Mugur Isarescu: Ieri hulit, azi iubit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mugur Isarescu: Ieri hulit, azi iubit
Mugur Isarescu: Ieri hulit, azi iubit
de Magda Florea la 25 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
mugur isarescubnr

PSD si ALDE au anuntat cu surle si trambite ca il sustin pe Mugur Isarescu pentru un nou mandat la sefia Bancii Nationale a Romaniei. Nimic nu mai conteaza pentru alianta de guvernare, nici faptul ca insusi Isarescu a spus ca nu si-ar mai dori sa mearga mai departe. Dar ceea ce nu intelegem noi, cei care asistam la circul de pe scena politica, este cum de Isarescu a intrat in gratiile PSD, cand, in urma cu doar cateva luni, era acuzat de faptul ca leul s-a devalorizat in fata euro, i se punea Robor-ul in cap, a fost acuzat ca manipuleaza dobanzile, ca nu e patriot si se spunea ca din cauza lui avem inflatie.

In primele trei luni din an, Mugur Isarescu a fost tapul ispasitor pentru toate problemele economice ale Romaniei.

De exemplu, la finele lunii ianuarie, cand cursul valutar a explodat, euro ajungand la 4,77 lei, PSD postat pe Facebook: "Cursul valutar nu poate si nici nu trebuie sa fie stabilit prin hotarare de Guvern. Nu ar mai fi o piata libera. Singura institutie abilitata sa administreze << controlat >> cursul Leu-Euro este Banca Nationala care dispune in prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce ii permit sa tina sub control variatiile de curs".

PSD arunca pisica moarta peste gard, fix in curtea Bancii Nationale. Au fost tensiuni, discutii si intalniri foarte tensionate la inceputul anului intre Guvern, Parlament si Mugur Isarescu, in calitate de guvernator al Bancii Nationale. Practic, acesta era invinovatit ca nu intervine in controlul cursului, ca a scapat indicele ROBOR de sub control si ca se face vinovat de rata uriasa a inflatiei.


Va amintim ca Romania a avut in septembrie 2018, pentru a opta luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene. Avansul preturilor de consum a fost de 4,7%, similar cu cel inregistrat in august. Inca de atunci, analistii prevedeau o situatie dificila din punct de vedere economic pentru tara noastra in 2019. Unii spun ca va fi anul unei noi crize, altii sunt convinsi. N-are nimeni alta parere? Ba da, dar ii luam in calcul pe cei realisti, parca nu mai e loc de utopiile populiste cand la magazin nu cumperi hrana pentru doua zile cu 100 de lei.
 
Au explodat preturile, nivelul de trai este mult, mult mai scump, suntem campionii europeni ai scumpirilor. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut in 2018 preturile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente, alcool si tigari (0,51 puncte procentuale).
 
Nici previziunile pentru 2019 nu arata mai bine. Analistii CFA estimeaza ca anul acesta inflatia si nivelul ROBOR vor continua sa creasca, in timp ce leul se va deprecia in continuare. 

Insa Isarescu s-a aparat de fiecare data spunand ca BNR nu poate face mai mult decat "face deja", si daca s-ar implica mai mult ar dezechilibra economia. Isarescu spunea, de asemenea, ca principalele probleme ale Romaniei vin din faptul ca "s-a dat mai mult decat poate economia sa duca", asa declara guvernatorul in data de 6 iunie.

Cu aceasta ocazie, Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, a lansat  un avertisment catre Guvern, caruia i-a transmis ca in ultima perioada “s-a dat prea mult”, fara a se tine cont de cat poate sa duca economia. In aceste conditii, s-a ajuns la o situatie destul de complicata, Romania ajungand sa importe prea mult la aceasta ora. Iar in acest context, degeaba vorbim despre o crestere economica daca nu facem si o corelare cu dinamica din ce in ce mai ridicata a importurilor. 
 
De asemenea, Mugur Isarescu s-a aratat nemultumit si de instabilitatea legislativa dovedita de Guvernul PSD - ALDE in mandatul sau prin deja celebra Ordonanta 114. Guvernatorul BNR nu uita sa mentioneze ca aceasta ordonanta a fost adoptata “fara consultarea prealabila a BNR, fara negocieri cu industria bancara si mai ales cu Banca Centrala Europeana”. In acest context, Isarescu noteaza ca adoptarea ordonantei “a reprezentat un risc sever la adresa stabilitatii financiare, prin afectarea mecanismului de transmitere a politicii monetare”. 

Citeste aici continuarea declaratiilor lui Isarescu

Darius Valcov, fostul consilier economic al Vioricai Dancila, voia inlocuirea lui Isarescu
 

Fostul consilier al premierului Viorica Dancila, Darius Valcov,  a fost intrebat la finele lunii ianuarie si despre posibilitatea ca Mugur Isarescu sa primeasca un nou mandat de conducere pentru functia de guvernator a Bancii Nationale.
 
