Romania intervine radical in criza cerealelor din Ucraina. Decizia de care atarna securitatea alimentara globala, in mainile noastre
criza cerealelorrazboi ucraina
In contextul razboiului din Ucraina, securitatea alimentara mondiala e amenintata la ora actuala, ca urmare a atacurilor date de rusi asupra mai multor zone si depozite strategice pentru agricultura si cerealele vecinilor nostri, ce urmau sa ajunga la export.
Data fiind situatia dificila si faptul ca multe tari depind de importurile de cereale din Ucraina, premierul Romaniei tocmai s-a intalnit cu omologul sau ucrainean, impreuna luand o decizie care vine in sprijinul securitatii alimentare. Este vorba despre dublarea in perioada urmatoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin Romania.
"Am avut un schimb extins de opinii cu privire la evolutiile recente ale razboiului de agresiune declansat de Federatia Rusa, precum si privind provocarile carora trebuie sa le faca fata in prezent Ucraina. Primul ministru Denis Smihal a facut o prezentare extinsa a implicatiilor deciziei unilaterale a Federatiei Ruse de retragere din initiativa privind cerealele la Marea Neagra asupra securitatii alimentare globale, precum si asupra economiei Ucrainei.
L-am asigurat ca Romania se va implica in continuare, la fel ca si pana acum, in facilitarea exporturilor de cereale ucrainene catre pietele internationale. Prin Romania speram sa tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. (...) Am stabilit impreuna o tinta ambitioasa - dublarea in perioada urmatoare a tranzitului de cereale ucrainean prin Romania, de la doua milioane de tone pe luna acum, la patru milioane de tone", a informat Marcel Ciolacu.
Romania da asigurari ca va sustine in continuare cauza libertatii si independentei Ucrainei
Prim-ministrul Romaniei l-a asigurat pe omologul sau ucrainean de tot sprijinul din partea tarii noastre, in continuare: "Eu si Guvernul vom continua sa acordam sprijin deplin si consistent pentru Ucraina. Suntem uniti impotriva agresiunii militare a Rusiei si a actelor de barbarie (...) Trebuie sa aparam dreptul Ucrainei in a decide in mod suveran asupra viitorului, pentru ca o Ucraina independenta, suverana, democratica, libera, prospera este in interesul strategic al Romaniei".
Guvernul nu uita nici de Republica Moldova. Locul ei e in UE, afirma Ciolacu
" Am facut o inventariere a implicatiilor de securitate pentru Republica Moldova, in conditiile provocarilor Federatiei Ruse in regiunea Marii Negre. Am reiterat faptul ca locul firesc al Republicii Moldova si Ucrainei este in familia europeana. Romania sustine puternic o decizie politica, pana la finele anului, pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana cu ambele state", a mai spus premierul.
Foto: freepik.com/manager.ro