Singurul ministru al Educatiei care a demisionat pentru ca nu a primit 6% din PIB pentru Invatamant, e foc si para pe bugetul pe 2021
invatamantpib educatieeducatiebuget 2021mircea miclea
Fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, profesor la Universitatea „Babes-Bolyai”, singurul ministru al Educatiei care a demisionat pentru ca nu a primit 6% din PIB pentru Invatamant, este de parere ca Educatia a primit in 2021 o alocare bugetara mult prea mica. Profesorul nu vrea sa auda argumente precum ca am traversa o criza sanitara si spuna ca niciun motiv nu e suficient de intemeiat pentru a subfinanta Educatia, aceasta fiind principala resursa nationala.
Cei 2,55% din PIB alocati in proiectul de buget pe 2021 de catre Guvernul Romaniei, Ministerului Educatiei, il ingrijoreaza pe fostul ministru, Mircea Miclea.
Desi Legea educatiei nationale prevede o alocare de 6% din PIB, niciun Guvern nu a intocmit un proiect de buget care sa aloce atatea fonduri Educatiei. Miclea este singurul ministru al Educatiei care a demisionat de la sefia Ministerului Educatiei, nemultumit de alocarea bugetara de la acea data. Miclea a plecat din functie in 2005, pentru ca nu a primit o alocare bugetara de 6% pentru Invatamant.
Acesta sustine ca, astfel, se ''saboteaza principala resursa nationala''. Educatia sta la baza dezvoltarii Romaniei, transmite profesorul, si ar trebui sa fie tratata cu prioritate si cu fonduri mai consistente.
''Am o parere foarte proasta (despre alocare a 2,5% din PIB educatiei in 2021 - n.r.). Indiferent de ce criza traversam, prioritatile se vad exact in criza, atunci inseamna ca educatia este prioritate cand tu in criza aloci educatiei ce trebuie. Eu cred ca cei care aloca un buget atat de redus pentru educatie saboteaza principala resursa nationala. Pentru ca in viitor principala resursa a acestei tari nu vor fi nici resursele nationale, nici capitalul. Vor fi competentele din mintea oamenilor”, a declarat Miclea in cadrul unei dezbateri organizate de
Cursdeguvernare.ro.
''Noi trebuie sa ne gandim - ce vrem? Vrem o economie bazata pe cules de sparanghel?'', se mai intreaba, retoric, Miclea.
De asemenea, in 2020, profesorul atargea atentia ca acesta este momentul in care Educatia din Romania trebuie sa fie reformata: ''Daca nu ne folosim de aceasta criza pentru a reconstrui din temelii procesul de predare-invatare, criza a venit degeaba, pentru scoala din Romania'', a transmis Mircea Miclea, conform
edupedu.ro
De ce nu primeste Educatia mai multi bani? Miclea: ''Pentru ca educatia nu produce voturi la urmatorul ciclu electoral''
''Nu este o singura cauza sunt mai multe cauze. Unu: guvernul si partidele politice nu sunt dispuse sa investeasca in Educatie pentru ca Educatia nu produce voturi la urmatorul ciclu electoral. Orice interventie semnificativa in Educatie si arata roadele doar dupa cinci ani, deci, practic nu castigi voturi daca investeste in educatie si atunci toate partidele, din ’90 pana acum, vazand ca educatia nu aduce voturi, spuneau in 15 septembrie ca este prioritate nationala, dupa care cand alocau bugetele… Ca si acum, acest guvern care a vazut rezultatele la PISA a alocat 2,7% din PIB pentru Educatie. Domnule, eu mi-am dat demisia in 2005 pentru 3,7%, deci 3,7% din PIB-ul de atunci, dar era 3,7%, acum e 2,7%. Ce putem sa spunem despre acest guvern?!
Premierul Florin Citu vorbeste, totusi, despre o alocare bugetara mult mai generoasa pentru Educatie in 2021, spre deosebire de cea din 2020.
. Sumele alocate pe intreg domeniul de invatamant din administratia centrala si locala se ridica la valoarea de 39,6 miliarde, cu 2,2 miliarde lei mai mult decat in anul 2020, a aratat premierul.
''Aritmetica nu poate fi contrazisa'', a punctat premierul Citu.
Citeste si: Fonduri europene pentru profesorii care vor sa infiinteze after-school-uri in mediul rural
Foto: edupedu.ro