Congres pentru candidatul PSD la alegerile prezidentiale, pe 3 august

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Congres pentru candidatul PSD la alegerile prezidentiale, pe 3 august
Congres pentru candidatul PSD la alegerile prezidentiale, pe 3 august
de Magda Florea la 09 Iul. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
alegeri prezidentialealegeri 2019viorica dancilaserban nicolaeecaterina andronescueugen teodorovicimihai fiforpsdklaus iohannis

Partidul Social Democrat a transmis ca va organiza un Congres pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale, din toamna acestui an, pe data de 3 august.

PSD se pregateste sa intre in cursa pentru alegerile prezidentiale. Desi, pana la aceasta ora, PSD nu are niciun candidat desemnat clar pentru a intra in cursa, social-democratii vor alege prezidentiabilul pe 3 august, in Congres.

Cei care s-au inscris, pana la aceasta ora, pe lista doritorilor de a candida la prezidentiale sunt: Viorica Dancila, Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Serban Nicolae, Liviu Pleosoianu, Ecaterina Andronescu, un candidat independent, dar si Calin Popescu Tariceanu, care spera sa fie candidatul PSD-ALDE.

Care sunt sansele fiecarui posibil candidat?

Calin Popescu Tariceanu 


In privinta lui Tariceanu, lucrurile sunt foarte incerte. Desi liderul ALDE si-a declarat intentia de a candida la prezidentiale, dupa infrangerea suferita la alegerile europarlamentare din 26 mai, cand partidul sau nu a intrunit nici macar pragul minim electoral de 5% pentru a intra in Parlamentul European, Tariceanu a spus ca nu mai incape in discutie o candidatura.

Totusi, liderul ALDE a lasat lucrurile sa decurga de la sine, si spera in continuare ca alianta in va sustine pe el, desi a iscat un adevarat scandal public luna trecuta, cand Senatul a votat impotriva ridicarii imunitatii sale parlamentare, pentru a lasa culoar liber procurorilor DNA sa il ancheteze. Tariceanu e suspectat de luare de mita, el si-ar fi insusit 800.000 de mii de dolari pe vremea cand era premier. DNA are insa drumul blocat, Parlamentul facand scut in jurul lui.

In prezent, PSD desfasoara sondaje de opinie in randul electoratului, pentru a vedea care dintre cei din lista de mai sus are cea mai mare "priza la public". PSD testeaza si un candidat independet. Inca nu se stie numele acestuia, insa se vehiculeaza ca PSD ar urma exemplul PNL, cu un om cunoscut, din presa, precum Rares Bogdan. Succesul inregistrat de PNL la europarlamentare pare a-i inspira pe social-democrati in acest sens, vehiculandu-se ca l-ar sustine pe Dan Puric in cursa pentru prezidentiale.

Mihai Fifor


Totusi, dintre cei care si-au exprimat dorinta de a candida, cele mai mari sanse le are Mihai Fifor. Nu de a castiga alegerile, ci de a fi sustinut in cursa pentru Cotroceni de PSD. Un personaj timid, care nu a iesit pana acum deloc in evidenta, dar despre care se spune ca ar fi foarte apropiat de Viorica Dancila.

Absolvent de filosofie si cu doctorat in antropologie sociala, el a fost refuzat de presedintele Iohannis in 2015, cand premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor, invocand faptul ca acesta "nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor". 

Intrebat despre ce l-a recomandat pe Mihai Fifor pentru postul de ministru al Economiei, avand in vedere ca nu are studii economice, premierul desemnat Mihai Tudose a explicat ca nu este nevoie de ele pentru acest portofoliu.
 
"Confundati partea de Minister al Economiei ca un Minister de Finante. Nu trebuie sa fii economist la Ministerul Economiei, trebuie sa intelegi cum functioneaza economia, sa ai bunul simt sa ii pui la treaba pe cei care se ocupa de acest lucru si sa impingi proiectele spre directia buna, ceea ce domnul Mihai Fifor are", a spus Tudose.
 
