Presedinte propune partidelor parlamentare un Acord politic fara precedent. Ce contine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Presedinte propune partidelor parlamentare un Acord politic fara precedent. Ce contine
Presedinte propune partidelor parlamentare un Acord politic fara precedent. Ce contine
de Magda Florea la 05 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
referendum justitiealegeri europarlamentareklaus iohannisjustitiecodurile penaleoug justitieamnistie si gratiere

Dupa ce a purtat negocieri cu partidele politice, seful statului le propune acestora semnarea unui Acord pentru Romania Europeana, care prevede, in principiu, aplicarea rezultatului la Referendum, unde 6 milioane de romani, dintre cei 8 care s-au prezentat la urne pentru acest scrutin, au votat "DA", pentru interzicerea amnistiei si gratierii, dar si pentru a nu mai da voie Guvernului sa intervina direct, prin OUG, in aspectele cheie ale tarii, precum Justitia.

Update: PSD vine cu sapte sugestii pentru completarea Acordului politic

PSD propune presedintelui Klaus Iohannis completarea Acordului intre partide si institutia presedintelui, cu inca sapte puncte. Iata care sunt acestea:
 
"1. Sustinerea unei Uniuni Europene cu o singura viteza, in care toate statele membre sa se bucure de aceleasi drepturi si beneficii.
 
2. Actiunea tuturor fortelor politice din Romania pentru inlaturarea dublului standard in Uniunea Europeana. Nimic din ce este permis in alte state membre sa nu fie interzis in Romania, iar ceea ce este respectat in alte state sa fie respectat si in Romania.
 
3. Condamnarea protocoalelor secrete incheiate intre institutiile din sistemul judiciar si alte institutii. Justitia trebuie sa fie independenta si transparenta.
 
4. Asigurarea si garantarea independentei judecatorilor fata de influentele politice, cat si fata de orice alta forma de presiune exercitata asupra acestora.
 
5. Garantarea si respectarea in totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si condamnarea publica a oricarei forme de abuz.
 
6. Armonizarea legislatiei romanesti la valorile si principiile europene pentru inlaturarea oricaror forme de discriminare din societatea romaneasca.
 
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activeaza in mai multe state membre, astfel incat sa se elimine discriminarea in privinta salarizarii pe teritoriul Uniunii”.


"Pentru a valorifica votul la Referendum si consultarile, am decis sa invit partidele sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. Sau un pact politic pentru Romania europeana", a spus Klaus Iohannis.
 

Iata ce contine acordul propus de seful statului partidelor politice:

 
"ACORD POLITIC NATIONAL     -    pentru consolidarea parcursului european al Romaniei
 
Romania este o democratie vie si vibranta, in care cetatenii sunt activ dedicati apararii libertatii, pastrarii si respectarii regulilor si principiilor unui stat de drept autentic, precum si continuarii luptei impotriva coruptiei;
Romanii isi doresc aprofundarea integrarii in Uniunea Europeana, asa cum demonstreaza cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;
Romania ramane profund atasata principiilor si valorilor europene. Nu exista alta optiune pentru tara noastra decat aceea a consolidarii democratiei si a statului de drept. Un stat de drept slabit, fara o justitie independenta si cu institutii ale caror atributii in combaterea coruptiei sunt amputate, fara respectarea principiului cooperarii loiale si constructive intre institutiile statului inseamna, de fapt, mai putina prosperitate si securitate pentru cetateni si o frana in dezvoltarea Romaniei; 
Intr-un stat de drept veritabil, intr-o democratie consolidata, asa cum isi doresc romanii sa fie tara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizata prin respectarea unor cerinte esentiale precum transparenta, predictibilitatea, realizarea unor ample consultari cu profesionistii si institutiile direct vizate si, in primul rand, consensul social.
 
Avand in vedere ca: 
 
-independenta judecatorilor si procurorilor si eliminarea oricaror ingerinte politice in actul de justitie reprezinta fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica, 
-este obligatorie eliminarea oricaror influente ale factorului politic in activitatea judiciara sau in gestionarea carierei magistratilor si excluderea oricarei posibilitati a autoritatilor executive de a interveni asupra activitatii lor de natura jurisdictionala,
-progresele Romaniei in consolidarea independentei sistemului judiciar, a luptei anticoruptie si a asigurarii unei functionari eficiente a sistemului judiciar trebuie sa continue,
 
Tinand cont de:
- vointa suverana a cetatenilor romani in favoarea statului de drept si impotriva modificarilor de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, exprimata ferm  si fara echivoc la referendumul national din data de 26 mai 2019, 
-statutul Romaniei de tara membra a Uniunii Europene si de angajamentele asumate in acest sens, inclusiv din perspectiva respectarii principiilor si a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene, 
-recomandarile Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei, ale Comisiei de la Venetia si ale GRECO, 
-solicitarile asociatiilor din sistemul judiciar si ale organizatiilor civice,
 
NOI, semnatarii acestui acord politic national, ne angajam ca toate actiunile noastre sa fie indreptate in directia respectarii pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a democratiei si a statului de drept, a interesului public al cetatenilor, care sunt singura sursa legitima a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranta si bunastarea cetatenilor nostri. Apararea acestor drepturi si valori va fi o prioritate absoluta pentru noi. 
 
In acest sens, in actiunile noastre viitoare, vom urmari realizarea cu celeritate a urmatoarelor obiective:
Transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru infractiuni de coruptie. 
Transpunerea in legislatie a interdictiei adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante.
 
Transpunerea in legislatie a masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice.
Revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate,  in deplin si strict acord cu avizele Comisiei de la Venetia, a Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si a rapoartelor Comisiei Europene si GRECO.
Adoptarea modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene.
 
De asemenea, ne angajam sa transpunem in legislatie, in cel mai scurt timp, masurile necesare asigurarii - atat in tara, cat si in strainatate – a exercitarii depline si efective a dreptului de vot de catre cetatenii romani.
 
NOI, semnatarii acestui acord politic national, ne angajam ca in toate luarile publice de pozitie si in actiunile intreprinse sa sprijinim aprofundarea integrarii in Uniunea Europeana si consolidarea proiectului european, precum si intarirea relatiei transatlantice, neexistand nicio incompatibilitate intre continuarea integrarii europene si aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, si sa nu ne exprimam contrar acestor linii de actiune, principii si valori esentiale pentru Romania si cetatenii sai".

Citeste si: Dan Puric, contracandidatul lui Iohannis la prezidentiale, din partea PSD?

Va amintim ca, in urma cu doua zile, seful statului a stabilit un orar de consultari cu partidele, dupa publicarea rezultatelor la alegerile europarlamentare, cu scopul de a "implini vointa poporului", dupa cum spunea atunci insusi presedintele.

"Concluzia, dupa scrutinul din 26 mai, este una foarte simpla si doresc sa o impartasesc si cu dumneavoastra: romanii au spus ferm ca isi doresc un parcurs european pentru Romania, in ciuda incercarilor esuate de a slabi increderea cetatenilor in proiectul european. Romanii au dovedit, prin vot, ca orice schimbare incepe de la o aspiratie si de la intelegerea modului in care functioneaza lumea de astazi. Romanii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotarat ca locul Romaniei este, fara indoiala, in Uniunea Europeana, in randul statelor care sustin si cred in proiectul european, si, pe scurt, au demonstrat ca isi doresc sa se implice activ in apararea statului de drept”, a afirmat Klaus Iohannis, marti, in cadrul Forumului International al Societatii Civile.
 
Citeste si: Breaking News: Olguta Vasilescu a fost inlocuita din functia de purtator de cuvant al PSD
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024
Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x