Firmele de CONSTRUCTII, in mare PERICOL la final de 2022. E o furtuna economica ce are mari sanse sa se termine prost
constructii
Reprezentantii sectorului Constructiilor din Romania trag semnalul de alarma: traversam o furtuna economica, iar perspectivele sunt incerte. Exista multe pericole in plan economic, iar firmele si populatia sunt in prima linie.
Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), a vorbit joi, in cadrul unei conferinte de presa, despre perspectivele economice ale Romaniei si, desigur, despre implicatiile pe care acestea le vor avea in acest sector. Din pacate, termenii in care e descrisa situatia sunt destul de vagi si, pe alocuri duri. Instabilitatea domneste la fiecare pas, iar lipsa de prectibilitate e litera de lege in aceasta perioada.
La iarna am putea impacta direct si volent cu adevarata criza si cu probleme economice mult mai acute decat in prezent, atat ca firme, cat si in calitate de simpli cetateni.
"Suntem in cursul unei furtuni economice de o violenta pe care inca nu o resimtim integral, potentialul social catastrofal se va vedea incepand cu iarna aceasta si predictibilitatea este destul de discutabila pentru modul in care vor fi finantate proiectele. O buna parte din cheltuieli se va duce spre a ajuta oamenii sa-si plateasca facturile la energie sau pentru a acoperi preturile la alimente. Asta inseamna ca resursele pentru investiti vor fi afectate, iar pentru constructii inseamna impredictibilitate si vor fi eforturi mari sa ne adaptam la o alta realitate", a spus oficialul ARACO.
Laurentiu Plosceanu vorbeste si despre faptul ca asupra managerilor din
Constructii apasa si alte probleme, unele dintre ele vechi si deja cunoscute de toata lumea, cum ar fi lipsa de personal. E un cosmar pentru companii sa caute forta de munca, fiindca romanii dornici sa ocupe astfel de posturi sunt din ce in ce mai rari si meseriasii prefera sa plece peste hotare, acolo unde spera ei sa castige mai bine.
De asemenea, unele firme invoca si refuzul unor autoritati de a accepta scrisorile de garantie emise de IFN si spun ca aceasta e o alta piedica in calea dezvoltarii lor.
Nu in ultimul rand, managerii din sector se declara nemultumiti si de recentele modificari fiscale decise de coalitia de guvernare. Eliminarea facilitatilor fiscale pentru firmele si muncitorii din Constructii va produce un alt soc peste acest domeniu de activitate, de altfel vital pentru economia romaneasca.
Una dintre problemele firmelor, respectiv cea a crizei de forta de munca, ar putea fi rezolvata, spun managerii, daca statul s-ar apleca mai mult asupra procedurilor legislative privind importul de lucratori din alte state. E nevoie de imbunatatirea prevcederilor legale, de adaptarea lor la starea de fapt, deoarece doar forta de munca din strainatate mai poate acum acoperi necesarul companiilor de lucratori.
Foto: freepik