BNR, anuntul zilei pentru romanii cu RATE LA BANCI si CHIRII de platit
curs eurocurs bnrcurs dolarinflatie sua
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut, vineri, un anunt important pentru romanii care au de platit rate la banci sau chirii.
Moneda unica europeana a terminat aceasta saptamana pe o tendinta descrescatoare. Banca Nationala a Romaniei a anuntat, astazi, un curs de 4,9476 lei pentru un euro, in scadere cu 0,03% fata de ziua precedenta, acesta fiind si nivelul minim al ultimelor cinci zile bancare.
In cadrul acestora, cel mai ridicat nivel al
euro a fost atins, ieri, 4,9490 de lei, in apropierea nivelului maxim istoric de 4,9495 lei, consemnat pe 22 septembrie 2021.
In cel mai recent Raport asupra inflatiei, publicat joi, Banca Nationala a Romaniei a pus in vedere ca presiunile asupra ratei de schimb leu/euro s-au marit, in septembrie 2021, in conditiile tensionarii mediului politic intern, de natura sa sporeasca incertitudinile privind procesul de consolidare bugetara, dar si sub influenta unor noi episoade de crestere a volatilitatii pe piata financiara internationala.
Cursul de schimb leu/euro a continuat, astfel, sa creasca relativ alert, in prima parte a lunii septembrie, pentru ca, ulterior, sa tinda sa se cvasistabilizeze pe noul palier, inclusiv in contextul actiunilor BNR in sfera gestionarii lichiditatii, in timp ce ratele de schimb ale monedelor din regiune, in particular ale zlotului si forintului, au crescut abrupt, receptand intens influentele venite din mediul extern.
Conform BNR, cererea neta de valuta a nerezidentilor pe piata valutara interbancara s-a reamplificat semnificativ in septembrie, precum si pe ansamblul trimestrului III fata de precedentele trei luni.
Cresterea din acest interval fost compensata aproape integral de ajustarea, la o valoare marginal pozitiva, a soldului tranzactiilor rezidentilor pe ansamblul perioadei, reflectand inclusiv un tipic sezonier.
Pe ansamblul trimestrului III, leul s-a depreciat in raport cu euro cu 0,5%, in termeni nominali, si s-a apreciat cu 1,6%, in termeni reali; fata de dolarul SUA, leul s-a depreciat cu 2,8%, in termeni nominali, si cu 0,7%, in termeni reali, in conditiile in care valoarea monedei americane a crescut in raport cu euro.
Din perspectiva variatiei anuale medii a cursului de schimb, in trimestrul III, leul si-a mentinut constanta deprecierea in raport cu euro si a consemnat prima depreciere fata de dolarul SUA din ultimele cinci trimestre.
Cea mai mare inflatie din ultimii 30 de ani in SUA
In SUA, preturile de consum au continuat sa creasca, in octombrie, rata inflatiei atingand cel mai ridicat nivel din 1990 incoace, ca urmare a scumpirii alimentelor, energiei si locuintelor.
Astfel, in comparatie cu octombrie 2020, indicele preturilor de consum a urcat cu 6,2%.
Presiunile inflationiste afecteaza si piata muncii, lipsa acuta de angajati ducand la majorarea salariilor.
Pe acest fond, astazi, la cota BNR, dolarul american s-a apreciat cu 0,14% fata de ziua precedenta, la 4,3235 lei, acesta fiind cel mai ridicat nivel al saptamanii, in timp ce nivelul minim a fost de 4,2688 lei, atins, pe 9 noiembrie.
La randul lui, francul elvetian a oscilat intre 4,6758 lei, marti, si 4,6916, ieri, si a inchis saptamana la 4,6850 lei, iar lira sterlina intre 5,7713 lei, luni, si 5,8026 lei, dupa o zi, si a ajuns, astazi, la 5,7907 lei.
In acelasi timp, pretul gramului de aur a evoluat intre 249,9328 lei, luni, si 258,4365 lei, joi, si a inchis saptamana la 256,7016 lei.