ULTIMA ORA. 4.000 lei/MWh - noul pret al energiei cu vanzare la termen, in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ULTIMA ORA. 4.000 lei/MWh - noul pret al energiei cu vanzare la termen, in Romania
4.000 lei/MWh - noul pret al energiei cu vanzare la termen, in Romania
de Magda Florea la 27 Aug. 2022
Urmareste-ne pe Google News
energie spotpreturi energiepiata de energiecriza energetica

Este halucinant ce se intampla pe piata de energie, atat in plan intern, cat si international. Preturile efectiv par de necontrolat, in pofida eforturilor depuse de Guvernele europene, care incearca pe de-o parte sa reduca impactul economic de pe umerii consumatorilor, iar pe de alta sa gaseasca solutii care sa tempereze scumpirile, cum ar fi, in cazul nostru, o posibila impozitare masiva pe tot lantul energetic, lant care "miroase" a specula in ochii unor inalti demnitari.
 


"Cumparator a fost furnizorul cu cei mai multi clienti din tara. OMV Petrom (...) a scos la vanzare joi, pe platforma de contracte bilaterale-licitatie extinsa, a pietei de la Bucuresti, doua pachete de energie electrica cu livrare in ultimul trimestru al anului: 1 octombrie-31 decembrie.
 
Compania, care opereaza centrala pe gaze in ciclu combinat de la Brazi de 860 MW, a scos la vanzare cate 5 MW banda, cate 11 GWh. Pretul solicitat fost unul foarte mare, dar in linie cu ce vedem acum pe piete: 3.190 lei/MWh", explica economica.net.


In continuare, sursa citata noteaza ca energia s-a vandut cu 3.960 de lei/MWh, un pret de-a dreptul incredibil si care ne face sa ne intrebam cat de mult vom ajunge sa platim si daca ne vom mai permite sa ne incalzim locuintele sau sa ne facem bai fierbinti in iarna ... Cumparator? - Electrica Furnizare, liderul pietei de furnizare din Romania. Are aproximativ 3,5 milioane de clienti. Aici e vorba de primul pachet. Cel de-al doilea, la 3.970 lei/MWh a ajuns la acelasi gigant energetic.

Ce ne asteapta la iarna?

 
Un lucru e cert: situatia nu va fi simpla in Europa, iar cel mai dificil va fi de gestionat criza energetica in statele care depind puternic de importurile de energie din Rusia.
 
La nivel european se vorbeste deja despre faptul ca fiecare cetatean ar trebui sa ia masuri pentru a reduce consumul, astfel incat rezervele sa ne ajunga sa trecem peste sezonul rece. Unele tari, cum ar fi Germania, au luat deja masuri guvernamentale de economisire, cum ar fi oprirea iluminatului public de pe statui si monumente, in alte regiuni, operatorii economici surprinsi cu usa deschisa in timp ce este in functiune aparatul de climatizare risca amenzi usturatoare.
 
Gradul de dependenta al UE fata de importurile de la rusi nu poate fi substituit peste noapte, motiv pentru care, pana cand vom reusi sa demaram investitii, sa ne bazam pe energia verde, sa gasim alte surse, va mai dura. Pana atunci, avem in fata un anotimp rece, care are toate sansele sa ne aduca facturi mai mari, dar si disconfort termic in locuinte. Astfel stand lucrurile, daca nu vom face economie impinsi de la spate de indemnurile autoritatilor, e posibil sa o facem din dorinta de a nu plati facturi explozive.

Chiar si surse apropiate de Kremlin au declarat, la finele acestei saptamani, sub anominat pentru Reuters, ca peste Europa urmeaza sa vina o iarna grea.

 "O sa fie o iarna dificila pentru europeni. Am putea vedea proteste, neliniste. Unii lideri europeni s-ar putea sa se gandeasca de doua ori inainte sa isi continue sprijinul pentru Ucraina si sa creada ca a venit timpul pentru o intelegere" ...  "Va fi foarte greu daca razboiul se va prelungi in toamna si iarna. Asa ca exista sperante ca ucrainenii vor cere sa facem pace", a spus sursa pentru Reuters.

Situatia actuala evolueaza negativ

 
"Preturile la gaz si energie din Europa au crescut in ultimele zile, pe masura ce panica din cauza livrarilor din Rusia a cuprins pietele, iar politicienii i-au avertizat pe cetateni sa se pregateasca pentru o iarna dificila.
 
Etalonul de referinta din Europa (Dutch Title Transfer Facility) a atins un nou maxim istoric, astazi, la 315 euro pe megawatt ora. 
 
