Legea carantinarii si a izolarii a fost finalizata. Persoanele care contesta carantinarea sau izolarea - monitorizate medical
legea carantineilegea carantinarii
Comisia Juridica din Senat a finalizat, miercuri, modificarile asupra Legii carantinarii si a izolarii, care trecuse saptamana trecuta de Camera Deputatilor. Joi, plenul Senatului va dezbate si vota proiectul, in calitat de for decizional.
"Urmeaza (...) o citire tehnica de catre stafful comisiei si probabil in aceasta seara, cand va fi gata, o sa dam un vot pe raportul Comisiei juridice, in asa fel incat maine sa poata fi inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, care va avea loc la ora 10, 12, o sa stabilim de comun acord cu ceilalti colegi, dar maine in mod cert o sa avem vot in plenul Senatului", a declarat, miercuri, presedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
Principalele prevederi ale Legii carantinei si izolarii:
Pentru medici
''Sunt mai multe lucruri care au fost (...) imbunatatite fata de varianta venita de la Guvern sau de la Camera. (...) Am introdus o procedura obligatorie, mai intai de voluntari, intr-un al doilea pas de apelare la o structura militara, daca va fi cazul si in ultima instanta, daca nici cele doua (...) solutii nu pot sa aduca pe cineva intr-un spital care are o criza la un moment dat, sa se poata apela la o detasare, cu o compensare destul de importanta, de pana la o jumatate din salariu plus o diurna (...) pentru cei care merg in asemenea misiuni", a spus Cazanciuc.
Ministerul Sanatatii va fi obligat sa formeze un corp al voluntarilor pentru situatii de urgenta, la care statul sa poata apela atunci cand este nevoie. Practic, un numar de cadre medicale se inscriu pe aceasta lista, beneficiaza de o anumita forma de compensare, dar atunci cand tara are nevoie de ei sunt cu arma la picior.
INSP va comunica, obligatoriu, zilnic, separat, numarul cazurilor noi, de cele retestate
O alta masura indica faptul ca INSP va comunica zilnic de a comunica zilnic numarul cazurilor noi, numarul cazurilor retestate si numarul total de teste pentru cazurile noi si cazurile retestate, raportate separat la nivel national si judetean, inclusiv dupa criteriul domiciliului persoanei testate.
"Mai avem o completare pe care trebuie sa o facem cu privire la articolul privitor la obligatia instituita pentru Institutul National de Sanatate Publica, pe baza unui amendament venit de la Comisia pentru drepturile omului si reformulat de Comisie: am statuat in lege ca pe toata perioada situatiei de risc epidemiologic si biologic, pentru prevenirea introducerii si limitarea raspandirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul national, Institutul National de Sanatate Publica are obligatia de a comunica zilnic numarul cazurilor noi, numarul cazurilor retestate si numarul total de teste pentru cazurile noi si cazurile retestate, raportate separat la nivel national si judetean, inclusiv dupa criteriul domiciliului persoanei testate", a declarat vicepresedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scantei, care a condus sedinta.
Masuri pentru pacientii infectati, in primele 48 de ore
In prima etapa pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicala care poate sa dureze pana la 48 de ore, facuta cu acordul sau.
''Daca pacientul nu este de acord, medicul care-l examineaza propune DSP o eventuala masura de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia aceasta procedura de acord solicitat pacientului. Daca nici in aceasta situatie nu se obtine acordul, DSP-ul emite o alta decizie. Si prima decizie, pentru 48 de ore si urmatoarea decizie, care dureaza cat dureaza perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (…) la judecatoria din raza careia se afla unitatea spitaliceasca”, a explicat Cazanciuc.
''DSP-ul poate propune aceasta masura de izolare intr-o unitate spitaliceasca sau asociata, poate fi si un hotel sau alte unitati de cazare, nu e obligatoriu neaparat in spital. (…) Daca dupa 48 de ore nu sunt simptome care sa arate o agravare a bolii, pacientului i se recomanda sa mearga la domiciliu sau intr-un loc unde se poate izola, daca (…) isi poate asuma raspunderea ca in acea locatie unde vrea sa mearga are cateva conditii sanitare, adica (…) o incapere singur, o baie la care sa aiba acces permanent, sa aiba substante dezinfectante, practic, va primi de la DSP o conduita de urmat”, a precizat Cazanciuc.
Persoana respectiva va semna o declaratie pe propria raspundere si poate raspunde penal, daca nu respecta ceea ce isi asuma.
Masuri privind izolarea minorului infectat cu noul coronavirus
Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune intr-o prima faza la domiciliul apartinatorului sau intr-o locatie declarata de acesta, au mai decis senatorii juristi.
"In ceea ce priveste izolarea minorului intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa, aceasta se instituie potrivit reglementarilor legale in vigoare. Apartinatorul minorului, intrucat trebuie sa stea cu el, este supus masurii carantinei, in temeiul prezentei legi, daca masura izolarii nu i se aplica", a precizat vicepresedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scantei, care a condus sedinta.
''Familia e asistata de medici pentru a avea cea mai buna conduita de urmat pentru minor si pentru familie, deci familia decide in primul rand, nu statul”, a afirmat Cazanciuc.
Pentru minorii cu varsta intre 14 si 18 ani, nu e necesar sa existe un apartinator care sa stea cu ei.
''Pana la emiterea deciziei care infirma masura izolarii, recomandata de medic sau, dupa caz, de organele de control (...) sau pana la data pronuntarii hotararii de revizuire sau, dupa caz, de incetare a masurii izolarii, in conditiile alineatului 3 sau 4, persoana in cauza nu poate parasi unitatea sanitara ori, dupa caz, domiciliul sau locatia declarata, fara incuviintarea medicului sau reprezentantului de Sanatate Publica, unitatea sanitara sau locatia alternativa", au mai stabilit senatorii juristi.
Persoanele care contesta carantinarea sau izolarea - monitorizate medical
Persoanele care contesta juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instante in acest sens este executorie in acest caz.
''Persoana in cauza va fi monitorizata de catre medic zilnic sau ori de cate ori situatia o impune", a aratat vicepresedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scantei, care a condus sedinta.
"Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea hotararii se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare. Hotararea primei instante este executorie si poate fi atacata cu apel, in termen de doua zile de la comunicare. Apelul se solutioneaza in trei zile de la sesizare", a subliniat aceasta.
''Daca instanta judecatoreasca de fond dispune incetarea masurii, persoana in cauza are dreptul de a parasi imediat spatiul sau unitatea in care a fost carantinata sau, dupa caz, izolata", se arata in proiect.
Drepturi si libertati pe durata pandemiei
''Pe durata masurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proportional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sanatatea publica, urmatoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu apartinatori, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenta personala si utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, daca nu se afla intr-o situatie de restrangere a drepturilor cetatenesti, exercitarea libera a credintei religioase", a mai spus Scantei.
"Avem un text privitor la drepturile si libertatile individuale. O masura de protectie - limitarea libertatilor individuale ale persoanei fata de care s-a luat o masura potrivit prezentei legi poate fi justificata numai prin raportare la starea sa de sanatate sau la riscul epidemiologic sau biologic pentru sanatatea publica", a afirmat Scantei.
Sanctiuni penale pentru cine incalca noile reguli
Atentie: persoanele carora li s-a pus in vedere ca trebuie sa o aiba o anumita conduita, si o incalca, risca sanctiuni penale. De asemenea, Robert Cazanciuc a spus despre riscul de a intra in carantina, daca se incalca izolarea ca ''Poate fi si o asemenea etapa ulterioara, daca nu respecta regula”.
Ordinele sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau ale persoanei desemnate de acesta se aplica de indata de autoritatile competente si se publica pe site-urile oficiale ale MAI, DSU si IGSU iar autoritatile publice centrale si locale asigura informarea publica a cetatenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare