Inflatia isi continua prabusirea, insa preturile raman piperate, mai ales la alimente
rata inflatieiinflatiepreturi mariscumpiri
Cele mai recente date statistice oficiale (publicate de INS), confirma ceea ce ne spunea Banca Nationala in urma cu mai bine de o saptamana, anume ca inflatia intra la apa. Totusi, chiar daca se consemneaza o scadere, rata inflatiei este in continuare de doua cifre procentuale, iar preturile mari inca dau batai de cap si pun presiune pe buzunarele romanilor.
INS tocmai a transmis ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 10,3% in luna iunie, fata de 10,6% luna precedenta.
Totusi, in aceeasi luna preturile bunurilor de consum au crescut cu 0,40% fata de mai. Comparativ cu preturile din iunie 2022, in iunie 2023 cresterea s-a situat la 4,19%!
In ultimul an, cele mai agresive scumpiri s-au inregistrat la marfurile alimentare, unde avem o crestere a preturilor cu 17,88%.
Indicele preturilor de consum (IPC) – indicator pentru determinarea inflatiei la nivel national
-
Indicele preturilor de consum in luna iunie 2023 comparativ cu luna mai 2023 este 100,40%. Rata inflatiei de la inceputul anului (iunie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,2%. Rata anuala a inflatiei in luna iunie 2023 comparativ cu luna iunie 2022 este 10,3%.
-
Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (iulie 2022 – iunie 2023) fata de precedentele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) este 14,2%.
BNR anticipeaza ca inflatia va scadea si mai mult. Acest lucru ne-ar putea aduce dobanzi mai mici la credite
Conform previziunilor BNR, inflatia va continua sa evolueze pe linia descendenta din prezent, iar diminuarea acestea va determina Banca Nationala sa fie mai putin agresiva in deciziile sale de politica monetara. Prin urmare, vom asista la o scadere a dobanzii cheie, ceea ce va duce si la o diminuare a dobanzilor practicate de bancile comerciale. Scaderea inflatiei va micsora deci povara financiara de pe umerii romanilor care au de rambursat credite cu dobanda variabila.
"Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va continua sa scada in urmatoarele luni in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu (mai 2023), in principal sub influenta efectelor de baza si a corectiilor descendente consemnate in trimestrele precedente de cotatiile unor marfuri", a transmis BNR.
Foto: freepik.com