.
 
Presdintele Turciei a avertizat ca unele tari din cadrul coalitiei sunt mante de “oportunism" si de “intentii secrete" care vizeaza petrolul tarii. Acelasi lucru este repetat de China, care vorbeste despre “dominarea lumii”.
 
Uniunea Europeana a ajus la un acord privind sanctiunile ce-i vor fi impuse Libiei, si anume Grupului Petrolier National, spune AFP citand o sursa.
 

12.40 Libianul Younis Amruni (foto) a dat un interviu celor de la The Telegraph in care vorbeste despre cum l-a salvat pe unul dintre pilotii avionului de vanatoare F-15E. Avionul s-a prabusit in apropiere de Benghazi. Younis Amruni a urmarit cum pilotul s-a catapultat si, impreuna cu alti rebeli, l-au ajutat sa ajunga la autoritatile din Benghazi, predandu-l apoi celor americane. “Odata ce l-am vazut pe pilot, l-am imbratisat sa-i aratam ca suntem prieteni si ca lucram impreuna”, a declarat el.

12.20 Submarinul nuclear britanic HMS Triumph (foto) a fost implicat in primele atacuri impotriva apararii aeriene a lui Muammar Gadhafi. Submarinul a tras rachete Tomahawk asupra unor tinte care formau apararea antiaeriana libiana, in timpul primelor doua nopti de operatiunii coalitiei.
 
Un oficial NATO declara ca vasele de razboi ale aliantei vor incepe astazi sa patruleze coasta Libiei, pentru a intari embargoul ONU, raporteaza AFP.
 
Intre timp, diplomatii spun ca este pe cale sa se iveasca un acord privind modul in care NATO isi va asuma responsabilitatea mentinerii zonei de excludere aeriana in Libia. Aliatii au convenit sa organizeze iezi o misiune navala care va consta initial in prezenta a doua flotile navale NATO care vor patrula in Mediterana. Acestea vor fi compuse din doua fregate, sase vase de deminare si o nava de aprovizionare.
 
Misiunea navala de mentinere a embargoului va fi comandata de la centrul de operatiuni NATO din Napoli, Italia. 
 
Operatiunea din Libia, este un cartof fierbinte, spune un jurnalist de la Los Angeles Times: “In functie de persoana pe care o intrebi, avioanele de razboi trimise in Libia sunt acolo in cadrul Opreatiunii Odyssey Dawn, al Operatiunii Ellamy sau al Opreatiunii Harmattan. Toate cele trei nume se refera la aceeasi misiune. Dar cele trei nume desemnate de Statele Unite, Marea Britanie si, respectiv, Franta, dupa zile de atacuri aeriene coordonate, sunt emblematice pentru faptul ca membrii coalitiei nu pot cadea inca de acord cine va prelua comanda campaniei militare si nu se poate inca intrevedea o finalitate”.
 
Guvernul Germaniei a agreat trimiterea de trupe de survolare aeriana in Afganistan, dar isi va retrage personalul AWACS din mediterana, pentru a evita implicarea militara in Libia, relateaza Reuters. 

11.00 In vreme ce puterile Vestului au oprit elanul avioanelor lui Gadhafi si i-au fortat soldatii sa dea inapoi de langa portile fortaretei rebelilor, Benghazi, insurgentii dezorganizati si slab echipati au esuat in castigarea de teren in Ajdabiyah si Misrata. Cel din urma este inca sub asediu, informeaza  Reuters.
 
In ciuda scaderii numarului de atacuri aeriene, jurnalistul Ben Brown de la BBC raporteaza ca rebelii din Benghazi incearca inca sa faca pasul hotarator spre Ajdabiya. Sansele lor de succes par mici pentru ca nu au armament corespunzator si nici nu sunt coordonati. Alt jurnalist, tot de la BBC, relateaza ca luptele care au ca tinta eliberarea orasului Ajdabiya sunt centrate, momentan, in jurul Zuwaytina, la aproximativ 25 de kilometri departare. Acest oras este aproape complet izolat si este bombardat de fortele lui Gadhafi. Fortele coalitiei nu pot interveni, de teama sa nu ucida civili.
 
Guvernul libian a eliberat trei jurnalisti capturati saptamana trecuta. AFP informeaza ca celor trei li s-a dat drumul in Tripoli azi dimineata. Este vorba de Dave Clark, de 38 de ani, fotograful Roberto Schmidt, de 45 de ani, ambii de la AFP, si Joe Raedle, de 45 de ani, fotograf de la Getty Images. 
 
Coalitia nu prea mai are rachete Tomahawk, scrie corespondentul The Telegraph.
 

Lunetistii si tancurile lui Muammar Gadhafi terorizeaza civilii din orasul Misrata, spune un martor ocular citat de AP, iar armata americana a avertizat marti ca "are in vedere toate optiunile" pentru a remedia situatia cumplita a oamenilor care au ramas fara curent electric si fara acces la hrana si apa.

10.00: Daca operatiunile vor dura mai multe luni, pretul pe care-l va plati coalitia pentru impunerea zonei de excludere aeriana in Libia va depasi 1 miliard de euro, spune Reuters. Armata americana nu are previziuni oficiale privind operatiunea care dureaza de mai putin de o saptamana. Prin comparatie, mult mai costisitorul razboi din Afganistan ajunde la 9 miliarde de dolari pe luna.

In discursul catre proprii suporteri, Gadhafi acuza, din nou, complotul international impotriva sa si-l considera "nedrept". Jura ca va continua sa lupte impotriva rebelilor spunanad ca "Vom castiga in final". "Nu ne vom preda. Ii vom invinge prin orice mijloace. Suntem pregatiti sa ducem si o lupta scurta, dar si una lunga", continua el. Dictatorul este convins ca "fascistii" care-l ataca vor sfarsi in groapa de gunoi a istoriei.

9.40: Gadhafi promite victoria, in prima aparitie televizata de la inceputul bombardamentului.
 
Hillary Clinton spune ca Gadhafi se gandeste sa plece in exil, informeaza The Telegraph.
 
Sase civili au fost impuscati, dar a avut loc si un atac cu bombe, pentru salvarea celor doi piloti americani care s-au catapultat ieri langa Benghazi.
 
In Tripoli s-au auzit iar explozii si cartuse trasoare, odata cu reluarea bombardamentelor.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x