Valcov si-a inceput discursul prin a spune ca parerea lui este ca “uneori este bine ca fiecare sa se gandeasca la ce are de facut, la cariera lui, uneori este bine sa lasam locul si altora”. Mai departe, Valcov le-a cerut celor de la BNR sa fie mai “patriotici” - “Cred ca cei de la BNR nu sunt suficient de patrioti. Interesul romanilor trebuie sa fie pe primul loc, nu interesul BNR”. 
 
Tot atunci, Dan Suciu, purtator de cuvant al Bancii Nationale, a fost intrebat despre sugestia primita de la PSD de a interveni pe piata valutara si de a vinde rezerva nationala pentru a sustine leul.
 
Suciu a declarat ca “o asemenea sugestie de a vinde jumatate din rezerva pentru a lua toata lichiditatea din piata … nici nu merita comentata”. Dan Suciu explica ca in cazul in care s-ar vinde doar o parte din rezerva, nu jumatate, dobanzile ar fi impinse cu mult in sus, ceea ce nu ar face nimic altceva in afara de a inrautati situatia.
 
Totul a inceput de la deprecierea considerabila a monedei nationale fata de euro. Incepand cu saptamana trecuta, mai multe voci din interiorul PSD au transmis celor de la BNR sa manipuleze cursul leu - euro pentru a remedia problema. Raspunsul BNR a venit la scurt timp, purtatorul de cuvant al institutiei transmitand opiniei publica ca ideile asa-zisilor analisti economici din PSD nici macar nu pot fi luate in seama.

Isarescu a raspuns criticilor

In februarie anul trecut, Isarescu declara ca toate declaratiile din acea vreme care au avut ca subiect de discutie politica Bancii Nationale au fost "un atac jalnic". Isarescu si PSD s-au razboit in replici acide. PSD acuza la acea data ca Isarescu manipuleaza dobanzile si ca nu e patriot.
 
Guvernatorul Bancii Nationale spunea despre Valcov ca “a impanzit televiziunile si face tot felul de declaratii greu de digerat”. Mugur Isarescu se intreaba, de asemenea, retoric “ce se poate face cu acest individ” pentru ca aceste atacuri la adresa BNR sa inceteze. 
 
Mugur Isarescu s-a aratat in primul rand deranjat de faptul ca mai multe voci din PSD i-au acuzat pe cei din Banca Nationala ca “nu sunt patrioti”. Guvernatorul BNR precizeaza ca “oamenii din BNR sunt oameni care ar putea lucra in orice banca din Europa”, fiind profesionisti in adevaratul sens al cuvantului. Isarescu spune ca a remarcat o frustrare in randul acestora dupa ce acele acuzatii de nepatriotism au inceput sa circule in spatiul media. 
 
De asemenea, Mugur Isarescu a amintit si despre acuzatiile conform carora ar exista cineva “care se joaca cu dobanzile, le manipuleaza”.
 
Guvernatorul BNR sustinea atunci ca aceste acuzatii “pot fi taiate de la radacina cu o simpla privire catre teancul de rapoarte”. Totodata, Isarescu remarca ca “multi nici nu citesc aceste rapoarte si ies in presa sa faca diverse acuzatii”.
 
Continuand seria de acuzatii la adresa lui Valcov, Isarescu spune ca acesta “nu citeste nici macar titlurile rapoartelor”, acest lucru putand fi observat din modul in care vorbeste si din confuziile pe care le face. 
 

Isarescu a anuntat ca se retrage 


Totusi, Mugur Isarescu a anuntat ca se retrage de la sefia Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani. Inca din primavara anului trecut, guvernatorul BNR anunta ca se va retrage de la sefia Bancii Nationale in 2019, fiindca implineste 70 de ani.
 
"Implinesc 70 de ani si, cel putin in domeniul profesoratului, nu mai poti profesa. Acum, Parlamentul in intelepciunea lui poate sa spuna orice. Am spus ca implinesc 70 de ani, nu este o bomba. Pe 1 august 2019 implinesc 70 de ani. Este o bomba? In al doilea rand nu se mai poate din cate stiu, chiar daca se face aceasta propunere.
 
Imi inchei mandatul. Oricum imi inchei mandatul anul viitor. Normal ca plec, ca nu o sa stau aici pana... Daca dumneavoastra credeti ca aceasta este o stire...da, confirm. Uitati, bomba anului: guvernatorul implineste 70 de ani", a declarat Mugur Isarescu.

Imediat dupa ce Isarescu a anuntat ca se retrage din functia de guvernator, Liviu Dragnea a reactionat, spunand ca spera ca acesta se va razgandi, mentionand ca il va sustine in continuare.
 
"Vedem pana la anul. De ce nu ar ramane? I-am si spus-o (n.r.: ca il va sussine pe Mugur Isarescu) ca si in anii precedenti, si atunci cand a fost atacat violent. Nu am de ce sa imi schimb opinia", a declarat Liviu Dragnea in luna mai a anului trecut.

Dupa astfel de povesti, PSD-ALDE vin cu propunerea de a-l mentine in functie pe Isarescu. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, pe 24 iunie, ca a ajuns la un consens cu prim-ministrul Viorica Dancila pentru reinnoirea mandatului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x