De ce Rusia nu va stopa livrarile de gaz catre tarile europene
rusiaeuropagazelivrarigazprom
Rusia a oprit livrarile de gaze in Ucraina si Uniunea Europeana in ianuarie 2009, ca urmare a unor neintelegeri cu Kievul referitoare la tarifele de tranzit. Aceasta situatie a determinat aparitia unor dificultati mari in mai multe tari din Europa.
Circa 50 % din gazele pe care Rusia le livreaza in Europa trec prin conductele ucrainene, insa autoritatile de aici au mari probleme economice si fac eforturi pentru a-si plati facturile.
CNN arata ca in acest moment, Ucraina datoreaza rusilor de la Gazprom aproximativ 2 miliarde de dolari.
Reprezentantii Gazprom au anuntat ca de la data de 1 aprilie vor stopa actualele tarife preferentiale pentru Ucraina si au atras atentia ca, daca Kievul nu isi achita restantele, s-ar putea repeta criza inregistrata in anul 2009.
Potrivit CNN, totusi, Rusia nu va lua aceste masuri, deoarece economia acestui mare stat este slabita si puternic dependenta de exporturile de petrol si gaze naturale. In acest moment, energia reprezinta circa 70% din totalul exporturilor sale anuale, iar deja Guvernul de la Moscova estimeaza o scadere de 2 procente a exporturilor in acest an.
Anual, exporturile de gaze ale Gazprom se ridica la circa 66 de miliarde de dolari, in timp ce valoarea totala a exporturilor Rusiei se cifreaza la 515 de miliarde de dolari.
Economia Rusiei are probleme fata de situatia inregistrata in anul 2009, mai ales ca PIB- ul s-a diminuat cu 1,3% anul trecut, comparativ cu 3,4% in 2012, iar conflictul cu Ucraina ar putea inrautati rezultatele in acest an.
In plus, CNN arata ca sosirea primaverii si cresterea temperaturilor de afara va reduce semnificativ cererea pentru gaze naturale.
Mai mult decat atat, iarna blanda a dat posibilitatea statelor din Europa sa isi faca rezerve serioase de gaze naturale, ceea ce le va ajuta sa faca fata mai bine unei eventuale intreruperi.
Expertii arata ca Europa ar dispune de rezerve suficiente pentru o luna, perioada dubla fata de 2009. Stocurile europene de gaze se afla la nivelul de aproximativ 47% din capacitatea totala, potrivit Gas Infrastructure Europe, un grup al operatorilor de gazoducte.
In plus, statele din Europa se orienteaza deja catre surse alternative precum gazele de sist, in vederea reducerii dependentei de energia furnizata de Rusia.