Care este, de fapt, probabilitatea sa avem o pana de curent la nivelul intregii tari
black-out romaniapana curent romaniaenergie romania
La finele lunii trecute, anuntul unui oficial austriac starnea panica printre europeni. Klaudia Tanner, ministrul apararii din Austria, sustinea ca este o chestiune de timp pana cand intreaga Europa se va confrunta cu o pana de curent de durata. Aceasta ar urma sa tina nici mai mult nici mai putin de 14 zile.
Intr-o lume dependenta de energie electrica, o asemenea
avertizare, venita mai ales din partea unui inalt demnitar dintr-o tara serioasa este de natura se ingrijoreze, desi doamna nu preciza si care ar fi cauza apocalipticei pene de curent.
Asa ca, in ciuda faptului ca Armata austriaca desfasoara o campanie de instruire a populatiei in caz ca nenorocirea se va intampla, predictiile nu sunt prea credibile, cel putin in cazul Romaniei.
In afara de asta, spre deosebire de alte tari europene, romanii care au apucat perioada comunista au experienta intreruperii alimentarii cu energie electrica in vederea reducerii consumului.
La 31 de ani de la caderea comunismului, desi tara noastra are multe lacune, sistemul energetic national, cu producatori, distribuitori, furnizori si transportatorul national, Transelectrica, este pregatit pentru situatii de avarie, mai ales ca Romania este supusa riscului seismologic.
Black-out general putin probabil
In acest context, Laurentiu Urluescu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energiei Electrica din Romania, a explicat, intr-o conferinta organizata de Energynomics.ro, de ce o pana generala de curent (black-out) la nivelul intregii tari este foarte putin probabil sa aiba loc.
"Black-out este un termen tehnic, dar vad ca, in ultimul timp, este utilizat ca un termen in legatura cu piata. In general, black-out inseamna o defectiune tehnica a unui echipament, care se propaga si, astfel, lasa in intuneric o anumita zona de retea.
Pentru a avea un black-out la nivel de tara sau de Europa - cum am auzit sau am citit prin presa - este foarte putin probabil, pentru ca exista automatizari de insularizare, sunt multe automatizari care evita acest lucru", a precizat Urluescu.
El a adaugat ca nu este posibil un black-out cauzat de lipsa de energie.
"Poate sa fie un pret mai mare, iar metoda de aprovizionare sa fie greoaie, dar nu cred ca exista un black-out real din lipsa de energie", a explicat Urluescu.