I. Al. Bratescu-Voinesti si 'mancatul ambitului' - cum ni s-a diminuat gandirea si actiunea politica de la 1911 la 2017

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
I. Al. Bratescu-Voinesti si 'mancatul ambitului' - cum ni s-a diminuat gandirea si actiunea politica de la 1911 la 2017 I. Al. Bratescu-Voinesti si 'mancatul ambitului' - cum ni s-a diminuat gandirea si actiunea politica de la 1911 la 2017
de Ion Dan Trestieni la 12 Apr. 2017
Urmareste-ne pe Google News
nuvela fantasticaeducatieculturapierre menard

Lecturarea unor schite vechi (1911) ne arata gradul de decadere al gandirii si actiunii politice romanesti contemporane. Dintre nuvelele mele fantastice favorite este, de multi ani de zile, Pierre Menard, autorul lui Don Quijote. Este o fictiune scrisa de Jorge Luis Borges in 1938. Pe scurt, Pierre Menard si-a propus sa rescrie Don Quijote al lui Cervantes in limbajul si contextul contemporan . Si a realizat tot o capodopera.

Mi-am propus sa fac si eu un exercitiu asemanator cu o schita a marelui scriitor roman I. Al. Bratescu-Voinesti: “Un reghiment de antilerie” publicat in “Viata romaneasca”, VI, nr. 1 (ianuarie), 1911,pp  46-54. Adica sa recompun viata politica din 1911, asa cum reiese ea din schita, in contextul anului de gratie 2017. Si au reiesit niste constatari deprimante, total lipsite de hazul, optimismul si fervoarea schitei originale.

Pentru mine, singura concluzie a acestei analize este constatarea, fara echivoc, a faptului ca s-a  regresat mult in calitatea gandirii politice la nivel de oameni comuni, in calitatea gandirii si a moralitatii politicienilor si in calitatea actelor politice (sau a manifestarilor politice, in termenii lui Dimitrie Gusti). S-a facut si un regres substantial in intensitatea spiritului comunitar al oraselor de provincie romanesti si in aspectul de serenitate al vietii romanilor.

Cu alte cuvinte, la nivelul anului 2017, cei 106 ani care s-au scurs nu au insemnat un progres ci un regres al calitatii vietii politice si sociale romanesti. Interesant, nu-i asa ?


Iata care este, pe scurt, continutul schitei. Domnul Nita Ionescu, “scurt, gros si cu capul mare”, este proprietarul unui mic “Birt iconomic, beuturi spirtuoase si delicatesuri”. Desi ani de zile a purtat porecla “elefantul”  i se spunea, mai nou, “Nita Ionescu antileristul”. De ce “antileristul” ? Pentru ca, desi pe firma lui scrie “La artileristul” el nu spune decat “antileristul” si “antilerie”. De unde i se trage porecla? A adapostit la el si l-a angajat pe varul sau primar, un om sarac. Acesta a plecat dupa un an si jumatate. S-a stabilit la Pitesti, unde, cu banii stransi de la Nita si-a deschis o carciumioara, langa cazarma de artilerie. Aceasta vecinatate i-a adus multi bani. L-a vizitat Nita pe varul sau, dupa opt ani de zile si a ramas inmarmurit de bogatia lui. Varul i-a spus ca vecinatatea cu cazarma de artilerie i-ar fi adus aceasta opulenta. Aceasta idee a devenit o obsesie pentru Nita. Birtul lui “iconomic’ se afla in fata unor cladiri parasite unde, odata, fusese arsenalul. Ar fi incaput acolo “trei reghimente, nu unul”.

Asa a incoltit in mintea lui Nita ideea de a aduce “un reghiment de antilerie”. Desi, initial, s-a gandit doar la profitul lui personal, curand Nita si-a dat seama ca toata comunitatea ar profita daca ar veni “reghimentul de antilerie”. S-ar inchiria odai, s-ar face “dever” pe la birturi, taranii si-ar vinde toata marfa in piata. Nita a fost atat de insistent cu ideea lui ca s-a introdus pentru viitoarele alegeri un punct, la imbunatatiri locale, care continea promisiunea ministrului de razboi de a incartirui un regiment de artilerie in comunitate.

Fagaduiala stapanirii nu a fost o simpla momeala si a fost adus “reghimentul” in comunitate. Afacerile au inceput sa prospere, inclusiv birtul “iconomic” al lui Nita “antileristul”. Laudat de comunitate Nita spunea ca este bine ca omul sa traiasca in viata si pentru un “ambit” (ideal, precizare Bratescu-Voinesti). Problema a fost ca venirea “reghimentului” in oras a avut si efecte perverse. Ori, sarmanul Nita a patit-o tocmai cu Mita, consoarta lui. Fiind frumoasa si “dulce” a atras atentia ofiterilor de “antilerie” si Nita a prins-o in flagrant delict. Schita se termina cu strigatul deznadajduit al lui Nita : “ Aaaah! Mito, mi-ai mancat ambitul !”.

Aceasta descriere seaca a schitei nu reflecta bogatia pe care i-o dau amanuntele slefuite de scriitor.Tocmai acest amanunte mi-au permis sa analizez viata politica a unei comunitati romanesti in 1911.

Incadrarea comunitatii pe un flux energetic -Sociologia fluxurilor

“Nita & comp” au inteles foarte bine ca o comunitate “moarta” economic poate reinvia daca este pusa pe un flux energetic. Ori, in cazul acestei comunitati, fluxul a fost generat de implantarea unui “reghiment de artilerie” in oras. Si, intr-adevar, aceasta implantare a fost benefica pentru dezvoltarea economica . Situatia descrisa in schita nu a fost singulara in Romania. Am avut ocazia sa lucrez pentru un “Master Plan” al orasului Dragasani. Am studiat istoria acestei comunitati. Dragasani a fost un oras-targ prosper atata vreme cat a fost plasat pe un flux energetic : era un nod important de trecere pe traseul “drumului sarii”. Trasurile cu sare care mergeau la Dunare treceau prin acest targ. De aceea au inflorit hanurile, atelierele de reparat carute, fierariile, piata de alimente si vanzarile de vin de Dragasani. In momentul in care acest flux nu a mai functionat orasul Dragasani a decazut.
Ceea ce este interesant in schita este faptul ca oamenii sunt constienti de importanta intrarii comunitatii pe un flux energetic : atat alegatorii cat si decidentii politici.

Maturitatea gandirii politice a alegatorilor si a politicienilor

Avand de-aface cu cititori inteligenti ma voi rezuma la a reproduce cateva pasaje din schita:

“...Virgil Bercescu, fostul prefect, intr-o zi la club, vorbind cu greata de mezatul de constiinte din preajama alegerilor, a declarat ca, din aproape doua mii de alegatori, care s-au perindat in cabinetul lui la prefectura, numai noua insi i-au cerut servicii de interes general – anume: opt invatatori de tara si domnul Nita, care a cerut aducerea unui reghiment de artilerie in oras”

“ In urma, secretarul prefecturii a povestit intreaga scena petrecute intre prefect si dumnealui. Zice ca fata de declaratia categorica a domnului Nita ca nu voteaza candidatul guvernamental de la colegiul al doilea, decat daca i se fagaduieste aducerea reghimentului, prefectul – dupa ce i-a promis-o pe onoare...”

“ Si domnul Nita o porneste tacticos. Unde ? La intrunirea comerciantilor pentru protestare in contra legii repaosului duminical. Trebuie sa vie si deputatul colegiului al doilea, pe care l-au chemat inadins, ca sa-l someze sa ia cuvantul impotriva legii...Deputatul, dupa ce le-a fagaduit ca va combate legea si va vota contra, i-a rugat ca daca s-o intampla sa nu poata impiedica voatarea ei, sa nu fie suparati impotriva lui si a partidului, ca are si legea foloasele ei , si de! Asa e lumea: nu poti sa-i multumesti pe toti, fara sa jignesti pe nimeni; ca omul, cand cere un bine pentru el, trebuie sa se gandeasca si daca binele acela foloseste si altora”

Care este maturitatea gandirii politice a alegatorilor si a politicienilor in anul de gratie 2017?

Alegatorii isi aduc aminte de candidati sau de promisiunile alesilor numai cand le ajunge cutitul la os. Nimic nu este plan rational, proiect, gandire pe termen lung. Nu intereseaza ingineria sociala menita sa duca la o dezvoltare durabila a comunitatii. 80% din tineri aloca 0% din timpul lor pentru societatea civila. In rest aloca in medie 7 minute pe an (studiu  realizat in 2011 de catre subsemnatul pentru Schultz Consulting).

Cei alesi au o cultura politica deplorabila si un singur “ambit” : imbogatirea lor si a familiilor lor. Un cunoscut, primar la sectorul 1 Bucuresti cu multi ani in urma, mi-a relatat cu mandrie ca daca maine nu ar mai avea nici o sursa de venit ar avea bani pentru un trai bun pentru el si familia lui timp de trei generatii de acum inainte. Un proiect de tara /sector exceptional!

Cei alesi nu au nimic de-aface cu interesul public ci cu interesul propriu si de partid. Recent, Gabriela Firea, intitulata Primar al Orasului Bucuresti a dat un contract de cateva milioane de lei unui vanator din Teleorman. El si-a facut firma in urma cu cateva luni. Astfel, primarul Bucurestilor sprijina dezvoltarea intreprinderilo/societatilor comerciale din Bucuresti. Trebuie sa fii inzestrat cu “orbul gainilor” pentru a nu face o legatura Dragnea-Firea-PSD.

Radu  Eremia ne spune ca “noul Parlament isi incepe mandatul cu o avalansa de initiative legislative menite sa dezincrimineze fapte penale din cele mai variate domenii: de la Codul Penal la legea societatilor comerciale, de la finantarea partidelor la integritatea functiei publice.  Alesii puterii au in vizor pentru viitorul apropiat adoptarea mai multor proiecte de legi care i-ar avantaja pe ei, partidele lor sau clientela care ocupa functii in administratia publica.” (Sursa: adevarul.ro)

Si uite asa, noi nu mai avem “ambit” de mancat, ca domnul Nita Ionescu Antileristul!


Foto: pixabay.com

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x