Piata imobiliara a celor cu bani: doar 8 la suta dintre romani isi permit sa dea mai mult de 120.000 de euro pe un apartament
piata imobiliaranapartament
Conform celor mai recente studii, se pare ca nu e deloc mare numarul romanilor care ar aloca mai mult de 120.000 de euro pe un apartament.
In schimb, cei mai multi dintre conationalii nostri isi bugeteaza o astfel de achizitie sub plafonul de 60.000 de euro!
Un sfert se situeaza intre prima si cea de-a doua categorie. 25% dintre romani au un buget cuprins intre 61 si 90.000 de euro cand vine vorba despre a-si achizitiona un apartament.
In fine, 12% se situeaza intre 91.000 si 120.000 euro.
Datele provin de la platformele Storia.ro si OLX Imobiliare si au fost colectate in luna septembrie a acestui an.
"Legat de felul in care a evoluat bugetul alocat pentru achizitii imobiliare in ultimele 6 luni, pentru aproape jumatate dintre ei (42%) a ramas constant, in timp ce pentru 23% dintre respondenti a crescut, iar pentru 35% a scazut. Evolutia difera in functie de buget. 44% dintre cei care sunt dispusi sa ofere pana in 60.000 euro au scazut bugetul, fata de doar 18% dintre cei cu peste 121.000 euro. Cresterile de buget au aparut in special la cumparatorii care cauta locuinte de 91.000-120.000 euro (30%) si cei de peste 121.000 euro (31%)", se arata in analiza.
38% dintre romanii participanti la studiu sunt decizi sa cumpere o proprietate in urmatorul an
Mai exact, intrebati daca isi doresc sa achizitioneze o proprietate in urmatoarele 12 luni, 38% dintre respondenti au raspuns ca sunt siguri ca da, o treime ca oscileaza intre da si nu (33%), iar 12% ca inclina spre da. Doar 9% sunt siguri ca nu vor cumpara o locuinta in urmatorul an, iar alti 8% inclina spre nu. Totusi, daca preturile ar scadea, s-ar razgandi multi dintre cei ce au raspuns ca nu doresc sa achizitioneze o proprietate in urmatoarele 12 luni: 75% dintre cei ce au raspuns cu "nu", si-ar schimba decizia daca preturile apartamentelor ar intra la apa. Alti 27% spun ca s-ar razgandi daca s-ar schimba situatia cu dobanzile la credite. Stim ca in ultimele luni este o mare problema a costului ratelor din cauza exploziei ROBOR si se anticipeaza cresteri masive pentru ratele ale caror dobanzi depind de IRCC, din 2023!
"Faptul ca peste jumatate dintre respondentii studiului Storia.ro doresc sa achizitioneze o proprietate in urmatoarele 12 luni arata o cerere concreta, reala pentru locuinte in Romania, care alimenteaza in continuare noi dezvoltari imobiliare. Coroborat cu indicatorul de aproape 60% dintre respondenti care doresc sa achizitioneze cu cash si nu cu credit, se confirma inca o data ca piata romaneasca este una atipica, la inceputul dezvoltarii ei.
In acest moment, cand dobanzile sunt sus, este benefic sa existe atat de mult cash disponibil, pentru ca da combustibil pietei mai departe. Altfel, o piata imobiliara in care balanta ar inclina in mod coplesitor catre credit ar fi foarte vulnerabila in situatii cum este cea actuala pe piata creditelor bancare”, a completat Daniel Tudor, reprezentant al agentiei imobilare The Concept.
Foto: freepik.com