De luna aceasta, salariile bugetarilor cresc cu 150 de lei/angajat sau mai putin
salarii bugetaribugetariangajati la stat
Incepand din luna august, personalul platit din bani publici se bucura de o majorare salariala.
Se aplica patrimea din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2021. Ordonanta care prevede majorarea primeste vineri unda verde de la Palatul Victoria!
"Prin proiectul de act normativ se reglementeaza norme care sa faciliteze o mai buna organizare si planificare a resurselor umane din administratia publica, in perioada in care este suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, in temeiul OUG nr. 80/2022, in acest context, acordul conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care sunt numiti functionarii publici devenind obligatoriu in cazul in care functionarul public se transfera in alta autoritate sau institutie publica”, prevede nota de fundamentare a proiectului.
Printre motivele care stau la baza deciziei de a creste salariile la stat, guvernantii vorbesc despre faptul ca "in lipsa unor masuri concrete si rapide s-ar vulnerabiliza si mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanta de urgenta, prin diminuarea puterii de cumparare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viata ale populatiei si prin amplificarea riscului de saracire extrema".
1 milion de angajati din sectorul public primesc bani in plus la salariu
Practic, angajatii din sectorul public vor primi 150 de lei in plus la salariu sau chiar si o suma mai mica de atat, ne explica ministrul Muncii, Marius Budai. Se pare ca aproximativ 1 milion de angajati ai statului vor primi bani mai multi la salariu.
"Impactul bugetar este undeva la 2,1 miliarde, dar intra in cheltuielile bugetare deja aprobate", a mai explicat ministrul Muncii.
Important de precizat e ca angajatii din sistemul medical, dar si cei din ministere nu sunt inclusi pe lista beneficiarilor, ei ajungand deja la nivelul salarial prevazut de lege pentru anul in curs.
Te-ar putea interesa si: Proprietari versus chiriasi: mai are voie proprietarul sa intre in locuinta, dupa ce s-a semnat contractul? Ce spune legea
Ministrul Muncii explica de ce la stat sunt alte salarii decat la privat: "Calificarile sunt inalte la stat"
Nu putini sunt romanii revoltati pe faptul ca salarizarea in sectorul bugetar s-a "rupt" de orice legatura cu realitatea din "terenul" mediului privat. Vorbim despre diferente de care unele statistici ne spun ca ar fi cu 30% in mai mari in favoarea bugetarilor, dar pe unele cazuri particulare, discrepanta e frapanta.
Ei bine, despre aceasta situatie ne vorbeste si ministrul Muncii, Marius Budai, care gaseste sa ne explice diferentele de salarizare prin faptul ca la stat "calificarile sunt inalte", in pofida faptului ca mediul privat angajaeaza prioritar pe criterii de performanta in mod obligatoriu, fiindca altfel o firma se prabuseste. In schimb, daca la stat nu avem chiar oamenii potriviti, trebuie sa admitem ca nu intra Romania in faliment, merge si asa, cat timp "sponsorii" - respectiv chiar firmele si populatia cotizeaza din greu cu buna parte din veniturile lor.
In completarea argumentelor sale, ministrul gaseste sa sugereze ca nu sunt chiar asa de prost platiti angajatii din sectorul privat. Bani putini ar fi doar pe hartie, fiindca s-ar face evaziune fiscala, ne mai explica demnitarul.
"Trebuie o discutie onesta. Sunt doua chestiuni, muncitori necalificati la stat sunt foarte putini. Calificarile sunt inalte, altele sunt salariile. Apoi, daca vorbim si de o raportare mincinoasa – in Romania inca sunt angajati care se complac in situatii cu plata cu 2 lei pe hartie si cu 5 lei in mana. O sa vedem ca daca vom avea un cost real trecut pe hartie alta ar fi diferenta", a spus seful de la Munca, citat de
Digi24.
Foto: freepik.com