Cum ne ajuta statul sa platim facturile, dupa 1 aprilie: rezumatul masurilor
facturisprijin facturi
Autoritatile au decis sa prelungeasca schemele de ajutor pentru plata facturilor, dupa data de 1 aprilie, cand prezentele masuri vor expira. Dat fiind contextul sensibil la nivel geopolitic, criza sanitara care inca pune probleme, inflatia in crestere si scumpirile nou anuntate de pe pietele de energie, oamenii vor aveea nevoie in continuare de suport pentru a putea duce povara facturilor la gaze si electricitate.
Acestea fiind spuse, conform doproiectului de ordonanta de urgenta la care au lucrat autoritatile, pentru consumul de energie electrica realizat in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de energie electrica/operatorii de distributie de energie electrica care asigura revanzarea energiei electrice este:
-
maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 - 100 KWh;
-
maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este cuprins intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv;
-
maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici.
In privinta gazelor, este vorba despre un pret plafonat pentru vanzarea catre clientii casnici, dar acesta nu este inca stabilit.
"In perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producatorii de gaze naturale care desfasoara atat activitati de extractie onshore si/sau offshore, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale, au obligatia sa vanda, cu pretul de XXX lei/MWh, cantitati de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta, catre furnizorii clientilor casnici (CC) si ai producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei (PET), sau direct catre acesti clienti, dupa caz, pentru a asigura, in perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, intregul necesar de consum al acestor clienti din productia curenta si din depozitele de inmagazinare subterana a gazelor naturale", se arata in document.
Referitor la clientii non-casnici al caror consum anual de gaze naturale realizat in anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh. Pretul final facturat de furnizori este in acest caz de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.
Explicatiile premierului Ciuca:
Si seful Executivului a venit cu explicatii punctuale despre cum va functiona noul sistem de sprijin, dupa data de 1 aprilie:
-
Pentru un consum de pana la 100 de kw pe luna, romanii vor plati 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins intre 100 si 300 de kw, vor plati 0,8 de lei/kw. La gaz, pretul practicat pentru gospodarii va fi de 0,31 de lei/kw.
-
Cu exceptia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile romanesti vor beneficia de un pret fix, la energia electrica, de 1 leu pe kw, tva inclus, si 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus.
"Masurile pe care le luam vor proteja populatia si economia, prevenind riscurile unei cresteri accentuate a preturilor si a inflatiei. Guvernul este alaturi de cetateni si de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de munca si stabilitatea economica.
Traversam o perioada complicata, marcata de crize multiple, care necesita decizii si masuri eficiente, de contracarare a cresterii preturilor. In acest sens, am discutat cu ministrul de Finante, care se afla la Bruxelles, unde discuta cu omologii europeni din ECOFIN sa gaseasca masuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al tarilor membre. Avem deja un mecanism care a functionat in perioada pandemiei si care poate fi extins si chiar dezvoltat in contextul celorlalte crize cu care ne confruntam azi", a mai precizat premierul Ciuca.
Te-ar putea interesa si: Ce DREPTURI ai la locul de munca, daca esti si tata: nu doar mamele se bucura de privilegii legislativ
"Astazi (10 martie -n.r.), la Guvern, am avut o intalnire pentru masurile pe care le vom aplica incepand cu data de 1 aprilie pe energie, o intalnire la care au participat Autoritatea de Reglementare in Energie si actorii din piata – furnizorii si distribuitorii
Ministerul Energiei avea finalizata partea de ordonanta de urgenta cu privire la masurile pe care premierul le-a si prezentat. Pana maine asteptam de la Autoritatea de Reglementare sa integram in ordonanta de urgenta niste lucruri care se refera la tarifele de reglementare. Finalizam consultarea in cursul acestui weekend cu toti actorii din piata, iar saptamana viitoare vrem sa aprobam aceasta ordonanta de urgenta, in asa fel incat incepand cu 1 aprilie sa avem in functiune noua schema de ajutor pentru romani la pretul energiei electrice si a gazelor naturale", a declarat, zilele trecute, la randul sau, si ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Te-ar putea interesa si: Ce ar trebui sa stie orice investitor incepator, inainte de a se lansa pe PIATA DE CAPITAL