PLAFONARE la pretul electricitatii pentru POPULATIE si FIRMELE MICI: tara din Europa care da un exemplu Romaniei
criza energeticaplafonare pretenergie electrica
Se pare ca unele tari europene iau masuri radicale in contextul crizei energetice actuale, apeland la plafonarea preturilor pe piata energiei electrice, cu scopul de a proteja atat consumatorii casnici, cat si firmele mici - doua categorii puternic afectate de scumpirile fara precedent din ultimele luni.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a venit cu un anunt "in forta" pentru populatie si micile afaceri din tara sa.
De anul viitor, in Polonia se va plafona pretul energiei electrice! Vor beneficia de preturi plafonate atat populatia, cat si firmele mici, precum si institutii publice cum ar fi spitalele.
"Este o furtuna care ne afecteaza pe toti, dar vom face totul pentru a sprijini companiile si cetatenii", a spus demnitarul polonez.
Iata cum va arata grila de preturi:
-
pentru firmele mici si anumite institutii: pretul maxim va fi de 785 zloti (156,61 dolari) per MWh
-
pentru populatie: pretul maxim va fi de 693 zloti per MWh.
Masura ar urma sa se aplice de la 1 decembrie 2022, pana la finele anului 2023!
Te-ar putea interesa si: Criza energetica schimba foaia: greul vine in iarna 2023-2024. De acea iarna TREBUIE SA NE TEMEM cu adevarat, iata de ce
Anuntul oficialul polonez a venit marti, insa ziua de miercuri a adus noi temeri legate de securitatea aprivizionarii cu energie in regiune.
Presa de la Varsovia vorbeste despre probleme aparute in Polonia la conducta Druzhba, unde s-ar inregistra unele scurgeri. Ca urmare a problemei, a fost redus fluxul de petrol din Rusia catre Germania. Potrivit surselor poloneze, scurgerea ar fi fost identificata inca de marti seara, la aproximativ 70 de kilometri (43 de mile) de orasul central polonez Plock. Conducta Druzhba, al carei nume inseamna "prietenie" in limba rusa, este una dintre cele mai mari din lume, furnizand petrol rusesc in mare parte din Europa Centrala.
Conform Reuters, Polonia a spus ca scurgerea a fost cauzata cel mai probabil de un accident, dar trebuie precizat contextul in care a aparut: vorbim despre un moment in care natiunile Uniunii Europene depun eforturi sustinute pentru a scapa de dependenta energetica fata de Moscova.
Miercuri, ministrii Energiei din UE s-au intalnit cu scopul de a gasi un numitor comun pentru a aborda, in continuare, criza energetica. Din nefericire, parerile la nivelul liderilor din blocul comunitar sunt impartite. De exemplu, pe de-o parte, cea mai mare parte a tarilor membre UE militeaza pentru instituirea unui plafon asupra preturilor, dar pe de alta avem si o opozitie vehementa, venita in special din partea Germaniei, care se teme ca o astfel de masura ar aduce intreruperi in livrari.
Foto: freepik.com