Decizia UE din cauza careia NU mai putem sa trecem la moneda EURO: cum s-a ajuns aici
adoptare eurozona euroaderare zona euro
De ani de zile, una dintre cele mai puternice aspiratii ale Guvernelor de la Bucuresti a constat in adoptarea monedei euro. Doar ca visul acesta e tot mai indepartat, cel putin dupa ultimul raport al Comisiei Europene, care ne spune clar ca nu indeplinim conditiile necesare. In alta ordine de idei, guvernantii nostri oricum declarasera de curand ca altele sunt prioritatile acum.
Mai multi experti din cadrul Comisei Europene tocmai au incheiat o evaluare asupra Romaniei, din mai multe perspective: compatibilitatea juridica, indeplinirea criteriilor de convergenta si tinand cont de factorii relevanti suplimentari. In urma celor analizate, se pare ca nu putem adopta moneda euro, fiindca nu suntem aliniati criteriilor de exigenta pentru a face acest pas.
Printre altele, argumentele europenilor au constat in faptul ca tara noastra
nu indeplineste criteriul de stabilitate a preturilor, pe cel privind finantele publice, nu indeplineste criteriul cursului de schimb si criteriul de convergenta a ratelor dobanzii pe termen lung.
De asemenea, noteaza europenii, intreprinderile se confrunta cu constrangeri in desfasurarea afacerilor, cum ar fi coruptia, pietele excesiv de reglementate pentru serviciile de afaceri, modificarile legislative frecvente, insotite de evaluari de impact inadecvate.
Totodata, mai atrage atentia Comisia Europeana, legislatia din Romania nu este pe deplin compatibila cu obligatia de conformitate prevazuta la articolul 131 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).
Analiza despre care vorbim face parte din Raportul de convergenta din 2022, in cadrul caruia evalueaza progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia cu privire la planul acestor tari de a adopta euro.
Iata, in linii mari, concluziile Comisiei Europene cu privire la situatia inc are se afla celelalte state care-si doresc si ele sa intre in zona euro:
-
Croatia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor;
-
Bulgaria si Croatia indeplinesc criteriul cursului de schimb;
-
Bulgaria, Republica Ceha, Croatia si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung;
-
Romania este singura tara dintre toate care nu indeplineste criteriul privind finantele publice, din cauza deficitului excesiv. De asemenea, ponderea datoriei publice in PIB a crescut de la 47,2% in 2020 la 48,8% in 2021 si se preconizeaza ca va continua sa creasca pana la 50,9% in 2022 si 52,6% in 2023.
Guvernantii nostri oricum aveau alte planuri in aceasta perioada
Pe fondul multiplelor crize, Guvernul doreste sa se concentreze acum pe economia interna si depasirea provocarilor din prezent, care nu sunt deloc mici. Este vorba despre redresarea post-pandemica, dar si despre confruntarea cu efectele razboiului din tara vecina. La toate acestea, se adauga si o criza inflationista scapata de sub control.
"Guvernul Romaniei isi mentine angajamentul de aderare la zona euro, insa, in prezent, eforturile se axeaza pe masurile de sustinere economica si sociala ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 si pe diminuarea consecintelor generate de conflictul militar din Ucraina", declarat purtatorul de cuvant, Dan Carbunaru, la inceputul acestei luni.
Prin urmare, autoritatile au renuntat si sa isi mai propuna un termen pentru adoptarea euro.
Romanii vor fi dezamagiti. 75% dintre noi visam la adoptarea euro
Conform datelor unui sondaj Eurobarometrului Flash, dintre cele sapte tari analizate de Comisia Europeana, cetatenii Romaniei sunt cei mai dornici de trecerea la euro. 75% dintre conationalii nostri isi doresc acest lucru!
De asemenea, 69% dintre maghiari, 61% dintre croati si 54% dintre bulgari vor sa abandoneze monedele lor nationala in favoarea monedei unice europene.
"In cele sapte tari, 57% sunt in favoarea introducerii monedei euro, in timp ce 40% sunt impotriva. Exista o mare variatie la nivel de tara: trei sferturi sunt in favoarea introducerii euro in Romania, dar in Cehia si Suedia, majoritatea respondentilor sunt impotriva ideii introducerii monedei euro", se arata in sondaj.
Foto: pixabay.com