Ai primit o invitatie la o masa de afaceri de la un potential client? Unul dintre partenerii tai de afaceri vrea sa discute planurile de viitor, dar prefera un restaurant in locul biroului?
Alegerea tinutei este unul dintre lucrurile care iti vor da cea mai mare bataie de cap. Fiind o masa de afaceri, camasa si sacoul sunt cele mai la indemana si nu ai cum sa dai gres cu ele. Cu toate astea, depinde si de ceilalti participanti. Daca te intalnesti cu persoane din domeniul financiar sau cu potentiali investitori, un costum e recomandat. Daca ceilalti meseni reprezinta un start-up sau vin dintr-o companie de tehnologie, poti opta pentru un stil business casual, mai relaxat.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci odata ce ai ajuns la restaurant este sa strangi mana tuturor celor care au ajuns inaintea ta si sa te prezinti. Fa un efort sa-ti amintesti numele lor - sau sa asociezi numele cu persoana -, pentru ca e important sa stii cine spune lucrurile care te intereseaza. Nu uita sa fii punctual. Daca tu esti cel care a facut invitatia la masa, e indicat sa fii prezent cu un sfert de ora mai devreme fata de ora stabilita.
Poate ca astepti un telefon important sau poate esti doar curios cat mai este scorul la meci. Ei bine, la o masa de afaceri seteaza mobilul pe vibratii sau pe silent. Nu e nimic mai neplacut decat sa inceapa sa sune tocmai cand la masa se discuta sume, procente si contracte viitoare. Daca cel care te cauta la telefon nu sufera amanare, cere-ti scuze celorlalti meseni, ridica-te de la masa si poarta conversatia telefonica afara.
Nu-ti lasa toate lucrurile pe masa. Telefonul mobil, portofelul, cheile de la masina trebuie sa ramana in haina sau in geanta. Daca fumezi, opteaza pentru un dispozitiv IQOS: e discret, nu arde tutunul, nu miroase neplacut si nu lasa scrum. Chiar daca restaurantul iti permite sa-l folosesti in interior, e mai bine sa il utilizezi afara, mai ales daca sunt si nefumatori in jur. In felul acesta arati ca ii respecti pe comeseni si nici nu vei mai mirosi a tutun ars cand revii la locul tau.
Inainte de toate, nu merge infometat la o cina de afaceri. Iti va fi greu sa te focusezi la subiectele importante daca iti sta gandul mai mult la mancare. Nu alege cel mai scump fel de mancare decat daca vei plati tu nota si nu opta pentru mancaruri complexe. Un burger are toate sansele sa-si lase sosurile pe camasa ta, pestele cere migala, bulzul este recomandat la Zilele Recoltei, asa ca e mai bine sa mergi la sigur cu o salata sau o friptura simpla.
Afacerile se discuta cel mai bine cu mintea limpede, asa ca e de preferat sa uiti ce ai vazut in „Lupul de pe Wall Street” si renunta la whiskey sau la alte bauturi tari. Daca esti printre invitati, lasa gazda sa comande si urmeaza-i exemplul. Daca tu esti cel care a facut invitatia, poti cere chelnerului un vin bun, dar e mai bine sa amani alcoolul pentru finalul discutiilor, odata ce discutiile au ajuns la o concluzie favorabila.
Aici intra toate regulile scrise - si nescrise - de bune maniere la masa. Nu vorbi cu gura plina, nu gesticula cu furculita in mana, nu manca prea repede, chiar daca iti este foame. Daca esti obisnuit sa tai friptura in bucati inainte sa incepi sa mananci, renunta la obiceiul asta. Nu vorbi tare si, poate cel mai important, nu intrerupe un vorbitor doar ca sa-ti arati cunostintele. Dialogul la masa tine tot de decenta, asa ca e bine sa ocolesti subiectele sensibile, cum ar fi politica sau religia.
Fie ca este vorba despre un apel telefonic, fie ca vrei sa faci o vizita la toaleta, bunele maniere spun ca e bine sa te scuzi atunci cand te ridici de la masa, chiar si pentru cateva minute. Nu trebuie sa dai detalii - nu intereseaza pe nimeni ce treaba ai -, dar asteapta un moment de pauza in discutii ca sa te ridici de la masa. Nu este prea placut pentru un invitat sa-l opresti in mijlocul unui discurs doar ca sa te scuzi si sa te retragi.
Romanii sunt obisnuiti sa-si plateasca singuri masa ori de cate ori ies la restaurant, iar mesele de afaceri nu sunt o exceptie. Cu toate astea, regulile de bune maniere spun ca cel care a organizat intalnirea este cel care plateste nota, dar si bacsisul, asa ca nu e cazul sa scormonesti in portofel dupa bancnote. Daca vrei sa ai inima impacata, poti intreba gazda, dar nu insista daca ti se spune ca nu trebuie sa-ti faci griji pentru plata.
In concluzie, o masa de afaceri este o ocazie buna sa discuti lucruri importante cu un potential lient sau cu un partener de afaceri intr-un cadru mai relaxat. Cu toate astea, nu-ti uita la birou manierele si bunul simt si tine cont, inainte de toate, ca nu esti singur la masa si ca profesionalismul trebuie sa ramana o constanta in atitudinea ta.
Ultimele NOUTATI
Afacerile romanesti, in declin. Inmatricularile de firme si PFA-uri scad drastic in 2024
Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante
Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci
Adevarul dur pe care nu-l cunosc soferii romani: care e culoarea de masina care-ti salveaza viata pe sosele
Partenerii nostri
Costul orar al fortei de munca a inregistrat o crestere de 17,12%, in trimestrul III
Ziua de duminica este considerata sarbatoare legala? Explicatiile specialistilor
Aderarea la un fond de PENSII administrat privat - in ce situatii este posibila?
Avantaje in natura acordate salariatior: Monografie contabila pentru plata chiriei si a utilitatilor
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Evaluarea sefilor de departamente: exemple de Criterii de evaluare si Obiective de performanta
Te-ar putea interesa si
Agricultura moderna: idei de afaceri la tara care iti asigura venituri constante
Incepe sa vina nota de plata la haosul de pe scena politica: romanii platesc rate tot mai scumpe la banci