Cati bani au primit de la stat partidele politice in primele luni din 2021 si pe ce i-au cheltuit
aepautoritatea electorala permanentasubventii de la statformatiuni politicesubventii partide
Conform Autoritatii Electorale Permanente, in urma monitorizarii informatiilor referitoare la cheltuielile angajate de catre formatiunile politice din subventiile de la bugetul de stat, conform datelor detinute, precum si a celor transmise de partidele politice, in perioada ianuarie-martie 2021 au fost angajate cheltuieli in proportie de 41% din totalul sumelor incasate.
In primele luni din an, formatiunile politice au primit subventii de la stat in valoare de 50.972.370,00 lei
In aceasta perioada (ianuarie-martie 2021), formatiunile politice din tara noastra au beneficiat de subventii din bugetul de stat, in valoare totala de 50.972.370,00 lei, distribuiti astfel: 19.843.634,81 lei atat in luna ianuarie, cat si in luna februarie si 11.285.100,38 lei in luna martie.
Banii au ajuns, in special, in campaniile din presa
AEP a mai transmis ca, in structura cheltuielilor angajate din subventia de la bugetul de stat, destinatia cu ponderea cea mai mare a fost reprezentata de cheltuieli pentru presa si propaganda, dupa cum urmeaza: Partidul Social Democrat - 60,49%, Partidul National Liberal - 66,05% si Partidul Miscarea Populara - 40,26%.
In ceea ce priveste cheltuielile cu chiriile si utilitatile, acestea au reprezentat ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor angajate de formatiunea politica Uniunea Salvati Romania si de Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate, mai precis 16,84%, respectiv 16,95%.
Evidenta detaliata a banilor
Situatia detaliata a cheltuielilor angajate de catre formatiunile politice in perioada ianuarie-martie 2021, exprimata atat in sume, cat si in procente, a fost publicata pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente si poate fi accesata
AICI.
Formatiunile politice si aliantele politice sau electorale primesc anual subventii de la bugetul de stat in conditiile legii, iar subventia de la bugetul de stat se varsa lunar, prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente, intr-un cont special deschis de catre fiecare partid politic. Veniturile din subventii de la bugetul de stat se reflecta distinct in evidenta contabila a partidelor politice, prevede Legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
Subventia de la bugetul de stat se acorda in functie de urmatoarele criterii:
-
numarul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputatilor si Senat;
-
numarul de voturi primite la alegerile generale pentru autoritatile administratiei publice locale.
In cazul aliantelor politice sau electorale, subventia se va imparti intre membrii aliantei dupa numarul de mandate obtinute.
Suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata dublu proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei