Noul motiv pentru care inspectorii ANAF se pot autoinvita la tine acasa si pot face verificari. Ce cauta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul motiv pentru care inspectorii ANAF se pot autoinvita la tine acasa si pot face verificari. Ce cauta
Noul motiv pentru care inspectorii ANAF se pot autoinvita la tine acasa si pot face verificari. Ce cauta
de Magda Florea la 18 Mai. 2022
Urmareste-ne pe Google News
anafcasa de marcatactivitati independente

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat, miercuri, actualizarea Ghidului fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala.
 

Conform explicatiilor oferite de Fisc, aceste persoane au anumite obligatii fata de stat, in sensul in care trebuie sa fie transparente cu veniturile inregistrate si sa le declare, dar si sa aiba casa de marcat. Contribuabilii care nu tin cont de prevederile legale, risca amenzi cuprinse intre 50 si 500 de lei.

Iata mai jos cateva explicatii oferite de ANAF pentru persoanele  persoane fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala:
 

 Definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor

 
 Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente. 
 
In aceasta categorie de venit se cuprind veniturile din:
 
  • inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile din patrimoniul personal;
  •  arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal ; 
  •  inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea. 
 
Veniturile obtinute din inchirieri si subinchirieri de bunuri imobile sunt cele din cedarea folosintei locuintei, a caselor de vacanta, garajelor, terenurilor si altele asemenea, a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, uzufruct, arendare si altele asemenea, inclusiv a unor parti din acestea, utilizate in scop de reclama, afisaj si publicitate.

Inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuintele proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.
 

Stabilirea venitului brut anual din cedarea folosintei bunurilor 

 
Venitul brut realizat din contractele de inchiriere de bunuri din patrimoniul personal reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.
 
Pentru stabilirea venitului brut, la sumele reprezentand chiria in bani si/sau la echivalentul in lei al veniturilor in natura se adauga, daca este cazul, si valoarea cheltuielilor ce sunt, conform dispozitiilor legale sau intelegerii contractuale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, dar sunt efectuate de cealalta parte contractanta. 
 
Reprezinta venit brut si valoarea investitiilor la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei bunurilor, inclusiv al contractelor de comodat, si care sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
 
 In termen de 30 de zile de la finalizarea investitiilor, partea care a efectuat investitia este obligata sa comunice proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal valoarea investitiei. Proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal are obligatia sa declare la organul fiscal competent valoarea investitiei, in declaratia privind venitul realizat.
 
 In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, incepand cu anul 2021, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
 

Stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor

 
 In vederea stabilirii venitului net anual se utilizeaza urmatoarele regimuri fiscale: 
 
  •  regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare se aplica in toate cazurile daca la data de 31 decembrie a anului anterior celui de impunere se aflau in derulare un numar de pana la 5 contracte de inchiriere, inclusiv, precum si in cazul in care contribuabilii nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate; 
 
  •  regimul de impozitare in sistem real, pe baza datelor din contabilitate se aplica: i. in cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal, pentru anul fiscal urmator; ii. optional de catre contribuabilii care aplica regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. 
 
  • regimul de impozitare pe baza normelor de venit Acest regim se aplica numai in cazul inchirierii in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.

Regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare

 
 Prin aplicarea acestui regim de impozitare determinarea venitului net anual se efectueaza prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea asupra venitului brut a cotei de 40%, reprezentand cheltuieli forfetare, pentru care nu trebuie sa se prezinte documente justificative. 
 
Cheltuiala forfetara include: o uzura bunurilor inchiriate; o cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora; o impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii; o comisionul retinut de intermediar; o primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta.
 
 Ca exemplu, cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea bunurilor inchiriate care se incadreaza in cota forfetara de cheltuieli sunt acele cheltuieli pe care proprietarul are obligatia, potrivit legii sa le efectueze, respectiv:
 
  • intretinerea in bune conditii a elementelor structurii de rezistenta a cladirii; elementele de constructie exterioara a cladirii, cum ar fi: acoperis, fatada, curtile si gradinile, precum si spatii comune din interiorul cladirii, cum ar fi: casa scarii, casa ascensorului si altele asemenea;
  • intretinerea in bune conditii a instalatiilor comune proprii cladirii, respectiv ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze;
  • repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionare a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei.
 
 In cazul in care chiriasul efectueaza cheltuieli care cad in sarcina proprietarului si se incadreaza in cota forfetara de cheltuieli, cu diminuarea corespunzatoare a chiriei, impunerea ramane nemodificata.

Regimul de impozitare in sistem real, pe baza datelor din contabilitate

 
 Venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitate ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, in conformitate cu evidenta contabila. 
 
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la data de 31 decembrie a anului curent, determina, in anul fiscal urmator, venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, utilizand regulile de stabilire a venitului net pentru categoria veniturilor din activitati independente. 
 
Contribuabilii care opteaza pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, aplica regulile de impunere specifice veniturilor din activitati independente. In cazul aplicarii acestui regim de impozitare acestia au obligatia completarii Registrului de evidenta fiscala4 si pe cea de conducere a evidentei contabile.
 
 Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. 
 
Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Cota de impozitare si termenul de plata al impozitului

 
  • Impozitul se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net. 
 
  • Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 

Veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala 

 
Veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unor camere situate in locuintele proprietate personala se incadreaza in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor. 
 
Regimul fiscal aplicabil acestor venituri este cel de impunere pe baza normei anuale de venit pentru inchirierea in scop turistic din locuintele personale a unui numar de pana la 5 camere, inclusiv. In situatia in care in cursul anului se depaseste numarul de 5 camere, in anul urmator regimul de impunere este cel in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
 

Obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

 
 Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala si incaseaza integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Incadrarea in plafonul anual 

 
Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent de regimul fiscal de impozitare aplicabil, datoreaza CASS daca realizeaza pentru anul curent venituri, altele decat venituri din salarii si asimilate salariilor sau venituri din pensii, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.

Cum se depune declaratia

 
 Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel: 
 
a) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv: - prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”, disponibil pe www.anaf.ro; - pe site-ul www.e-guvernare.ro. Formularul electronic poate fi descarcat gratuit de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Servicii online, subsectiunea Declaratii electronice - Descarcare declaratii. 
 
b) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire. Formularul declaratiei se pune gratuit la dispozitia contribuabilului. 
 
Declaratia se completeaza in doua exemplare, bifand casuta corespunzatoare modului de determinare a venitului net, respectiv, in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.
 
 Originalul se depune la registratura organului fiscal competent sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, iar copia se pastreaza de catre contribuabil.

Vezi aici EXEMPLE de calcule a contributiilor sociale datorate statului, pentru persoanele care inregistreaza venituri din aceste activitati  >>> INFORMARE ANAF
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Schimbare importanta in pensii! Daca ai sub 2000 de lei, vei primi bani in plus din ianuarie 2025!
Economie

Schimbare importanta in pensii! Daca ai sub 2000 de lei, vei primi bani in plus din ianuarie 2025!

today08 Dec. 2024
Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?
Economie

Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?

today07 Dec. 2024
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
Economie

Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025

today06 Dec. 2024
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Ultimele stiri economice

BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale

today06 Dec. 2024
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Companii

Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?

today06 Dec. 2024
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
Economie

Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025

today06 Dec. 2024
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Ultimele stiri economice

BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale

today06 Dec. 2024
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Companii

Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?

today06 Dec. 2024
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?

today06 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x