Ca si in cazul motivatiei, un angajator nu poate imbunatati moralul angajatilor sai. Insa, datorita pozitiei tale in firma, poti controla componente ale mediului in care angajatii lucreaza in fiecare zi. Astfel, ca angajator, contribui extrem de mult la moralul personalului tau. O parte a mediului de lucru influenteaza atat eficienta angajatilor, cat modul de interactionare al acestora.
Pentru a imbunatati moralul angajatilor, poti implementa numeroase tehnici, mai mult sau mai putin traditionale. Cea mai comuna metoda de a creste moralul este de a face angajatii sa simta ca munca lor este mai mult decat un simplu job. Astfel, ei vor fi mult mai motivati la locul de munca, simtind ca fac ceva important. De asemenea, comunicarea este extrem de importanta. Atat comunicarea orizontala, cat si cea verticala sunt extrem de importante. Este important ca angajatii sa poata colabora cat mai bine intre ei si sa se simta liberi sa comunice cu superiorii lor.
Pentru a atinge aceste doua obiective, managerii pot face multe, printre care: impartasirea povestilor de angajare, activitatile de team-building sau comportamentul respectuos si incurajator. Nu toate tehnicile de imbunatatire a moralului sunt insa atat de clasice, ba chiar unele implica activitati sau elemente mai iesite din comun. Uite patru elemente mai putin cunoscute care pot imbunatati moralul angajatilor tai:
1. Facilitatile deosebite la locul de munca
O modalitate deosebita este aceea de a oferi facilitati speciale in cadrul spatiului de munca. Aceasta este de cele mai multe ori implementata de companii mari, cu mult spatiu, insa poate fi implementata si in cele mai mici. Asa cum explica Liviu Tudor, presedintele Genesis Property, „chiriasii nu se mai multumesc sa aiba in apropierea biroului acces la cafenea, sala de sport si restaurant.”. Uneori, aceste servicii sunt asteptate in cladirea biroului, pentru ca angajatii sa isi poate desfasura activitatile fara a petrece mult timp pe drum.
2. Distractia la locul de munca
Locul de munca poate induce stres doar prin asocierea cu anumite proiecte dificile sau zile pline. De aceea, este benefic pentru angajatii tai sa-l priveasca intr-un mod diferit. Precum recomanda Entrepreneur, e bine sa planifici activitati distractive pentru cei din birou si premii simbolice pentru a stimula spiritul competitiv. Sunt extrem de multe modalitati prin care poti implementa aceasta metoda, in functie de echipa cu care lucrezi. Poti dedica o zi pe luna pentru activitati, precum o zi de jocuri, sau le poti include in programul de zi cu zi, ca in cazul instalarii unei mese de ping pong.
3. Motivatiile materiale
Salariul poate motiva oamenii, insa nu poate ridica moralul. Xactly recomanda introducerea de recompense materiale pentru a-ti stimula angajatii. Prin recompensa materiala ii poti oferi angajatului o experienta sau un cadou care sa il entuziasmeze. Poti recompensa angajatul lunii, persoana cu cele mai multe sarcini indeplinite sau pe cel care a terminat de curand un proiect dificil. Este recomandat ca premiile sa fie personalizate, pentru ca angajatul sa se simta special. Poti opta pentru bilete la un concert, o cina in oras, un expresor sau o vizita la spa.
4. Zile tematice in calendar
De obicei, locul de munca este un spatiu destul de formal, de aceea poate fi benefic ca din cand in cand sa le oferi angajatilor oportunitatea de a se exprima in mod diferit. Zilele tematice pot fi o modalitate ideala de a aduce putin entuziasm printre angajati si de a alunga monotonia. Programarea zilelor tematice depinde extrem de mult de personalitatea si interesele comune ale colectivului. Alegerea catorva zile pe an, precum Halloween, in care angajatii se pot costuma, pot decora locul de munca si se pot bucura de gustari sau activitati tematice poate fi o idee foarte buna.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!