Epopeea facturilor uriase continua: daca vrei sa ingropi o problema, infiintezi o comisie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Epopeea facturilor uriase continua: daca vrei sa ingropi o problema, infiintezi o comisie
Epopeea facturilor uriase continua: daca vrei sa ingropi o problema, infiintezi o comisie
de Magda Florea la 10 Sep. 2021
Urmareste-ne pe Google News
facturi energiefacturi gazescumpiri facturilegea consumatorului vulnerabil

Legislativul a adopat joi proiectul de Hotarare privind infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta. Membrii acestei comisii vor avea ca scop identificarea cauzelor ce stau la baza exploziei de preturi la facturile de utilitati ale romanilor. Proiectul a trecut de Parlament cu 339 de voturi "pentru" si o abtinere.
 

 
Se spune ca "daca vrei sa rezolvi o problema, numesti un responsabil. Daca vrei sa o ingropi, numesti o comisie". Sa speram ca, de data aceasta, practica romaneasca nu va urma calea batatorita a proverbelor stravechi, ce parca ne sunt motto-uri, nu lectii de viata.
 
Prin urmare, noua comisie de ancheta ar urma sa investigheze si sa identifice motivele pentru care piata de energie si gaze din Romania se confrunta cu turbulente atat de puternice, incat unii consumatori spun ca primesc facturi chiar si de cateva zeci de ori mai mari.
 
Initiativa infiintarii acestei comisii apartine social-democratilor, care inca de luni au anuntat ca vor sa convoace la audieri, persoane de la varful institutiilor cheie, cum ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu, presedintele Consiliului Concurentei, presedintele Protectiei Consumatorului si presedintele ANRE. 
 
"Nu se poate supune votului invitarea cuiva intr-un plen. In primul rand, acel plen trebuie convocat. (...) Eu cred ca in acea comisie trebuie sa chemam pe toata lumea, inclusiv pe seful ANRE sa ne explice de ce au crescut preturile", a declarat, joi, liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis.
 
Cei de la AUR au sustinut si ei initiativa, cu mentiunea ca aceasta comisie ar trebui sa se puna cat mai repede pe treaba. "Propun chemarea in plenul reunit al celor doua camere al presedintelui ANRE, care are un salariu care ajunge undeva la 12.000 de euro", a declarat liderul deputatilor AUR, George Simion.
 
Si minoritatile, dar si liberalii au sustinut proiectul, desi liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, a spus ca "noi de obicei nu ne bagam in chestiunea asta, cu comisiile de ancheta". Totusi, "vom vota infiintarea comisiei de ancheta, vom participa la ea", a punctat Pambuccian.
 
La randul sau, liberala  Alina Gorghiu a cerut ca, dupa infiintarea comisiei, sa fie convocate Birourile reunite permanente pentru a-l invita pe presedintele ANRE.

Citeste si: Nu va jucati cu Fiscul! Se dau sute de mii de amenzi 
 

Premierul pune tunurile institutiilor statului pe furnizori: Fara mila!

 
Premierul a precizat ca a avut discutii cu reprezentati ai ANRE, ANPC, Consiliului Concurentei si ai companiilor.
 
"Am cerut foarte clar ca, acolo unde exista companii care folosesc aceasta situatie si incarca abuziv facturile cetatenilor, sa intervina imediat. 
 
S-au facut echipe mixte de la ANRE si ANPC care primesc de la cetateni informatii, le vor verifica si, unde exista probleme, am spus: fara mila. Deci, fara mila, trebuie sa intervenim imediat. Ne uitam sa modificam legislatia sa suspendam licenta daca exista astfel de practici. 
 
Putem sa facem si acest lucru, dar, aici, dai o ordonanta de urgenta, ai nevoie de Guvern. Dai Guvernul jos, nu se mai poate intampla acest lucru", a spus Citu. 
 
Coincidenta sau nu, joi, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a anuntat ca a amendat distribuitorii de energie si gaze cu 2,77 milioane de lei pentru nerespectarea legislatiei privind citirea contoarelor, astfel incat consumatorii au primit facturi foarte mari.
 
Cea mai mare amenda a primit-o Distributie Energie Electrica (670.000 de lei), urmata de E-Distributie Muntenia, E-Distributie Banat, E-Distributie Dobrogea si Delgaz Grid (energie electrica), fiecare cu cate 400.000 de lei.
 

Plafonarea preturilor, o solutie?

 
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) propune ca, acolo unde preturile gazelor naturale si cele ale energiei electrice sunt in crestere, sa se plafoneze preturile. 
 
"Preturile la energie trebuie plafonate, cel putin pentru o perioada de timp, pana trece iarna, cel putin 6 luni de zile, e una din solutii. Plafonarea preturilor, si pentru clientii casnici si pentru industriali sau Guvernul sa ia alte masuri care sa nu duca la aceste scumpiri: scaderea TVA, supra-impozitarea profiturilor companiilor din energie, desi acestea nu vor avea impact, preturile tot vor creste pentru populatie. 
 
Plafonezi preturile: asta e singura solutie sa trecem iarna si, din primavara, Guvernul sa reuseasca sa regandeasca lucrurile", a declarat Florin Jianu, la finalul unei conferinte de presa, care a avut loc saptamana aceasta.
 

Premierul refuza sa se gandeasca la plafonarea preturilor

 
"E o ingrijorare in spatiul public care se accentueaza in ceea ce priveste preturile la energie, in special pentru ca vine sezonul de iarna, plata facturilor, si atunci trebuie sa venim cu solutii (...) Va spun din capul locului ca nu vom interveni pentru a plafona preturile.
 
De la discutia noastra anterioara, m-am tot gandit si eu sunt gata sa-mi asum acest obiectiv impreuna cu dumneavoastra ca este clar ca avem nevoie de o independenta energetica a Romaniei. 
 
Asta am inteles eu din ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada - o crestere a consumului, a trebuit sa crestem importul si suntem dependenti de pretul energiei in UE. Am vazut ca in Spania s-au triplat preturile, dar noi avem resursele pentru a avea independenta energetica a Romaniei.
 
Si atunci trebuie sa crestem capacitatea de productie, avem cateva programe la care lucram deja, dar este important pentru aceasta guvernare si imi asum acest obiectiv de a atinge independenta energetica a Romaniei.
 
Bineinteles ca acesta este un obiectiv pe termen mediu, care implica mai multe acte normative la care deja lucram si in parlament, dar trebuie sa rezolvam o problema pe termen scurt, acum pentru iarna", a declarat premierul, la finele lunii august.

Citeste si: Se intampla in Romania anului 2021: 5 milioane de romani au nevoie de ajutor pentru a-si plati facturile la energie

Intre timp, a fost adoptata Legea consumatorului vulnerabil

 
Pe 8 septembrie, Parlamentul a adoptat Legea consumatorului vulnerabil. Conform oficialilor, peste jumatate de milion de gospodarii vor fi sprijinite pentru a-si putea achita facturile la energie.
 
Conform noii legislatii, ajutoarele de incalzire acordate in sezonul rece pot ajunge pana la 500 de lei, dar care vor fi acordate in functie de nivelul veniturilor solicitantilor. 
 
Persoanele cu venituri mari vor primi ajutoare mici, iar familiile care dispun de venituri reduse, vor beneficia de ajutoare cat mai consistente. Statul va acorda acest sprijin integral, dar nu mai mult decat consumul facturat doar romanilor care castiga sub 200 de lei pe luna.
 
Limita maxima a veniturilor pana la care o persoana poate beneficia de ajutoare pentru incalzire este de 1.386 de lei de persoana in cazul familiilor si 2.053 de lei in cazul persoanelor singure.
 
Dincolo de sprijinul pentru sezonul rece, in baza noii legislatii se pot acorda si anumite stimulente lunare, pentru consumul de energie, gaze, combustibil sau lemne. Valoarea acestora variaza intre 30 si 70 de lei pe luna.
 
Cati bani vor primi romanii de la stat, prin Legea consumatorului vulnerabil - calculul se face in functie de venitul net, astfel:
 
  •  in proportie de 100% din valoarea de referinta, dar nu mai mult decat consumul facturat, in situatia in care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de pana la 200 lei;
  •  in proportie de 90%, in situatia in care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 200,1 lei si 320 lei;
  •  in proportie de 80%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 320,1 lei si 440 lei;
  •  in proportie de 70%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 440,1 lei si 560 lei;
  •  in proportie de 60%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 560,1 lei si 680 lei;
  •  in proportie de 50%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 680,1 lei si 920 lei;
  •  in proportie de 40%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 920,1 lei si 1040 lei;
  •  in proportie de 30%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 1040,1 lei si 1160 lei;
  •  in proportie de 20%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 1160,1 lei si 1280 lei;
  •  in proportie de 10%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins intre 1280,1 lei si 1386 lei;
  •  in proportie de 10%, in situatia in care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins intre 1280,1 lei si 2053 lei.

Valoarea de referinta in functie de sistemul de incalzire utilizat va fi stabilita de Guvern si nu va putea fi mai mica de:
 
  • 250 lei/luna, pentru gaze naturale;
  • 500 lei/luna, pentru energie electrica;
  • 320 lei/luna, pentru combustibili solizi si/sau petrolieri.
     

Citeste si: Cum sa reducem costul facturii de energie si gaz, chiar si cu 20 de procente
 


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x