Preturile sunt de aproximativ 15 ori mai mari decat media pentru aceasta perioada a anului. 
 
Presiunea ascendenta asupra pretului gazului a venit dupa ce Rusia a declarat ca va opri gazoductul cheie Nord Stream pentru trei zile, pe 31 august, pentru lucrari de mentenanta. 
 
Conducta Nord Stream functioneaza in prezent la doar 20% din capacitate, cu o singura turbina operationala, limitand debitul la 33 milioane metri cubi/zi.
 
Gazprom a spus ca livrarile prin Nord Stream vor fi reluate la acel nivel odata ce lucrarile necesare vor fi finalizate. Totusi, exista temeri ca furnizarea ar putea sa nu fie restabilita dupa lucrari", arata o analiza proaspat realizata de Radu Puiu, Financial Analyst XTB Romania. Analiza poate fi consultata integral > AICI <

Criza va fi de durata


"Vedem un impact mai de durata al acestei crize energetice pana anul viitor, deoarece ne asteptam ca preturile mai mari si incertitudinea privind aprovizionarea cu energie sa persiste pana in iarna anului 2023-2024", cred economistii de la Morgan Stanley.


Intre timp, in Romania se discuta despre introducerea unei impozitari masive, pe tot lantul de energie
 
Pe de alta parte, Guvernul s-a reunit in sedinta miercuri, iar la finalul acesteia am avut parte de o serie de declaratii importante din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu. Oficialul spune ca exista posibilitatea ca intreg lantul energetic sa fie impozitat, fiindca se fac profituri mari aici. S-ar pregati o noua schema de taxare, dar care va ocoli populatia! De altfel, am mai aflat de la ministru ca Romania nu are probleme in privinta aprovizionarii cu gaz la iarna, depozitele noastre au mari sanse sa fie pline pana la 80% din capacitate, la 1 noiembrie, peste obiectivul propus.

"V-as ruga ca discutiile cu privire la OUG sa fie finalizate in Coalitie si apoi sa fie prezentate public. Asa ne-am inteles in interior. Va asigur ca oamenii nu vor avea de suferit. Ne gandim foarte mult la o impozitare a intregului lant: productie, intermediere si furnizare (...)
 
Impozitam pe toata lumea atunci cand sunt profituri foarte mari. Si piata de energie electrica face profituri foarte mari. Si dublu e un profit foarte mare. Dupa mine, un intermediar de energie electrica si gaze naturale nu ar trebui sa castige mai mult de cateva procente, ca doar ia si vinde", a spus Virgil Popescu.
 
De partea cealalta a coalitiei, PSD continua sa considere ca tot raul a plecat de la liberalizarea pietei energetice, in pofida faptului ca aceasta criza e de proportii internationale.
 
"Liberalizarea preturilor la energie s-a facut in cel mai prost moment pe care si-l putea alege cineva. Ieri am stat cu premierul, noi doi si cu alti specialisti din energie, am stat 5 ore. Si astazi am stat de vorba cu premierul despre energie. 
 
Ar fi meschin sa ne gandim acum la niste alegeri din 2024, va spun ca sunt foarte hotarat sa ducem coalitia pana in 2024 si am un dialog foarte bun cu premierul pe problemele majore. 
 
Plafonarea din prezent va ramane in continuare pentru populatie, ne dorim sa venim cu un act normativ sa ducem lucrurile pana in 2025. Este exclus sa nu platim aceasta compensare, avem resursele bugetare necesare", a spus liderul PSD, miercuri, la Antena 3.
 
Social-democratul promite ca vom avea o decizie in privinta masurilor de sprijin pentru facturi pana la data de 1 septembrie: "Vom veni foarte repede cu o decizie pana la 1 septembrie pe energie".
 
Dincolo de criza energetica, Zona Euro e cu un picior in groapa recesiunii. Economiile din Zona Euro se confrunta cu o inflatie record pentru ultimele decenii, in timp ce riscul de recesiune este la cote alarmante. Datele oficiale arata ca inflatia anuala in randul celor 19 state care utilizeaza moneda unica europeana a fost de 8,9% in luna iulie, pe tendinta de crestere, in timp ce riscul de a intra in recesiune e situat la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2020.  De altfel, insasi moneda unica europeana are probleme. Sa ne amintim ca, marti dimineata, euro a atins pragul minim al ultimilor 20 de ani in raport cu dolarul american - 0,9903.
 
PE ACEEASI TEMA: EDITORIAL. Iarna filosofiei lui Stalin
 
Foto: freepik
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x