De ce se zbate Guvernul sa acopere cu orice pret gaura din buget: UE nu ne poate taia doar portia de fonduri europene, dar ne poate si amenda
deficit bugetarprobleme bugetarebani publicifonduri europene
Disperarea Guvernului de a petici gaura uriasa din bugetul public pare sa-si gaseasca explicatia in faptul ca nu riscam doar sa pierdem acces la mult asteptatele fonduri europene pentru dezvoltare, insa ne paste si o amenda usturatoare din partea Uniunii Europene.
In cazul in care Romania nu reuseste sa puna bugetul public pe o linie sustenabila si sa-si asume deficitul negociat in trecut, unul considerabil mai mic fata de cel din prezent, ne putem lua adio la finantare prin fonduri europene, dar nu doar atat.
Romania poate fi amendata cu 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, in cazul in care nu ne incadram in tinta de deficit pe care Comisia Europeana o considera potrivita pentru finantele noastre.
"In primul rand aveti dreptate ca se va merge la Bruxelles pentru a avea discutii cu Comisia Europeana. De ce? Pentru ca ne aflam in urmatoarea situatie data: Romania are cele mici venituri colectate, undeva la 27% din UE. E cel mai mic procent. Suntem in acea procedura de deficit excesiv, asa cum stim cu totii.
Daca nu ne inscriem in deficitul negociat in urma cu ceva ani, atunci intram pe un fagas care nu cred ca e benefic pentru tara noastra si anume suspendarea fondurilor europene si o amenda de 0,5% din PIB, ceea ce in acest moment nu cred ca isi doreste nimeni", a explicat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, joi, la
Antena 3 CNN.
Intre timp, pentru a mai corecta dezechilibrul grav dintre cheltuieli si venituri, in bugetul de stat, ministrul Finantelor militeaza pentru
implementarea modificarilor fiscale chiar din aceasta toamna, ca sa nu ajungem la un deficit si mai mare:
"Rectificarea bugetara nu poate avea loc decat dupa ce aceste masuri se aproba. In caz contrar, daca masurile nu se aproba, spun cu toata raspunderea: deficitul bugetar ajunge in jur de 7% din PIB. Coalitia trebuie sa fie foarte pragmatica si este, din acest punct de vedere, sa rezolve aceasta problema pe care o avem acum.
Cum am spus, deciziile sunt ale coalitiei de guvernare si sunt convins ca dumnealor vor decide ce este mai bine pentru Romania, asa cum a afirmat domnul prim-ministru, si masurile cat de curand vor fi aprobate. Repet, in caz contrar, spun cu toata raspunderea si responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge in jur de 7%.
Prin aceste masuri pe care urmeaza sa le adoptam, va fi o temperare a deficitului bugetar si, chiar daca vom iesi cam sifonati la sfarsitul acestui an, anul viitor va arata cu mult, mult mai bine decat ceea ce avem in prezent", a afirmat Ministrul Marcel Bolos.
Foto: freepik.com