Studentii romani ce studiaza la universitati din afara tarii au motive de bucurie in aceste zile, autoritatile romane aducand in discutie o suma importanta de bani pe care acestia o pot obtine fara prea multe greutati. Sigur, nu sunt totusi atat de multi cei care pot primi aceasta suma de aproape 1.000 de euro de la stat, fiind nevoie ca acestia sa respecte anumite conditii care se dovedesc a fi obligatorii.
Potrivit Hotararii de Guvern 118/2023, prin Agentia de Credite si Burse de Studii, Ministerul Educatiei acorda in fiecare an, in conditiile legii, burse in strainatate pentru stagii de studii universitare de masterat si de doctorat, pentru stagii postdoctorale si de cercetare. Hotararea de Guvern este una noua, intrand in vigoare chiar la inceputul acestui an, in data de 10 februarie.
Important de precizat inca de la bun inceput este faptul ca nu sunt vizate toate domeniile educationale. Potrivit Ministerului Educatiei, sunt incluse in acest proiect domenii de interes diverse, incepand de la energie si bioeconomie si pana la eco-nano-tehnologii. De asemenea, in proiect sunt inclusi si cei care studiaaza in domeniul afacerilor transatlantice, relatiilor internationale sau in domeniul diplomatiei Uniunii Europene.
Valoarea burselor pentru romanii care studiaza in universitati din afara granitelor este stabilita in fiecare an, insa aceasta nu va fi mai mica de 1.000 de euro. Prin ordin al Ministerului Educatiei este decis si numarul total al lunilor de bursa acordate pe parcursul unui an calendaristic, tipurile de burse si durata stagiului unei burse in bani.
Nu toti studentii care studiaza in strainatate vor primi aceste burse din partea statului roman, ci doar cei ce participa la un concurs organizat la nivel national de catre Ministerul Educatiei, prin Agentia de Credite si Burse de Studii. Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului national de acordare a burselor in strainatate pentru stagii de studii universitare de masterat si de doctorat, pentru stagii postdoctorale si de cercetare este stabilit prin Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3.790 din 2023.
La concurs vor putea participa cetatenii romani, cu domiciliul stabil in Romania, care indeplinesc macar una dintre urmatoarele conditii: sunt studenti in ultimul an la studii universitare de licenta, sunt studenti la studii universitare de masterat, sunt studenti doctoranzi, sunt cadre didactice titulare din institutiile de invatamant superior de stat si particular acreditate, sunt cercetatori.
Ultimele NOUTATI
5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Partenerii nostri
Proiect - salariatii ar putea beneficia de doua zile libere PLATITE pentru a merge la medic
Declaratie pe proprie raspundere cu privire la functia de baza - MODEL
Salariat care a plecat in concediu de odihna, fara sa depuna cerere - PROCEDURA
Aspecte juridice critice in imbunatatirea managementului fortei de munca
Cele mai importante reglementari pentru institutiile de credit in 2024
Salariatul nu este apt pentru locul de munca: "Suntem obligati sa ii oferim alt post in firma?"
Te-ar putea interesa si
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate