Inca o tara se pregateste sa iasa din Uniunea Europeana
cehiaczexituecompanii
Czexit-ul este la doar un pas distanta. Liderii Cehiei vor sa initieze in scurt timp un referendum cu dezbatere in Parlament, care ar putea duce la iesirea tarii din Uniunea Europeana. La doi ani dupa Brexit, companiile sunt ingrozite ca exporturile de bunuri si servicii reprezinta circa 80% din PIB (fata de 94% in Slovacia si 89% in Ungaria). Circa 84% din exporturi se duc in UE, iar peste 60% in zona euro. Germania absoarbe peste 30% din exporturile cehe.
Dupa un referendum la care au participat peste 77% din cetateni, Cehia a intrat in UE in anul 2004. Pana in acel moment, Cehia a avut avantajul unei initiative antreprenoriale puternice si al unei culturi de business dezvoltate inca din comunism. In anul 1990, Cehia si-a incheiat tranzitia spre economia de piata si astfel a devenit o economie deschisa dependenta de exporturi.
In anul 2006, dupa aderarea la UE, aceasta a ajuns in randul economiilor pe care Banca Mondiala le considera dezvoltate. Inca de cand a intrat in UE, a fost una dintre tarile care au profitat cel mai mult de piata unica, venitul national brut, crescand cu 37% intre 2004 si 2007.
"Cel mai probabil, apartenenta la UE a jucat un rol important in cresterea venitului national", declara Zsolt Darvas, analist la Bruegel.
"Imbunatatind institutiile pietei si protectia drepturilor de proprietate, atragand investitii straine care au adus tehnologii noi si pregatire manageriala si, poate, fondurile europene, toate acestea au sprijinit dezvoltarea infrastructurilor importante si a competitivitatii", a precizat Darvas.
Cel mai mare angajator industrial al tarii este compania Skoda, dupa care, in clasament, urmeaza o companie de energie, CEZ si furnizorul international de utilitati, AGROFERT. Cehia este o tara care s-a dezvoltat in umbra Germaniei.Economia ceha este vulnerabila la tot ce inseamna bariere comerciale, inclusiv la Czexit.
Ponderea investitorilor europeni in totalul investitiilor straine din Cehia este de aproximativ 94%. Cei mai mari investitori straini ai tarii vin din Olanda, Germania, Luxemburg. Atat Olanda, cat si Luxemburg sunt tari folosite de companii pentru gestionarea cashului.
Dominatia companiilor cu capital strain in economia ceha scade in ultimii ani, dupa rezultatele unei firme de consultanta Bisnode. In acest moment este cel mai redus nivel dupa 2011. Companiile straine au o pondere de 37% in capitalul de baza al companiilor din Cehia.
Chiar daca la nivel de business dependenta Cehiei din capitalul strain se diminueaza, economia ramane dependenta de pietele externe. 84% din exporturi de bunuri si servicii se duc in UE. Numai in Germania se duc peste 30% din exporturile cehe.
Desi economia creste sanatos, iar rata somajului este cea mai mica din toate tarile UE, salariul mediu este la o treime din cel pe care il are Germania,de exemplu. Cehia nu este o tara care doreste sa-i ajute pe refugiati. Numai anul trecut au fost expulzati peste 3.000 de muncitori ilegali, iar numarul strainilor care muncesc ilegal in Cehia creste.
Atat politicienii, cat si presedintele tarii, Milos Zeman, iau in calcul Czexit-ul. Zeman incurajeaza ideea de referendum privind iesirea Cehiei din UE. Partidul care conduce tara de la alegerile din octombrie, Actiune pentru Cetatenii Nesatisfacuti (ANO), nu si-a exprimat inca un punct de vedere ferm legat de acest referendum. Liderul sau, populistul miliardar Andrej Babis, este critic la adresa UE.
„Nu sunt de acord cu cei care sustin parasirea Uniunii Europene, dar voi face totul pentru ca ei sa aiba un referendum si sa se poata exprima. Acelasi lucru este valabil si pentru o iesire din NATO'', a spus seful statului ceh.
Cei mai afectati de aceste schimbari vor fi liderii de afaceri, care trag deja semnale de alarma:
„Nu vedem in Czexit o posibilitate viabila pentru imbunatatirea conditiilor existente“, spune Milan Slachta, CEO al subsidiarei cehe a Bosch.
„Niciunul dintre initiatorii dezbaterii nu a spus clar ce ar insemna Czexit-ul pentru tara in ceea ce priveste economia, societatea si politica internationala“, spune Jorg Mathew, presedintele Camerei de Comert si Industrie Ceho-Germane.
80 % din companiile cu baza in Cehia sunt ingrijorate de posibilitatea ca Cehia sa iasa din UE, arata un sondaj efectuat de camera de comert. La acest studiu au participat 150 de companii, iar 28% au raspuns ca in caz de Czexit ar lua in considerare plecarea din tara. Jumatate din participanti cred ca Cehia va ajunge pe o pozitie slaba in negocierile pentru acorduri comerciale internationale, daca va iesi din UE.
Iesirea Cehiei din Uniunea Europeana ar aduce la colaps multe sectoare, declara luna trecuta Josef Stredula, presedintele Confederatiei Cehe a Uniunilor Sindicale.
Citeste si:
Viitorul UE suna bine pentru romani