Astazi este Ziua Marinei Romane
ziua marineisfanta mariaceremonii ziua marinei
Constanta este centrul de greutate al manifestarilor dedicate sarbatoririi Zilei Marinei Romane. Activitatile organizate de Statul Major al Fortelor Navale au loc pe faleza din fata Comandamentului Flotei, pe parcursul intregii zile.
Dupa un scurt ceremonial militar de intampinare a persoanei oficiale, la ora 10.00, in acordurile Imnului National, s-a ridicat Drapelul National la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar, la bordul navelor militare, au fost fi ridicate Pavilionul, Geacul si Marele Pavoaz. Concomitent, au fost trase 21 salve de tun, traditie pastrata inca din secolul al XIV-lea, de cand au inceput sa fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.
Oficializata ca onomastica a marinarilor romani la 15 august 1902, de Sfanta Maria Mare, Ziua Marinei Romane si-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al marii si spiritualitatii marinaresti.
Conceputa, initial, ca serbare nationala, sarbatoarea marinarilor atrage atentia, prin programul sau deosebit de atractiv si deopotriva pitoresc, potrivit navy.ro.
Acum un secol, prin adresa cu Nr. 6082 din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constantei, din dorinta de a atrage turisti, se adresa primarilor comunelor urbane resedinte de judet din toata tara, atentionandu-i asupra semnificatiei acestei sarbatori: "Cu ocazia serbarii zilei de 15 august a.c. - Sfanta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc in apele Constantei si pe uscat niste serbari demne de a fi vazute precum <regale>, alergari, corabia Argonautilor si altele."
In Marina Militara, aceasta zi s-a serbat cu siguranta si inainte de 1902, intrucat in documentele de arhiva se vorbeste de un precedent - chiar daca nu s-au descoperit un decret sau o data de referinta, oficiale, pentru aceasta sarbatoare.
Anul 1902 ramane, cronologic vorbind, anul consacrarii Zilei Marinei ca sarbatoare a oamenilor marii si a orasului Constanta, fapt care certifica aniversarea a 112 ani de manifestare a acestei datini la nivel national si nu doar ca simpla sarbatoare a breslei marinarilor.
La 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcata la bordul crucisatorului "ELISABETA" printr-un Te-Deum la care a luat parte si ministrul de Razboi Dimitrie A. Sturdza, urmat, in dupa-amiaza si seara aceleiasi zile, de un banchet si serbarea marinareasca propriu-zisa, data in folosul Palatului Invalizilor. Un an mai tarziu, la regate, au participat si barcile vasului de razboi rus "PSEZUAPE", aflat in vizita in portul Constanta.
De la un an la altul, serbarile au sporit in amploare si semnificatii. Astfel, in anul 1911, serbarile au fost organizate de Societatea Marinarilor "Regina Elisabeta".
In 1912, serbarea nautica a fost pusa sub inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regina Elisabeta, initiativa organizarii sale apartinand societatii cu acelasi nume a Marinarilor Civili din Constanta.
Ziua Marinei s-a serbat in virtutea acelorasi frumoase traditii si la bordul bricului "MIRCEA", care, in perioada 1 iulie - 2 septembrie 1925, a executat un mars de instructie pe itinerarul Constanta, Pireu, Corfu, Durazzo, Boche di Cattaro, Suda, Rhodos, Smirna, Ceanak, Cospoli, Constanta.
In anul urmator, M.S. Regele Carol al II-lea a hotarat ca unica scoala pentru toti marinarii romani sa se numeasca scoala Navala a Maiestatii Sale "MIRCEA" si a creat "Medalia Maritima", transformata, in anul 1938, in "Virtutea Maritima". De asemenea, la 15 august 1936, a fost botezat in cadrul festiv al serbarilor primul submarin romanesc, "DELFINUL".
In 1945, la sarbatoarea marinarilor romani, au participat si membrii Comisiei Aliate de Control, atat la deschiderea expozitiei Marinei in localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucuresti, cat si pe Lacul Herastrau, unde, dupa oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele Romaniei si ale Natiunilor Unite si s-a dat startul serbarilor nautice.
Intre anii 1949-1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S. (ultima duminica din luna iulie), ceremonialul fiind diminuat ca semnificatie din cauza intentiei conducerii de atunci de a schimba data acestei traditionale sarbatori nationale.
Din 1954, cand Ziua Fortelor Maritime Militare s-a serbat, conform Decretului Prezidiului Marii Adunari Nationale nr. 309 din 29 august 1953, in prima duminica din luna august, programul Zilei Marinei a fost politizat si adaptat noii ideologii promovata intens si in randurile ostirii.
Ca urmare, la 1 august 1954, s-a serbat pentru prima data in Republica Populara Romana, Ziua Fortelor Maritime Militare. Din anii '60, manifestarile au dobandit vadite accente propagandistice, in detrimentul incarcaturii spirituale ortodoxe. Acestea includeau conferinte despre semnificatia Zilei Marinei sustinute de catre ofiteri si propagandisti in intreprinderi si in garnizoanele de marina, inmanarea de catre delegatiile de marinari a unor machete de nave, organizarea vizitarii de catre pionieri a navelor-scoala "MIRCEA" si "LIBERTATEA" si iesiri pe mare cu acestea.
Din 1990, o data cu revenirea la traditie prin celebrarea Zilei Marinei Romane la sarbatoarea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, organizatorii, atat la Constanta, cat si in celelalte orase-porturi maritime si fluviale, au pastrat in programele serbarilor atat elemente traditionale cat si probe noi, in pas cu specificul local si preferintele publicului spectator al noului mileniu. Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 s-a instituit Ziua Marinei Romane pe data de 15 august ca sarbatoare comuna a marinarilor militari si civili.
Odata cu instituirea parteneriatului strategic cu NATO, cu aderarea la structurile Aliantei Nord-Atlantice, Ziua Marinei Romane este onorata de prezenta navelor straine aliate sau partenere, participante activ la aceasta sarbatoare.
Foto: navy.ro