Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului unu la trei
locuri de muncabugetaricheltuieli publicesecretari de stat
Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului "unu la trei", se arata intr-un proiect recent elaborat de Ministerul de Finante. In prezent, principiul de ocupare a posturilor la stat este unu la doi.
Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului "unu la trei"
Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului "unu la trei", se arata intr-un proiect recent elaborat de Ministerul de Finante. In prezent, principiul de ocupare a posturilor la stat este unu la doi.
"Dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: ‘unu la trei’ din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat”, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ. Spre deosebire de noile prevederi, legislatia actuala se bazeaza pe principiul "unu la doi".
Proiectul prevede si suspendarea ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice
Tot din textul elaborat de Ministerul de Finante reiese si o alta masura, care prevede suspendarea ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, iar pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrarii in vigoare a ordonantei se continua procedurile de ocupare a acestora.
Exista, totusi si o exceptie a acestei prevederi. Personalul didactic de predare, personalul medico-sanitar, politistii si absolventii Institutului National al Magistraturii fac parte din aceasta exceptie.
"Prin exceptie, se pot organiza concursuri sau examene pentru: ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare; ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal medico-sanitar; posturile vacante necesare incadrarii, in conditiile legii, a promotiei de ofiteri, subofiteri, agenti de politie, maistri militari, functionari publici cu statut special din anul 2019; posturile vacante necesare incadrarii promotiei 2019 a Institutului National al Magistraturii”, se precizeaza in documentul citat.
Jumatate dintre secretarii de stat vor fi concediati
O a treia masura a proiectului prevede injumatatirea numarului de secretari de stat. Evident, masura se va aplica in institutiile care au mai mult de doi secretari de stat, unde este doar unul singur, acesta isi va pastra functia.
Se propune reducerea cu 50% a numarului total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat si de functii asimilate functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum si al celorlaltor institutii si autoritati publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor.
Numarul de posturi aferente cabinetului secretarului general adjunct al Guvernului si secretarului de stat va scadea la doi de la patru in prezent, iar pentru cabinetul subsecretarilor de stat este prevazut un post, fata de doua in acest moment. De asemenea, pentru cabinetul conducatorului de organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu rang de secretar de stat, sunt propuse doua posturi, fata de patru in prezent.
Institutiile publice nu vor mai putea achizitiona din fonduri publice servicii de telefonie mobila pentru personalul angajat, cu exceptia demnitarilor
Nu in ultimul rand, proiectul prevede ca institutiile publice nu vor mai putea achizitiona din fonduri publice servicii de telefonie mobila pentru personalul angajat, cu exceptia demnitarilor.
Reducerea numarului de secretari de stat, subsecretari de stat si asimilatii acestora, precum si a numarului de posturi din cabinetele demnitarilor vor determina o reducere a cheltuielilor bugetare de 7,1 milioane lei in anul 2019 si de 21,3 milioane lei la nivelul unui an bugetar. Blocarea ocuparii posturilor vacante va genera scaderea cheltuielilor cu 76,7 milioane lei la nivelul unui an bugetar, potrivit notei de fundamentare.
Romania are 1.236.556 de bugetari - 10% din PIB
Aceste masuri au fost justificate de Guvernul Romaniei ca avand drept scop principal reducerea cheltuielilor bugetare. Romania are, in prezent, unul dintre cele mai costitisoare aparate bugetare din Uniunea Europeana. Alocam aproximativ 10% din PIB acestor cheltuieli, in conditiile in care, institutiile europene recomanda o limita maxima de doar 6%.
In Romania lucreaza aproximativ 1.200.000 de bugetari, in conditiile in care angajarile au explodat in ultimii ani, iar salariile din sectorul public au ajuns sa fie si de doua - trei ori mai mari ca in mediul privat, desi vorbim despre oameni care se afla pe pozitii similare, cu aceleasi atributii si competente, cu aceleasi studii si experienta.
Citeste si:
Bugetarismul - sport national in Romania
In perioada decembrie 2015 – mai 2019, numarul de posturi ocupate din sectorul bugetar s-a majorat cu 50.242, respectiv de la 1.186.314 posturi la 1.236.556 posturi. Din acestea, cele mai importante cresteri s-au inregistrat la nivelul institutiilor finantate integral din bugetele locale (36.588 posturi) si spitale (20.826 posturi), in timp ce la nivelul unitatilor din sistemul de invatamant a fost inregistrata o scadere de 8.466 posturi, la nivelul Ministerul Apararii Nationale s-a inregistrat o diminuare de 1.633 posturi, iar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne si al institutiilor din subordine s-a consemnat o diminuare de 4.363 posturi.
Citeste si:
PNL: 18.849 de criminali, violatori, pedofili, talhari, hoti sau traficanti de droguri merg zilnic printre noi