Parlamentul a votat modificarea Codurilor penale. Ce schimbari au aparut

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Parlamentul a votat modificarea Codurilor penale. Ce schimbari au aparut
Parlamentul a votat modificarea Codurilor penale. Ce schimbari au aparut
de Magda Florea la 24 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
codurile penalelegile justitieicod penalpsdaldeudmrjustitie

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectele de modificare a Codurilor penale, dupa ce Comisia parlamentara speciala a adoptat, marti, rapoartele la proiectele de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala.

Update:

Parlamentarii din Camera Deputatilor au votat miercuri modificarile controversate ale Codurilor Penale, adoptate pe repede inainte, marti, in comisia condusa de Florin Iordache.
 
Codul Penal si Codul de Procedura Penala au fost adoptate de plenul Camerei Deputatilor in forma in care au plecat de la Comisia Iordache, una contestata de Opozitie. "Nu e problema cu majoritatea”, a declarat Dragnea, facand referire si la votul care nu a mai avut loc cu privire la restructurarea Guvernului.
 
Pentru social-democrati, miza este foarte mare. Codul Penal si Codul de Procedura Penala au fost modificate de Comisia Iordache, au fost contestate la Curtea Constitutionala, iar unele articole au trecut de controlul constitutional, altele nu.
 
Ce a vrut PSD a fost ca Ministerul Justitiei sa dea o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor penale. Insa cum Tudorel Toader a tras de timp, coalitia PSD-ALDE a decis inlaturarea sa din functia de ministru al Justitiei, iar Codurile penale s-au intors la Comisia Iordache, unde au fost modificare din nou, iar miercuri vor ajunge la votul final din Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
 
Sedinta din plenul Camerei Deputatilor a inceput in jurul orei 10:00, fiind condusa de Florin Iordache. Social-democratii s-au mobilizat si au avut o sedinta de grup pentru a vedea daca sunt suficienti pentru a trece aceste modificari ale Codurilor penale. 
 

Iata care sunt principalele modificari ale Codurilor penale adoptate de Comisia Iordache:

 
Scad pedepsele pentru abuz in serviciu
Este dezincriminata cu totul neglijenta in serviciu
Scad termenele de prescriptie. Specialistii spun ca aceasta modificare-cheie ar putea sa il vizeze sau sa il intereseze direct si pe Liviu Dragnea, in dosarul sau privind angajarile fictive
Termenul pentru denunt este redus la un an. Dupa ce trece un an, persoana care face un denunt poate fi si ea pedepsita.
Interzicerea, in cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei, a comunicarilor publice, precum si a furnizarea altor informatii provenind de la autoritati publice, referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Acest lucru ar insemna ca presa nu va mai putea furniza informatii de interes public despre demnitari vizati de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.
Persoanele din cadrul autoritatilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca si cum acestea ar fi vinovate, decat daca exista o hotarare definitiva de condamnare cu privire la acele fapte.

Raluca Turcan: "Modificarile la Codurile penale Favorizeaza coruptii in acte publice


Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a facut apel catre parlamentari pentru a respinge modificarile la Codurile penale, considerand ca acestea "favorizeaza coruptii in acte publice”.
 
"Nicio modificare nu are legatura cu problemele reale ale Romaniei, nu are legatura cu deciziile CCR, este doar un pretext pentru favorizarea infractorilor. Transmiteti un mesaj usturator Comisiei de la Venetia ca nu va pasa si sunteti singuri in tara si faceti ce doriti. Fac un apel si de suflet, de mama a unui copil de 11 ani, a oamenilor cinstiti, nu va dati votul pentru o lege care favorizeaza coruptii in acte publice, descurajeaza orice om cinstit din tara.

Prin aceste modificari spuneti ca legea este auxiliara. PNL nu poate si nu va vota aceste modificari. Daca veti obtineti voturile necesare pentru adoptare,vom contesta la CCR aceasta nenorocita de lege care va arunca Romania la periferia Europei. (…) Sper ca UDMR, minoritati sa nu voteze, sper ca cei din ALDE nu vor vota”, a afirmat Turcan. "Ati adoptat acest proiect importiva Europei, impotriva tuturor.", a mai adaugat aceasta.
 

USR: "Astazi, a castigat hotia!"

 
Deputatul Stelian Ion a anuntat ca s-a incalcat procedura si USR va invoca acest lucru in sesizarea Curtii Constitutionale.
 
"Invoc o incalcare de procedura flagranta, de incalcare a art. 69 al. 2 din Regulament in sensul ca raportul trebuia sa ne fie pus la dispozitie cu 3 zile inainte de vot. Ne-a fost dat cu doar 3 minute inainte de plen. Daca se va ajunge la vot si la adoptare, vom invoca acest motiv intr-un atac la CCR”, a spus deputatul USR.

UDMR: "CCR a considerat ca anumite articole din acest proiect de lege sunt neconstitutionale"

 
Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca formatiunea sa va vota proiectul Codului de procedura penala, mentionand ca este vorba despre eliminarea articolelor declarate neconstitutionale de catre CCR.
 
