Carnea de miel, scumpire de 6% in preajma Pastelui
foto: sxc.husorin minearomalimentacarne de miel
Ca in fiecare an, producatorii vor sa profite de perioada Pastelui si ar putea creste pretul carnii de miel cu 6% in perioada imediat urmatoare.
In perioada Pastelui, carnea de miel s-ar putea scumpi cu 5-6%.
Aceasta scumpire ar acoperi cheltuielile producatorilor, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta, citat de Agerpres.
Carnea de oaie de import s-a scumpit cu peste 60%, iar produsele finite s-au scumpit si ele in 2012 doar cu vreo 15% pentru a castiga piata, considera Minea.
Acesta considera ca este normal ca anul acesta sa urmeze majorari de pret pentru a acoperi cheltuielile.
Nu se poate vorbi de scumpiri de 30%, 50% sau 60%, dar ar putea avea loc un avans al pretului cu 5-6%, poate 7%.
Unul dintre motivele pentru care acest produs nu se va scumpi prea mult este concurenta foarte puternic pe acest sector.
Astfel, uneori, producatorii vand in pierdere doar pentru a nu ramane cu marfa pe stoc.
Acestia vand de Pasti o cantitate mai mare, dar fara a inregistra o crestere a profitului.
Conform datelor prezentate de Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri, in ianuarie 2013, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut de cinci ori (71.000 capete), respectiv de 5,1 ori (972.000 tone), comparativ cu luna anterioara.
Taierile in unitatile industriale specializate, care au o pondere de 2,8% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine au scazut atat numeric cat si la greutatea in carcasa de noua ori, respectiv de 7,1 ori.