USR insista si cere eliminarea taxelor pe salariile mici. Daca statul nu s-ar zgarci, angajatul ar ramane cu 1.000 de lei in plus, lunar
saraciesalariu minimzero taxefiscalitate
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a recunoscut faptul ca Romania are o fiscalitate foarte dura in privinta impozitarii muncii. Cei din USR, desi in Opozitie, ii dau dreptate oficialului, dar cam aici se opresc viziunile comune ale USR cu cele ale Executivului. Formatiunea politica sustine ca solutia pentru a ajuta angajatii cu venituri mici este aceea de a elimina taxele impuse asupra salariului minim, nu de a impune impozitarea progresiva, asa cum ar avea de gand guvernantii.
"Vreme de mai multi ani, USR a atras atentia asupra acestui fapt, socotind-o principala cauza a saraciei in munca, indicator la care Romania ocupa rusinos primul loc in Uniunea Europeana.
Subliniem ca solutia vehiculata de guvernul PSD-PNL in public, privind introducerea impozitarii progresive, nu are cum sa rezolve problema saraciei in munca, pentru ca nu adreseaza problema de fond, ci, mai degraba, ar viza rotunjirea bugetului de stat", transmit cei din USR.
In viziunea USR, taxele pe salariile mici ar trebui sa fie modice sau chiar inexistente
Conform USR, "solutia reala pentru combaterea saraciei in munca este diminuarea pana la disparitie a taxarii pe salariile mici, cu pastrarea cotei unice, unul dintre cele doua avantaje fiscale ale Romaniei pe piata europeana, alaturi de impozitarea veniturilor microintreprinderilor".
Acestia fac si o desfasurare a darilor catre stat, care sunt platite din salariul unui angajat. Se poate observa ca angajatii romani si statul aproape ca impart jumatate-jumatate banii din salariu.
"Din salariul unui roman, statul ia 10% impozit pe venit, 25% CAS si 10% CASS. In cazul unui salariu minim statul ajunge sa ia 41% din salariu. Iar pe tot ce cheltuie din acel salariu ii ia si TVA.
Zero taxe pe salariul minim este solutia propusa de USR. Aceasta s-ar adresa tuturor salariatilor, nu doar celor pe salariul minim, iar toate taxele pe munca s-ar aplica pe suma care depaseste 2.550 de lei.
Statul ar lasa astfel in buzunarul fiecarui muncitor roman, indiferent de venit, aproximativ 1.000 de lei in plus pe luna. Este o masura care este folosita tocmai pentru scoaterea de sub pragul saraciei in economii mari, cum e cea a Marii Britanii, care nu taxeaza in niciun fel venitul unui muncitor de pana in 12.000 de lire sterline pe an", arata cei din USR.