BNR crede ca epidemia de coronavirus ar putea reduce inflatia din Romania
raport inflatieprognoza inflatie bnrcoronavirus inflatieinflatie romania
In conferinta de presa in care a prezentat cel mai recent Raport asupra inflatie, guvernatorul Banii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat ca institutia pe care o conduce a redus prognoza de inflatie pentru 2020, de la 3,1%, cat era estimarea anterioara, la 3%.
In ceea ce priveste prognoza de inflatie pentru 2021, prognoza BNR este de 3,2%.
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei IPC este proiectata a reintra in interiorul intervalului din jurul tintei incepand cu primul trimesteru din acest an (2,8%), pe fondul epuizarii efectelor socurilor de oferta din 2019.
Ulterior, rata anuala a inflatiei se va plasa pe o traiectorie ascendenta, imprimata de presiunile de la nivelul inflatiei de baza, dar va ramane in interiorul intervalului tinta.
BNR a inclus printre factorii care ar putea contribui la reducerea inflatiei din acest an raspandirea coronavirusului, care ar putea determina incetinirea economiei globale.
"Nu avem date suplimentare, insa am hotarat sa introducem aceasta fraza din doua motive. Pentru ca am vazut cum a reactionat Organizatia Mondiala a Sanatatii si, mai ales, ultima declaratie sau opinie a unui institut din Marea Britanie.
Din experienta noastra internationala, astfel de luari de pozitie nu sunt intamplatoare, negandite, sunt cantarite cuvintele. Ce a aparut acum o zi sau doua in Marea Britanie este mai mult decat de luat in considerare.
Astfel ca am introdus acest element. Deocamdata, este la capitolul riscuri, mai degraba incertitudini, dar tendinta va fi sa scada cresterea economica in lume", a explicat guvernatorul BNR.
Alti factori care ar putea reduce inflatia sunt: evolutia economiei zonei euro (tensiuni geopolitice, vulnerabilitati ale unor piete emergente), posibila escaladare a conflictelor comerciale, finalizarea Brexitului, precum si conduita acomodativa a politicilor monetare ale BCE si Fed.
In schimb, liberalizarea pietelor de energie si gaze naturale ar putea duce la o inflatie mai mare decat cea prognozata, la fel si problemele de pe piata muncii, respectiv insuficienta si necorelarea ofertei de forta de munca cu cererea.