Fifor a fost luat in calcul de doua ori de PSD pentru a prelua sefia Guvernului: in iarna lui 2016, odata cu primul Cabinet PSD, si dupa demiterea lui Grindeanu. El a refuzat, intr-o sedinta CEx , sa devina premier.

Mihai Fifor este un sustinator al Ordonantei 114. Acesta a explicat ce ar insemna abrogarea OUG 114: „Ar insemna sa lasam din nou preturile la gaze si la energie sa urce pana la cer, cum le-a lasat Guvernul dvs, guvernul tehnocrat, Dacian Ciolos. Ar insemna sa taiem salariul minim din constructii, pe care tocmai l-am marit ca sa ne pastram muncitorii in tara. Ar insemna sa anulam Fondul de Dezvoltare si Investitii si toate proiectele de investitii depuse deja, inclusiv de sute de primari ai partidului dvs, PNL. Ar insemna sa reinstauram paradisul bancar in Romania, pe spatele romanilor covarsiti de ratele marite artificial”.
 
Din moment ce in Congresul PSD in care Dancila a reusit sa preia presedinta partidului, au fost votate in celelate functii de conducere interne fix oamenii agreeati de domnia sa, e posibil ca si apropierea de Mihai Fifor sa il propulseze in cursa pentru alegerile prezidentiale. Totusi, Fifor are sanse nule de a castiga in fata lui Klaus Iohannis, mai inarmat ca niciodata impotriva PSD, un partid care nu reuseste la Iliescu incoace sa se adune in fata alegerilor prezidentiale.

Citeste si: Castigarea alegerilor prezidentiale, un obiectiv greu de atins pentru PSD
 

Viorica Dancila


Si candidatura Vioricai Dancila la prezidentiale este o solutie pentru PSD, in conditiile in care partidul are sanse aproape nule de a castiga aceste alegeri, indiferent pe cine ar sustine. Si nu o spun gurile rele, ci chiar nume grele din partid, precum primarul Sectorului 3 din Capitala, Robert Negoita. Motiv pentru care a fost si suspendat pentru sase luni din partid, Negoita a spus ca PSD are sanse spre zero sa castige aceste alegeri.

Dancila ar putea fi interesata de o astfel de candidatura, daca luam in vedere evolutia si apetitul domniei sale pentru putere, demonstrat odata cu disparitia lui Dragnea de la carma PSD-ului. Dancila a reusit, in doar cateva saptamani sa ii ia locul lui Dragnea si nu ar fi nimic surprinzator sa isi doreasca sa ajunga prima femeie presedinte a Romaniei, dupa ce a fost sustinuta de Dragnea in functia de premier, fiind chiar prima femeie premier a tarii noastre.

Din partea, PSD, asa cum a fost numita presedinte, sigur ar obtine o sustinere si pentru alegerile prezidentiale, insa e posibil ca anuntul sau cu privire la dorinta de a candida sa fie mai degraba lansat ca o provocare si, cand va vedea impactul social din sondaje, sa renunte la aceasta idee. 

Desi mai e doar un an pana la alegerile parlamentare si locale din 2020, e posibil ca Viorica Dancila sa riste si sa intre in cursa pentru Cotroceni, pentru ca nu ar avea nimic de pierdut, mai ales ca dupa rezultatele din 26 mai, e putin probabil sa mai creada cineva din PSD ca in 2020 lucrurile vor sta diferit si ca vor mai castiga noi mandate.
 

Serban Nicolae


Serban Nicolae are sanse minime sa castige alegerile, dar si sa fie numit de PSD ca prezidentiabil. Circula pe internet o ironie absolut de netrecut cu vederea, cu privire la candidatura lui Nicolae la Cotroceni: "Votati Serban Nicolae. Pentru ca doar un sofer profesionist poate conduce tara". Dincolo de glumitele cu substrat profund adevarat ale internautilor, Serban Nicolae nu este un personaj care sa-si fi castigat popularitatea in randul cetatenilor, din cauza unor opinii cel putin scandaloase, pe care si le-a exprimat de-a lungul timpului.
 
Spre exemplu, Nicolae s-a facut remarcat prin faptul ca, la dezbaterea despre proiectul de lege privind gratierea, a zis ca nu i se pare corect ca acordarea gratierii sa fie conditionata de recuperarea prejudicului, in termen de un an de la eliberarea din inchisoare. Adica, e normal sa furi, sa ramai cu banii si sa scapi si de inchisoare.
 
"Nu inteleg de ce se vorbeste de acea dispozitie de recuperare a prejudiciului. Este exagerata si pune sub semnul intrebarii semnificatia gestului de clementa", a spus Serban Nicolae.
 
Nu putem trece cu vederea nici  o initiativa legislativa mai veche a lui Nicolae prin care cerea ca orice cetatean care divulga informatii din dosarele penale sa fie pedepsit cu trei ani de inchisoare.  . Iar daca fapta ar fi fost savarsita de un judecator sau procuror pedeapsa ar fi putut urca pana la cinci ani de inchisoare. Practic, cine citea stenograme din dosarele penale, intra in inchisoare, spre exemplu, jurnalistii.

Dincolo de aceste fleacuri, Serban Nicolae a cam cazut in dizgratiile PSD. Serban Nicolae a fost schimbat de la la sefia grupului senatorilor PSD, noua sefa a partidului, Comitetul Executiv (CEx) National al partidului luand aceasta decizie la inceputul lunii, dupa CEx PSD, la propunerea Vioricai Dancila, imediat ce acesta a refuzat sa-l voteze pe Mugur Isarescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR.
 
Revoltat de aceasta decizie, Serban Nicolae, a scris pe Facebook un mesaj pe Facebook, pentru PSD, sub titlul "Tusea si junghiul".
 
“Oamenii mici au doar satisfactii marunte. Si nu, nu ma refer la slugile <<de executie>>, ci la stapanii lor. Care-i tin pe 30 de arginti. La cursul valutar corect, bineinteles”, a scris social-democratul.
 

Ecaterina Andronescu

 
Ecaterina Andronescu ar putea fi sustinuta de PSD pentru aceste alegeri, este politicianul clasic social-democrat, tinut in functie desi nu a facut nimic, dar doar pentru ca nu a deranjat pe nimeni. Practic, Ecaterina Andronescu este acel copil al politicii, care stand in prima banca si dand din cap afirmativ, care nu chiuleste si nu vorbeste la ora, dar nici nu mananca pe furis biscuiti din banca si nu meste guma, primeste nota de trecere la orice examen. 

Este acel personaj care si daca nu e si daca e, tot aia e. Totusi, daca nu era Ecaterina Andronescu, sistemul de invatamant arata altfel. Spre exemplu, nu erau desfiintate scolile profesionale in anii 2000 si azi nu aveam procente record de picati la Bac si nici criza de forta de munca, nici personal necalificat, nici 4,5 milioane de romani plecati in strainatate, pentru ca aici scoala si piata muncii sunt doua entitati care se resping reciproc si merg in paralel, catre infinit.

Practic, Ecaterina Andronescu este seva PSD, emblema politicii iliesciene, ceva mai cizelata decat a lui Dragnea-Dancila, insa la fel de lipsita de competenta si interes.

Citeste si: Cum a ajuns sistemul nostru de invatamant sa fie corigent

Liviu Plesoianu


Liviu Plesoianu este exclus din start. Un personaj prea efervescent si nonconformist pentru PSD a carui politica nu are nevoie de clisee si de propuneri periculoase, ci de o simpla abordare a pensionarilor, cu o farama de promisiuni suflata peste cuponul de pensie si nimic mai mult.

Plesoianu este unul dintre cei mai aprigi contestatari ai Laurei Codruta Kovesi si, de ceva vreme, o ataca si pe Viorica Dancila, candidand chiar impotriva ei la sefia PSD.