"Pe colegii nostri care doresc ca Romania sa fie salvata de altcineva le-am spus sa nu se preocupe de noi. In legatura cu procedura in care ne aflam, noi nu ne aflam in ipostaza adoptarii unui proiect de lege privind Codul de procedura penala, ci ne aflam in ipostaza in care CCR a considerat ca anumite articole din acest proiect de lege sunt neconstitutionale si decizia a fost de eliminare a tuturor acestor articole. Nu avem dreptul sa aducem alte modificari substantiale. (...) Noi vom modifica doar eliminarea articolelor neconstitutionale pentru care vom vota 'pentru' ", a anuntat Marton Arpad.
 

Va amintim:

Comisia speciala parlamentara pe domeniul justitiei a aprobat, marti, raportul la proiectul de modificare a Codului penal in forma adoptata de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al Opozitiei.
 
De asemenea, Comisia “Iordache” a dat, marti, raport favorabil modificarilor la Codul de procedura penala, eliminand mai multe prevederi din forma initiala care au fost declarate neconstitutionale.
 
Proiectele urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea si votul Camerei Deputatilor, care este for decizional.
 
 

Opozitia: Modificarile Codurilor penale ii ajuta ii ajuta in mod substantial pe infractori

 
Deputatul USR Stelian Ion afirma ca modificarile aduse codurilor penale este cea mai grava situatie din ultimii doi ani din punct de vedere legislativ, sustinand ca modificarile ii ajuta in mod substantial pe infractori.
 
Stelian Ion a fost intrebat marti de jurnalisti la Parlament cum comenteaza afirmatiile presedintelui Comisiei speciale privind domeniul Justitiei, Florin Iordache, care sustine ca toate modificarile operate marti vin in intampinarea recomandarilor Comisiei de la Venetia si din ultimul raport MCV.
 
“Sunt minciuni sfruntate spuse de presedintele Comisiei ‘Iordache’ si de PSD-isti. Sunt cele mai multe articole pe langa deciziile CCR si care nu au absolut nicio legatura cu cele doua directive europene privind prezumtia de nevinovatie si confiscarea extinsa. (...) Maine se va da votul final in Camera Deputatilor pe cele mai importante legi, este cea mai grava situatie din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru ca aceste modificari ii ajuta in mod substantial pe infractori.
 
 Vorbim nu doar de cei care au savarsit fapte de coruptie, ci vorbim si de cei care savarsesc fapte cu violenta, traficanti de arme, droguri - toate aceste infractiuni grave. Aceasta este politica PSD, aceasta este maniera in care ei legifereaza, asteapta momentul prielnic din punct de vedere al oportunitatii”, a declarat Stelian Ion, potrivit Agerpres.
 
In opinia sa, modificarile aduse Codurilor penale nu ar trece de Camera Deputatilor daca nu ar fi o intelegere cu UDMR.
 
“Speram ca UDMR sa nu fie complicele PSD si al ALDE la aceste maltratari ale legislatiei penale si la aceasta favorizare a infractorilor, pentru ca fara sprijinul UDMR si fara sprijinul minoritatilor nationale, a reprezentantilor comunitatilor evreiesti, a reprezentantilor comunitatii de macedoneni, de sarbi, sloveni, slovaci, cehi, de bulgari - toti acesti reprezentanti au fost trimisi in Parlament, credem noi, pentru a da legi in favoarea romanilor cinstiti, nu in favoarea infractorilor”, a precizat Stelian Ion.
 

 USR va contesta Codurile modificate la Curtea Constitutionala

Deputatul USR Stelian Ion anuntat deja ca USR va contesta Codurile modificate la Curtea Constitutionala. De asemenea, presedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca liberalii sunt ”pregatiti” sa atace ”la CCR atat modificarile la Codul penal, cat si modificarile la Codul de procedura penala”.
 
“Este nu doar posibil, se va si intampla. Noi lucram deja la contestatia la CCR si speram noi sa fie o contestatie cu succes”, a adaugat deputatul USR.
 
Deputatul a mentionat cateva prevederi “periculoase” identificate in proiectele de lege.
 
“Am avut amendamente pe fiecare articol in parte, enumar doar cateva din Codul penal - am spus in Comisie despre dezincriminarea neglijentei in serviciu, despre dezincriminarea abuzului in serviciu in forma pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea si care acum aceasta modificare l-ar avantaja in mod direct in dosarul sau. Am vorbit despre modificarea legislatiei in privinta liberarii conditionate - pentru ca scad fractiile de pedeapsa, astfel incat infractorii vor iesi mult mai devreme din penitenciare.
 
 De asemenea, am vorbit despre alte modificari la Codul de procedura penala - acolo activitatea procurorilor este cu mult ingreunata, nu mai pot da beneficiul pentru protectia cuvenita pentru martorii aflati sub amenintare, nu mai pot face anumite anchete, nu mai pot face anumite verificari din punct de vedere financiar”, a explicat deputatul USR.
 
Presedintele Comisiei speciale in domeniul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti, ca pana intra Parlamentul in vacanta, presedintele Klaus Iohannis va fi obligat sa promulge aceste proiecte.
 
El a reafirmat ca Guvernul a intarziat nepermis de mult adoptarea acestor prevederi constitutionale din Codurile penale. Potrivit acestuia, daca presedintele va trimite proiectele la reexaminare in Parlament, forul legislativ i le va trimite inapoi.

Citeste si: Pastele la romani, sarbatoare cu iz comercial
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x