Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras: mii de fermieri risca sa piarda despagubiri uriase de la stat, din cauza ca niste functionari n-au completat bine procesele verbale
secetadespagubiri secetaagriculturaministerul agriculturii
Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras situatia in care se regasesc mii de fermieri din toata tara, care risca sa nu-si primeasca despagubirile banesti pentru pagubele produse de seceta, din cauza unor functionari. Acestia din urma n-ar fi completat bine procesele verbale de constatare, de pe care lipseste procentul de culturi agricole calamitate.
Fermierii spun ca acesti functionari si-au desfasurat activitatea intr-o maniera "scandaloasa" si se declara profund nemultimiti de situatia in care au ajuns.
Dupa ce au avut de infruntat o vara care le-a calamitat aproape in intregime culturile, acum trebuie sa se lupte si cu statul, care pare sa le puna bete-n roate prin reprezentantii sai pe teren.
Din nefericire, potrivit fermierilor, cazurile nu sunt unele izolate. A fost semnalata o situatie similara in mai multe judete din tara, printre care Braila, Iasi, Vaslui si Constanta.
Fermierii au facut ei singuri o estimare si sunt de parere ca, la nivelul intregii tari, ar fi vorba despre 100.000 de hectare. De asemenea, conform lor, 10.000 de fermieri ar fi afectati.
"Asociatia Forta Fermierilor protesteaza public impotriva modului scandalos in care unii functionari din Directiile Agricole Judetene si-au desfasurat activitatea in cadrul comisiilor locale de constatare a suprafetelor calamitate. Din cauza ca, pe multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate, fermierii respectivi sunt, la acest moment, exclusi de la plata despagubirilor pentru culturile de toamna, conform ordonantei de urgenta adoptate ieri, joi, 17 noiembrie, de Guvernul Romaniei si publicata aseara in Monitorul Oficial", transmit fermieri, conform
Agerpres.
Fermierii au intocmit si o lista de solicitari si cer o atitudine ferma si rapida din partea autoritatilor competente, cu atributii, in domeniu, cum ar fi Ministerul Agriculturii.
Se solicita urmatoarele:
-
identificarea exacta a tuturor cazurilor, la nivel national, de fermieri care au fost exclusi de la plata despagubirilor de seceta pentru ca nu au trecut procentul de afectare al culturilor in procesul-verbal de constatare a calamitatii;
-
identificarea tuturor functionarilor Directiilor Agricole Judetene care se fac vinovati de aceasta bataie de joc la adresa fermierilor si sanctionarea lor exemplara;
-
identificarea unei solutii, la nivel ministerial si guvernamental, pentru ca acesti fermieri, exclusi pentru moment de la plata despagubirilor, desi au tot dreptul, sa beneficieze de ajutorul de stat pentru culturile de toamna calamitate.
Conform celei mai recente informari venite din partea Ministerului Agriculturii cu privire la dezastrele provocate de
seceta in tara noastra, situatia este una ingrijoratoare.
Raportul oficial arata ca avem 1.114.543 hectare afectate de seceta, in 37 de judete si municipiul Bucuresti.
Cati bani ar trebui sa primeasca fermierii, drept despagubire pentru seceta
Referitor la ajutoarele banesti primite de fermieri drept despagubire, amintim ca, in Sedinta Guvernului din 17 noiembrie 2022 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant financiar acordat producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologica.
Compensatiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultura afectata reprezinta maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevazute in tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala (ICEADR).
Grantul financiar unitar este in cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevazut in procesul - verbal de constatare si evaluare a pagubelor. Daca gradul de afectare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor este cuprins in intervalul 30% pana la 100%, cuanumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminueaza procentual corespunzator si se obtine prin inmultirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevazut in procesul-verbal.
Foto: pixabay.com