Decizie de ultima ora a Guvernului britanic. Va fi sau nu Brexit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Decizie de ultima ora a Guvernului britanic. Va fi sau nu Brexit?
Decizie de ultima ora a Guvernului britanic. Va fi sau nu Brexit?
de Magda Florea la 14 Nov. 2018
Urmareste-ne pe Google News
brexituniunea europeanaromani in marea britaniemarea britanie ukacord brexit

Guvernul britanic a aprobat miercuri seara, dupa mai multe ore de negocieri cu reprezentantii UE, acordul pentru Brexit. Anuntul a fost facut de premierul Theresa May, la finalul sedintei.

Update:

Marea Britanie si Uniunea Europeana au reusit deblocarea tratativelor privind Brexit si au ajuns la un acord final provizoriu cu privire la iesirea Regatului Unit din UE, au anuntat joi guvernul de la Londra si Comisia Europeana prin intermediul negociatorului-sef Michel Barnier.
 
Acordul de retragere contine 585 de pagini si acopera toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetatenilor, aspectele financiare, perioada de tranzitie, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul si Ciprul, precum si o serie de alte probleme de separare.

.....

Theresa May a declarat ca acordul la care s-a ajuns miercuri seara este cel mai bun care se putea negocia, fiind corelat cu dorinta exprimata a britanicilor la referendum, precum si in slujba interesului national al Marii Britanii.
 
"Acest lucru este in mod ferm in interesul national si este vorba de un acord adecvat rezultatului referendumului. Decizia protejeaza locuri de munca si uniunea britanica. Este vorba de o decizie care va fi verificata intens, dar am avut de ales intre a construi un viitor pentru tara noastra sau a reveni in punctul initial, fara a da curs promisiunii asociate referendumului”, a mai spus May.
 
Negociatorii UE si Marii Britanii au convenit asupra unui text care reglementeaza problema frontierei dintre Republica Irlanda si Irlanda de Nord.
 
Este vorba despre o clauza de salvgardare, care va lua forma unui acord vamal temporar pentru Marea Britanie si pentru Irlanda de Nord, care va ramane mai mult in conformitate cu reglementarile pietei unice decat restul Regatului Unit.

Aprobarea Guvernului este necesara in vederea permiterii organizarii unui summit exceptional cu liderii europeni, cu scopul de a valida acordul. Acesta urmeaza sa fie ratificat, ulterior, de parlamentele britanic, parlamentele nationale ale statelor din UE si in Parlamentul European, inainte de iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, la 29 martie 2019.

Cum e privit Brexit-ul de catre politicieni 

Decizia Guvernului Britanic de a sustine rezultatul referendumului pentru Brexit, unde 51,9% dintre cetateni au optat pentru parasirea Uniunii Europene, era o actiune care putea fi usor anticipata, dat fiind ca premierul si-a exprimat in repetate randuri intentia de a respecta dorinta poporului.
 
”UE ar trebui sa inteleaga: eu nu voi intoarce rezultatul referendumului, nici nu-mi voi diviza tara. Am tratat Uniunea cu respect, ma astept ca Uniunea sa faca la fel”, a declarat premierul britanic in toamna acestui an.
 
Daca la Londra Marea Britanie vede ca solutie optima parasirea Blocului Comunitar, politicienii au parerile impartite. Sa vedem cum priveau acestia Brexitul, la inceputul acestui an, atunci cand negocierile nu se finalizasera inca printr-un acord.
 
Europarlamentarul si purtatorul de cuvant al PPE, Siegfried Muresan, a declarat ca Romania nu va suferi consecinte economice grave in urma Brexit-ului, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre Marea Britanie.
 
”Consecintele pentru Marea Britanie vor fi severe, pentru Romania nu vor exista consecinte economice grave. Trebuie sa ne gandim la romanii care au mers sa lucreze intr-un alt stat membru, in Marea Britanie, si care impotriva vointei lor se trezesc in afara Uniunii Europene. Cred ca trebuie sa dam un semnal foarte important romanilor din Marea Britanie ca le vom apara drepturile, ca le vom apara interesele si ca vom vedea ca in negocierile cu Marea Britanie libertatea de circulatie a romanilor sa nu fie limitata”, a declarat Siegfried Muresan.
 
"Urmarile majore vor fi, in primul rand asupra Marii Britanii: moneda va pierde din valoare, economia va intra intr-o perioada foarte lunga de incertitudine. Sa nu uitam ca Uniunea Europeana este principalul partener comercial al Marii Britanii, care exporta catre celelalte tari membre ale UE mai mult decat exporta spre orice alta regiune a lumii. Companii britanice care exportau in Uniunea Europeana beneficiau de piata interna, beneficiau de Spatiul Schengen, vor pierde masiv, vor pierde contracte, ceea ce inseamna ca multi britanici isi vor pierde locurile de munca”, a explicat Muresan.
 
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a spus ca "populismul anti-european si xenofobia sunt, dupa Brexit, principalele fenomene care trebuie gestionate cu atentie si determinare, inclusiv de Romania. Sunt grave amenintari la adresa solidaritatii europene, deci impotriva intereselor nationale ale Romaniei".
 
Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat ca iesirea Marii Britanii din UE va avea drept consecinte reanalizarea relatiei dintre institutiile europene si cetatenii statelor membre, iar in ceea ce-i priveste pe romanii din Regat, acestia pot sta, deocamdata, linistiti.
 
”Bula de la Bruxelles, ceea ce suntem noi cu totii, evident nu ma exclud si nu exclud Parlamentul European, prea indepartata de electorat, va trebui sa gaseasca caile prin care sa ne reapropiem de electorat. Uniunea Europeana nu poate sa reziste doar ca o constructie tehnocratica, ea trebuie sa fie si o constructie emotionala. Oamenii trebuie sa simta Uniunea ca fiind ceva al lor, ceea ce, din pacate, este cam putin cazul astazi”, a declarat europarlamentarul UDMR.
 
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, dupa decizia britanicilor de iesi din UE, ca Romania va ramane in continuare un partener loial al Uniunii Europene.
 
" Am fi dorit ca rezultatul referendumului din Marea Britanie sa fi fost in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana, dar avem cu totii, cetateni si guverne europene, obligatia sa respectam optiunea majoritara a electoratului din regat. Renuntarea de catre Marea Britanie a statutului de membru, atunci cand va fi solicitata oficial de guvernul Cameron, se va face intr-un interval de 2-5 ani, printr-o procedura ce se aplica in premiera. Pana atunci, institutiile europene, guvernele tarilor membre si toate structurile implicate isi vor putea face propriile estimari si analize, urmand sa ia masurile corespunzatoare", a spus Tariceanu.
 
In aceeasi ordine de idei, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus ca romanii nu trebuie sa aiba motive de ingrijorare, a facut apel la calm si responsabilitate.
 

Iata cum va afecta Brexit-ul afacerile, pietele si economia din UK:

 
Pentru moment, va exista o perioada de tranzitie, de 21 de luni, dupa Brexit, care va incepe pe 29 martie 2019. Marea Britanie nu va parasi brusc Uniunea, ci retragerea va dura cativa ani, timp in care termenii negociati miercuri se pot modifica, anula sau completa.
 
In privinta afacerilor, majoritatea regulilor de tranzactionare pentru companiile din Marea Britanie vor ramane aceleasi. 
 
Cu toate acestea, unele rapoarte sugereaza ca societatile de servicii financiare ar putea reduce accesul acestora pe pietele UE. Aici apare si o problema: acordul acopera doar termenii de divort si nu ofera intreprinderilor nicio claritate cu privire la o relatie comerciala viitoare intre Regatul Unit si cel mai mare partener comercial dupa tranzitie.
 
In ceea ce priveste pietele, Lira a fost volatila, deoarece britanicii au votat sa paraseasca Uniunea Europeana in iunie 2016 si continua sa se tranzactioneze cu aproape 14% mai putin decat in ​​ziua referendumului. Analistii estimeaza o imbunatatire a Lirei dupa acord. 
 
De asemenea, economistii declara ca intelegerea privind Brexit-ul va stimula economia din Marea Britanie. Banca Berenberg estimeaza ca o intelegere va ridica cresterea economica la 2% in 2019, de la 1,3% in acest an. Daca nu s-ar fi ajuns la un acord, si autoritatile ar fi pus in practica un Brexit haotic, fara o intelegere,  economia ar fi putut sa cada intr-o recesiune prelungita.
 

Ce se intampla cu romanii din Marea Britanie dupa Brexit?

 
Din fericire, romanii si ceilalti cetateni straini care se afla in Marea Britanie, au posibilitatea  sa se inregistreze din toamna acestui an pentru a obtine un permis de sedere permanenta dupa Brexit.
 
Aproximativ patru milioane de cetateni europeni traiesc in Marea Britanie, unde beneficiaza in prezent de o libertate de circulatie care va lua sfarsit la incheierea perioadei de tranzitie de 21 de luni dupa Brexit.
 
In decembrie 2017, Londra si Bruxelles-ul au incheiat un acord pentru a se garanta, dupa Brexit, pastrarea drepturilor acestor cetateni, ca si ale britanicilor care traiesc in restul Uniunii Europene. Dar atat unii, cat si ceilalti si-au exprimat temeri legate de punerea efectiva in practica a acestor garantii.
 
Cererile pentru un permis de sedere permanenta pot fi facute online sau printr-o aplicatie pe telefonul mobil.
 
Persoanele eligibile vor trebui sa faca dovada identitatii lor, sa furnizeze un document de rezidenta in Marea Britanie si dovada ca nu au comis o infractiune grava. 
 
Europenii care locuiesc in Marea Britanie inaintea incheierii perioadei de tranzitie (31 decembrie 2020) vor putea prezenta aceste solicitari pana la 30 iunie 2021. Cei care se vor afla in Marea Britanie de cel putin cinci ani la aceasta data vor putea pretinde un permis de sedere permanenta. 
 
Taxa pentru adulti va fi de 65 de lire sterline (74 de euro), similara celei pentru eliberarea pasaportului britanic, si de 32,5 lire sterline (37 de euro) pentru persoanele cu varste mai mici de 16 ani.
 
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x