"Cine vrea sa ajunga pe varful muntelui ar trebui sa urmareasca indicatoarele, nu sa mearga orbeste dupa cei din fata. Cei din fata s-ar putea indrepta spre prapastie... Urmati omul doar daca omul urmeaza indicatorul! Cata vreme doamna Dancila a tinut drumul corect, nu numai ca nu am criticat-o, dar am si aparat-o PUBLIC. Acum, daca vad ca merge cu viteza maxima catre rapa, sa nu se astepte nimeni sa merg dupa dansa! Cum sa spuna ca face CEX sa se stabileasca sustinerea lui Kovesi!? Doamna Dancila, chiar ati uitat cum vorbeam noi doi, la terasa, la Bruxelles? Ati uitat cand am intrebat-o pe Kovesi ce dracului cauta, ca Procuror General, in Sufrageria lui Oprea, alaturi de sefii SRI Maior si Coldea, in seara turului II al alegerilor prezidentiale din 2009!? Ati uitat cand v-ati ocupat sa stau fata in fata cu Divinitatea Sa, cu intaia SUFRAGERISTA a neamului!? Ati uitat cand ma rugati sa-i spun domnului Dragnea ca v-ati ocupat?
 
...Doamna Dancila#2, cine sunteti si ce ati facut cu doamna Dancila#1, cu omul pe care il aparam!??
 
P.S. Urmati omul doar daca omul urmeaza indicatoarele! Altminteri, veti urma drumul marelui HAU!", scrie Plesoianu pe Facebook.
 
Din moment ce Dancila nu exclude sustinerea Codrutei Kovesi in functia de procuror-sef european, presedintele PSD declarand, vineri, la Galati, ca o decizie in acest sens va fi luata in forurile statutare ale partidului, e putin probabil ca Plesoianu sa aiba sustinerea PSD de a candida pentru Cotroceni.
 
Dancila si-a schimbat radical discursul si "de voie, de nevoie", zice si ea cat de cat ce vor poporul si Uniunea Europeana sa auda, motiv pentru care e posibil sa vedem o relaxare a atitudinii Romaniei in Consiliul European, care a militat pana acum impotriva lui Kovesi si care, daca nu s-ar fi opus, nu ar fi prelungit pana in ziua de azi numirea procurorului-sef european.

Eugen Teodorovici


Imediat langa Mihai Fifor, pe locul intai la capitolul "cel mai prezidentiabil dintre social-democrati" sta Eugen Teodorovici. Un ministru al Finantelor care a refuzat sa se inscrie pentru sefia BNR, sperand la mandatul de sef al statului. 
 
Eugen Teodorovici nu are o imagine prea buna in fata romanilor, dupa mai multe promisiuni neinfaptuite, dar si dupa asocierea sa cu celebra Ordonanta 114.  De asemenea, pe 11 septembrie 2018 ne spunea ca doreste sa elimine supraacciza pe carburanti, masura luata de guvernele PSD.
 
 Pe 6 iunie anul trecut, acelasi Teodorovici ne promitea ca va cumpara scanere pentru vami, pentru a lupta cu evaziunea. Pe 4 iunie 2018 Teodorovici ne spunea ca va veni cu un nou Cod fiscal care urma sa aduca o relaxare in domeniul fiscalitatii.
 
 In 28 martie, ministrul Teodorovici ne promitea ca in acest an ne vom putea plati obligatiile fiscale "online si de pe telefonul mobil".
 
Mai noi, Teodorovici a intrat in doua noi clisee: primul este cel al reducerii aparatului bugetar, iar cel de-al doilea este al amnistiei fiscale, denumita de el restructurare financiara.
 
In privinta primei probleme, Teodorovici spunea ca Romania trebuie sa reduca cheltuielile bugetare, pentru ca se cheltuie multi bani nejustificat.
 
"Daca o companie privata are un surplus sau o cheltuiala care nu se justifica, si poate sa faca o eficientizare in acea firma nu face cheltuiala. Poate ministerul are o structura supradimensionata, poate numarul de ministere este foarte mare. Nu e normal sa le spunem ca trebuie sa fie aliniate la situatia actuala? Daca la Ministerul Economiei avem mii de companii in subordine care nu isi justifica prezenta in economie, atunci de ce sa le tinem? Acele companii despre care vorbesc sunt care au un singur angajat si atarna de ani de zile in mod nejustificat”, a declarat Eugen Teodorovici, marti seara, la Antena 3, intrebat despre posibile restructurari bugetare.
 
