De multe ori, managerii sunt cei care esueaza in a le da angajatilor un sentiment de incredere si de a le castiga loialitatea. In schimb, un manager care are calitatile unui adevarat lider isi poate inspira echipa nu numai sa isi atinga obiectivele, dar si sa aiba mai multa initativa, sa fie mai productiva si sa ramana in companie cat mai mult timp. Iata care sunt calitatile esentiale care definesc un lider innascut, potrivit revistei Forbes:
Entuziasm sincer
Entuziasmul fata de o companie, de produsele sale si misiunea ei nu poate fi falsificat. Oamenii vor recunoaste de la bun inceput o persoana care nu crede cu adevarat in ceea ce face si, drept urmare, se vor simti lipsiti de motivatie. Un angajat al SpaceX, care a lucrat direct cu Elon Musk, a povestit ca adevaratul motor din spatele succesului companiei a fost entuziasmul lui Musk fata de calatoriile in spatiu.
Entuziasmul real ii poate ajuta pe manageri sa identifice din timp problemele existente in industria in care lucreaza, apoi sa inoveze sau sa gaseasca solutii creative pentru a imbunatati domeniul. De exemplu, in organizatia de tip think-tank numita Grupul de la Roma se regasesc numerosi lideri mondiali, reuniti cu un scop comun: rezolvarea problemelor legate de industria nationala si internationala, dar si a celor legate de viitorul economiei. In Romania, un reprezentant de seama este omul de afaceri Liviu Tudor, presedinte al Genesis Property, cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri.
Integritatea
Integritatea unui lider inseamna sa acorde meritele pentru realizari, sa fie capabil de a-si recunoaste greselile, sa prioritizeze calitatea si siguranta produsului sau serviciului la care lucreaza si sa fie transparent. „Cand oamenii detecteaza o lipsa de integritate a persoanei care ii conduce, poate fi aproape imposibil ca aceasta sa isi mai repare imaginea in fata lor. Increderea pierduta nu se mai recupereaza”, este de parere Daniel Wang, fondatorul companiei Looping Foundation.
Abilitati de comunicare
Un lider trebuie sa fie capabil de a motiva, a instrui si a disciplina oamenii pe care ii conduce. Daca nu are abilitatea de a comunica, un manager poate esua, pe rand, la toate aceste capitole. Si nu numai atat. Lipsa comunicarii poate crea adevarati monstri in companii, mai ales daca si angajatii preiau aceasta practica.
Comunicarea nu inseamna doar transmiterea informatiei, ci si ascultarea si intelegerea oamenilor. Un lider care nu poate empatiza cu angajatii sai nu va putea sa le ofere acestora solutiile prin care ei sa exceleze in ceea ce fac.
Capacitatea de a lua decizii
Putine sunt deciziile care nu implica niciun risc. Un lider trebuie sa aiba capacitatea de a lua decizii si de a si le asuma, indiferent de rezultatul lor. Cand o persoana ajunsa intr-un post de conducere vrea sa isi treaca in cont doar succesele, dar nu este dispusa sa isi asume si esecurile echipei, va incerca sa gaseasca un tap ispasitor. Iar un asemenea gest poate distruge definitv orice urma de incredere.
Mai mult decat atat, un lider indecis este adeseori ineficient. Progresul este taraganat, procedurile din companie sunt amanate sau intarziate nepermis de mult, iar angajatii isi pierd motivatia si ajung sa fie nemultumiti de cum se misca proiectele in care sunt direct implicati.
Carisma
Pe scurt, oamenii sunt mai inclinati sa urmeze sfaturile si indicatiile unei persoane pe care o plac sau o admira. De aceea, cei mai buni lideri au carisma, stiu sa vorbeasca, sa se faca placuti, sa aiba o atitudine prietenoasa si sa le inspire incredere angajatilor.
Toate aceste calitati sunt esentiale pentru un lider de exceptie. Fara aceste caracteristici, managerii nu se pot ridica la adevaratul lor potential si, drept urmare, nici oamenii pe care ii conduc nu vor performa niciodata atat de bine pe cat ar putea sa o faca.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Roman Samborskyi
Ultimele NOUTATI
Piata cripto sufera lichidari de peste 730 milioane USD pe fondul scaderii Bitcoin-ului sub 102.000 USD
Coinbase devine prima companie cripto inclusa in S&P 500: un moment istoric pentru industria activelor digitale
Guvernul are ca obiectiv sa termine renegocierea PNRR-ului pana la finalul lunii mai, fix dupa alegeri
Statul continua sa faca concurenta bancilor! Lanseaza noi titluri de stat la dobanzi foarte avantajoase in comparatie cu depozitele bancare
Partenerii nostri
[MODEL] Fisa de post pentru agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?
SAGA pe intelesul tuturor: Ghiduri pentru o evidenta contabila fara greseli
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si