Teodorovici a precizat ca  va avea in vedere eficientizarea administratiei publice, a personalului din ministere, nu va face restructurari in alte domenii bugetare ca educatia sau sistemul medical.
 
Oficialul de la Finante a mai spus ca "O remaniere ar fi indicata mai repede si o restructurare a Guvernului, atunci cand, desigur, Parlamentul se va intoarce din vacanta, sau daca nu va fi convocat poate mai repede, pe final de august. Ar fi cel mai bine, pentru ca, de ce faci o remaniere? Sa aduci un ministru mai performant decat cel care este astazi in pozitie.(..) Poti face ambele. Si remanierea si partea de restructurare. Acolo unde nu schimbi ministerele si se impune o anumita remaniere, atunci poti face remaniere. Diferenta o faci in luna august cum spuneam, la final, pe restructurare, astfel incat oamenii sa se apuce de treaba. Adica nu faci in toamna ca sa se apuce oamenii cand?".
 
Teodorovici isi doreste implementarea unui plan de masuri de bun simt. Oficialul de la Finante ofera exemplul companiilor private, care atunci cand are o cheltuiala nejustificata, incearca sa o elimine, pentru a creste eficienta activitatii.
 
"Pe partea de cheltuieli publice: nu ne obliga legea si bunul simt, ca acei bani vin din zona privata? Daca o companie privata are un surplus sau o cheltuiala care nu se justifica sau poate face o eficientizare a activitatii in firma, nu o face? O face. Si eu spun ca poate ministerul acesta are o structura supradimensionata, poate numarul de ministere este foarte mare, poate numarul de secretari de stat este foarte mare. Secretari de stat care aduc dupa sine si cabinete de consilieri, deci cheltuieli in lant. Nu e normal sa le spunem ca trebuie sa fie aliniate la situatia actuala?", a explicat oficialul.
 
Problema este ca, pentru aceeasi declaratie, consilierul economic al premierului a fost revocat din functie, la doar o saptamana dupa numire. Remus Borza spunea ca trebuie reduse de urgenta cheltuielile si diminuat aparatul bugetar. Dancila a spus ca nu s-a consultat cu nimeni si a vorbit fara fundament in numele Guvernului, motiv pentru care a fost dat afara.
 
Referitor la cealalta problema, a amnistiei fiscale, Teodorovici se va lovi de revolta firmelor si cetatenilor fara datorii. Desi nu propune o stergere a datoriilor, ci o esalonare si scaparea de dobanzi si penalitati, multe IMM-uri si persoane fizice nu sunt de acord cu aceasta toleranta pentru datornici, spunand ca, la fel de bine puteau si ei sa nu isi achite darile catre stat.

PSD ne va da un prezidentiabil pe 3 decembrie, va fi un fel de cosmetizare mortuara pentru un partid care nu are nicio miza si nicio emotie in fata unor alegeri pierdute din start. Pe de-o parte, istoria postdecembrista a adus doar un social-democrat la Cotroceni, alegerile prezidentiale fiind o misiune imposibila pentru PSD din simplul fapt ca aici vin multi votanti, pentru ca omul de rand are impresia ca aceste alegeri sunt cele mai importante, nu cele parlamentare sau locale, pe care nici nu le intelege bine.

Pe de alta parte, utlimii 3 ani de guvernare au fost dezastruosi pentru economia si societatea romaneasca, institutiile europene spunand ca avem deficit bugetar urias, deficit de cont curent prea mare, ca avem datorii externe, ca independenta justitiei e in pericol si multe, multe alte probleme. 

PSD se afla in cea mai mare criza pe care a traversat-o partidul in ultimii 30 de ani si, probabil, la fel ca in 26 mai, rezultatele de la prezidentiale vor fi alt dus rece pentru social-democrati, care poate vor intelege ca vremea masurilor populiste si a statului degeaba in fruntea tarii doar pentru a-ti apara propriile interese ... a cam trecut!

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x